Convenio Colectivo de Emp... de Girona

Última revisión
22/08/2019

C. Colectivo. Convenio Colectivo de Empresa de AYUNTAMIENTO DE BISBAL D EMPORDA. PERSONAL LABORAL Y PERSONAL FUNCIONARIO (17100372142019) de Girona

Empresa Provincial. Versión VIGENTE. Validez desde 01 de Enero de 2019 en adelante

Tiempo de lectura: 116 min

Tiempo de lectura: 116 min

Resolucio per la qual es disposa la inscripcio i la publicacio de l Acord/Conveni regulador de les condicions de treball dels empleats publics de l Ajuntament de la Bisbal d Emporda, per al periode 01-01-2019 a 01-01-2021 (codi de conveni num. 17100372142019) (Boletín Oficial de Girona num. 161 de 22/08/2019)

Vist el text de l'Acord/Conveni regulador de les condicions de treball dels empleats públics de l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà, subscrit, d'una banda, pels representants de l'Ajuntament i de l'altra, pels dels seus treballadors, el dia 16 de maig de 2019, i d'acord amb el que estableixen l'article 38.6 del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, que aprova el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic; l'article 2 del Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball; el Decret 289/2016, de 30 d'agost, de reestructuració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i altres normes d'aplicació,

Vista l'aprovació expressa de l'Acord/Conveni per l'òrgan competent en data 21 de maig de 2019, segons el que disposa l'article 38.3 del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, que aprova el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic.

Resolc:

- 1 Disposar la inscripció de l'Acord/Conveni regulador de les condicions de treball dels empleats públics de l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà, per al període 01-01-2019 a 01-01-2021 (codi de conveni núm. 17100372142019) al Registre de convenis i acords col·lectius de treball dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies a Girona.

- 2 Disposar la seva publicació en el BOP de Girona. Girona, 1 de juliol de 2019

Marta Casacuberta i Solà Directora dels Serveis Territorials

Transcripció literal del text original signat per les parts

Acord/conveni regulador de les condicions de treball dels empleats públics de l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà (personal funcionari i laboral)

Títol I.- Disposicions generals

Article 1.- Determinació de les parts que concerten aquest Acord/Conveni

Aquest Acord/Conveni ha estat negociat per l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà i per les organitzacions sindicals UGT i CCOO.

Article 2.- Àmbit funcional i personal

2.1. Aquest Acord/Conveni s'aplicarà íntegrament als funcionaris de carrera de l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà. Igualment, serà d'aplicació, en tot allò que sigui compatible amb la naturalesa de la seva relació, amb excepció de tot allò que la llei reservi als funcionaris de carrera, als funcionaris interins i als funcionaris en pràctiques.

2.2. Aquest Acord/Conveni s'aplicarà íntegrament al personal laboral, en tot allò que sigui compatible amb la naturalesa de la seva relació. S'aplicarà també en tot allò que sigui compatible amb la naturalesa de la seva relació amb els contractes en pràctiques i per a la formació, i els contractats a l'empara de convenis subscrits amb altres entitats.

2.3. Aquest Acord/Conveni serà d'aplicació a tots els empleats públics que presten serveis a l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà, excepte quan de forma expressa així es determini en aquest Acord/Conveni.

Article 3.- Àmbit temporal. Vigència i denúncia

3.1. Aquest Acord/Conveni entrarà en vigor a partir de la seva publicació, després de la seva signatura i de l'aprovació formal pel Ple de l'Ajuntament, amb efectes econòmics retroactius a partir de l'1 de gener de 2019 i tindrà una vigència de 2 anys des de l'1 de gener de 2019 fins a l'1 de gener de 2021.

3.2. Aquest Acord/Conveni s'entén prorrogat tàcitament per períodes anuals successius, llevat de denúncia expressa d'una de les parts.

3.3. En cas que s'efectuï denúncia, s'haurà d'efectuar mitjançant comunicació escrita i certificada dirigida a l'altra part amb una antelació mínima de dos mesos respecte al venciment del termini inicial o, si s'escau, al del venciment de la respectiva pròrroga. Un cop denunciat continuarà en vigor tot el seu contingut fins a la signatura d'un nou acord.

Article 4.- La vinculació a la totalitat

4.1. Les condicions regulades en aquest Acord/Conveni formen un tot orgànic i indivisible i, als efectes de la seva aplicació pràctica, seran considerades globalment i conjuntament.

4.2. En el cas que l'autoritat laboral competent, en l'exercici de les seves facultats, efectués el control de la legalitat, i com a conseqüència d'aquesta actuació la jurisdicció competent anul·lés totalment o parcialment alguna de les clàusules o articles de l'acord/conveni, ambdues parts hauran de negociar i acordar la totalitat o parcialitat anul·lada o, en el seu cas, establir mesures compensatòries amb la finalitat de restablir l'equilibri del que s'ha acordat, i la resta de l'Acord/Conveni quedarà en vigor.

4.3. En tot allò no previst ni regulat pel present Acord/Conveni, s'estarà al que estableixin les disposicions legals i reglamentàries en cada moment.

Article 5.- Clàusula de garantia 'ad personam'

5.1. Es mantindran a títol individual les condicions de treball que superin allò previst en aquest Acord/Conveni i que hagin estat reconegudes abans de la seva entrada en vigor.

Article 6.- L'aplicació favorable

6.1. Prèvia consulta a la Comissió paritària general de seguiment, totes les condicions establertes en el present Acord/Conveni, en cas de dubte, ambigüitat o incertesa, pel que fa al seu sentit i abast, han de ser interpretades i aplicades en la forma que resulti més beneficiosa pels empleats públics.

Article 7.- Comissió Paritària de seguiment

7.1. En el termini dels 15 dies següents a la ratificació d'aquest Acord/Conveni per part del Ple de l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà, es constituirà una Comissió Paritària per al seguiment i interpretació de l'Acord/Conveni, que estarà formada per 4 representants designats per l'Administració i 4 representants designats per les organitzacions sindicals signants. En la seva composició es respectarà la proporcionalitat dels sindicats signants segons els resultats electorals.

7.2. La Comissió Paritària pot utilitzar els serveis ocasionals o permanents de persones assessores, amb veu i sense vot.

7.3. Tots els Acords, de la Comissió Paritària requereixen el consens d'ambdues parts. Una vegada signats, es faran públics en tots els centres de treball.

7.4. En la Comissió Paritària actuarà com a secretari o secretària un funcionari al servei de la Corporació a proposta i designa per la Comissió Paritària de seguiment.

7.5. Les convocatòries les farà el secretari per correu electrònic a tots els membres de la Comissió, amb una antelació mínima de 5 dies laborables.

En cas de convocatòries extraordinàries es realitzaran per correu electrònic a tots els membres de la Comissió amb una antelació mínima de 2 dies laborables, i en cas de no ser confirmada la lectura del correu electrònic, es realitzarà la comunicació per telèfon mòbil amb una antelació mínima de 24 hores.

7.6. Les reunions ordinàries seran cada tres mesos, la primera setmana del mes que correspongui. L'ordre del dia es formarà pel secretari prèvia consulta als representants sindicals dels empleats públic i de la Corporació que forma part de la Comissió. Les reunions extraordinàries, en cas de raons d'urgència reconeguda, es convocaran a petició dels representants d'alguna de les parts que hauran d'informar al secretari sobre els temes a tractar.

7.7. De cada reunió es redactarà una acta que serà signada per tots els assistents, amb un mínim d'un representant sindicals dels empleats públics, un representant de la part de l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà i el secretari.

7.8. La Comissió tindrà les funcions següents:

a) Interpretar els continguts de l'Acord/Conveni en relació aquells articles on es produeixin discrepàncies.

b) La vigilància i/o seguiment del compliment i aplicació de l'Acord/Conveni.

c) Conèixer i resoldre els conflictes derivats de l'aplicació i interpretació de l'Acord/Conveni.

d) Resolució de tots els assumptes que siguin sotmesos a la seva decisió respecte a qualsevol de les condicions establertes en l'Acord/Conveni. Els acords presos en el si de la Comissió Paritària tindran caràcter vinculant.

e) Mediació i conciliació en el tractament de les qüestions i dels conflictes de caràcter individual o col·lectiu que se li plantegin pels interessats dins l'àmbit de regulació de l'Acord/Conveni.

7.9. El present acord/conveni s'interpretarà d'acord amb el sentit gramatical de les seves clàusules i en atenció als objectius que es persegueixen en signar-lo.

Títol II.- Condicions de treball

Capítol I.- La jornada de treball

Article 8.- Jornada

8.1. La jornada de treball ordinària és la que s'estableixi en el marc de legislació vigent de l'Estat per a tot el sector públic o, en el seu defecte, la que s'estableixi en el marc normatiu català de referència. En tot cas, s'entén que la jornada anual és l'equivalent a 37 hores i mitja (annex 3) de treball efectiu setmanal de mitjana en còmput anual.

8.2. La jornada de treball anual teòrica ordinària serà l'equivalent al resultat de restar als 365 dies anuals 22 dies laborables de vacances, 14 festius oficials del calendari laboral, el nombre de dissabtes i diumenges de l'any, de forma que el nombre de dies resultant que s'obté s'ha de multiplicar per la jornada diària establerta amb caràcter general de referència (7'5 h) (annex 3), donant com a resultat la jornada de treball anual de referència teòrica abans esmentada.

8.3. La jornada anual efectiva s'obtindrà de restar a la jornada anual teòrica el nombre de dies personals - els 6 (annex 3) de caràcter ordinari més els dies addicionals per antiguitat que tingui dret a gaudir cada empleat/ada, com també els dies addicionals de vacances que es gaudeixin per antiguitat i que es reconeguin a cada empleat/ada un cop elaborat el calendari laboral anual i amb els canvis que es produeixin un cop l'empleat/ada meriti nous dies de permís en funció de l'antiguitat reconeguda, així com el dia patronal.

8.4. Tota jornada inferior a aquest còmput setmanal o anual de referència tindrà la consideració de jornada a temps parcial i comportarà la disminució proporcional de les retribucions al lloc de treball assignat a jornada complerta en funció del percentatge de jornada efectivament assignat, alhora que es regirà per les especificitats que s'esmentin en cada cas per al gaudi de vacances, permisos i llicències.

8.5. S'estableix una perllongació de jornada de 2,5 hores i una altra de 5 hores (annex 3) setmanals de mitjana.

8.6. Les jornades prolongades seran voluntàries per part del treballador, comunicant al cap d'Àrea amb anterioritat al 31 de desembre de l'any en curs la voluntat de deixar de realitzar-la a l'any següent.

8.7. Els llocs de treball que, per raons organitzatives, duguin a terme la seva jornada de forma irregular al llarg de la setmana o de períodes temporals variables (estiu/hivern, etc.), tindran assignat el mateix nombre d'hores establert anteriorment, si bé la seva distribució temporal es durà a terme de la forma i amb les característiques que es fixi en cada tipologia horària, d'acord amb el seu propi horari laboral.

Article 9.- El temps de treball efectiu

9.1. Es considera com a temps de treball efectiu, el temps necessari per recollir, ordenar o guardar els materials i els estris de treball.

9.2. Dins del concepte de temps de treball efectiu es consideraran compresos aquells temps de la jornada ordinària de treball que es destinin a pauses reglamentades, desplaçaments i altres interrupcions derivades de normes de seguretat i salut o de la pròpia organització del treball.

Article 10.- Horaris

10.1. L'horari de treball dels empleats municipals s'ha de desenvolupar d'acord amb alguna de les modalitats següents:

1) Horari general

L'horari amb caràcter general a l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà i ens dependents serà el següent:

Franja horària obligatòria: Horari de 9:00h a 14:00h de dilluns a divendres, respectant aquest horari obligatori, es tindrà un marge de 15 minuts, recuperables el mateix dia.

Franja horària flexible: La resta de la jornada a petició del treballador amb el vistiplau del cap d'Àrea i el regidor.

Els treballadors podran sol·licitar canvi d'horari al cap d'Àrea, que l'haurà d'autoritzar amb el vistiplau del regidor. Aquest canvi s'haurà de comunicar a recursos humans per part del treballador.

L'Ajuntament només estarà obert al públic durant la franja horària obligatòria.

2) Horaris específics:

a) Brigada d'obres i serveis, i RSU Segons el calendari aprovat cada any.

b) Pavelló Esports

Segons el calendari aprovat cada any.

c) Llar d'Infants

Segons calendari pactat i actualment vigent de 37,5 hores a la setmana (annex 3) (horari d'atenció als alumnes). El mes d'agost tancat.

d) Residència Geriàtrica

Servei d'atenció 24 hores els 365 dies a l'any, segons el calendari aprovat cada any.

L'horari esmentat haurà d'incloure un solapament entre les jornades dels treballadors de entre 10 i 15 minuts, segons el torn realitzat, a l'entrada i a la sortida, en concepte de traspàs d'informació en aquelles àrees que sigui necessari.

e) Policia Local

El calendari laboral de la policia local s'elaborarà anualment amb anterioritat a l'1 de gener, serà el quadrant Q5, i en el cas de que sobrin hores a realitzar, s'acordaran els dies a treballar entre el cap d'àrea i el treballador, i sempre per jornades senceres.

L'horari esmentat haurà d'incloure un solapament entre les jornades dels treballadors de 15 minuts a l'entrada i 15 minuts a la sortida en concepte de traspàs d'informació.

El quadrant Q5 consisteix en la següent rotació:

TORN

HORARI

CAPS DE SETMANA

SETMANA1

Torn tarda

Dilluns a divendres, horari: 13.45 a 22.15

Dissabte i diumenge festa

SETMANA 2

Torn nit

Dilluns a divendres, horari: 21.45 a 6.15

Dissabte i diumenge de 17.45 a 6.15

SETMANA 3

Festa

--

--

SETMANA 4

Torn matí

Dilluns a divendres, horari: 5.45 a 14.15

Dissabte i diumenge de 5.45 a 18.15

SETMANA 5

Festa

--

--

10.2. Els caps d'àrea seran responsables directes del control del compliment de la jornada i l'horari dels treballadors. El personal que ocupa càrrecs de comandament o assimilats ha de col·laborar activament en el control del compliment de la jornada i l'horari del personal que en depèn.

En les unitats orgàniques ubicades en altres edificis i segregades físicament dels corresponents departaments, o que tinguin un funcionament autònom respecte l'àrea de la que en depenen, la responsabilitat directa del control de la jornada i l'horari recau en el responsable del servei, sens perjudici del vist i plau del cap d'àrea corresponent.

Article 11.- Flexibilitat horària

11.1. Partint de l'horari ordinari que cada empleat tingui assignat, s'estableix un règim de flexibilitat horària consistent en la possibilitat de gaudir, distribuïts durant un període consecutiu i la mateixa fracció de temps, els dies d'assumptes personals, els dies addicionals d'assumptes personals per antiguitat i els dies addicionals de vacances per antiguitat, respectant la franja horària de permanència obligatòria de 9:00 a 14:00 hores.

11.2. Cada dia que es vulgui flexibilitzar comptarà a raó de 7'5 hores (annex 3), essent proporcional a les jornades realitzades, tenint en compte les reduccions i ampliacions de jornades.

11.3. La flexibilitat horària es farà extensiva a la compensació per hores extraordinàries i també a les hores dels representants sindicals dedicades a la negociació col·lectiva fora de la jornada laboral.

11.4. Els empleats públics que desitgin gaudir d'aquesta flexibilitat horària podran sol·licitar-ho a través de petició interna signada pel cap d'Àrea i amb el vistiplau del regidor, durant l'any en curs, o bé, respecte els dies que a data 31 de gener de l'any següent no s'hagin esgotat, petició interna presentada com a màxim a data 20 de febrer de l'any següent.

11.5. Podrà gaudir d'aquesta flexibilitat horària el personal adscrit a les diverses àrees dels serveis administratius de l'edifici ajuntament.

A altres àrees, dependències o llocs de treball que tinguin assignats horaris diferents, caldrà adaptar aquesta flexibilitat en funció de les seves particularitats, sempre i quan el servei ho permeti. Aquesta flexibilitat horària quedarà supeditada, en qualsevol cas, a les necessitats del servei.

11.6. Aquesta flexibilitat no serà d'aplicació al personal que tingui un règim de prestació de serveis específic, i/o al que realitzi jornades especials.

Article 12.- Les hores realitzades fora de la jornada

12.1. Es reduiran al mínim imprescindible les hores que s'hagi de realitzar fora de la jornada habitual, excepte aquelles que s'hagin de destinar a prevenir o reparar sinistres o altres danys que ocasionin perjudicis greus a la comunitat.

12.2. Excepte en aquells casos d'extraordinària i urgent necessitat o de força major, amb caràcter preceptiu i amb anterioritat a la seva realització, el cap de l'òrgan al que estigui vinculat l'empleat públic, elaborarà una proposta d'informe, on motivarà la realització, la previsió dels serveis a realitzar i el temps que es necessitarà per dur-los a terme.

12.3. L'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà tindrà informada a la Mesa General de Negociació del nombre d'hores extraordinàries realitzades pels empleats públics.

12.4. Les hores realitzades fora de la jornada de treball habitual es compensaran amb temps de descans equivalent, excepte en aquells casos que per necessitats de servei no fos possible, que es compensaran econòmicament, segons l'Annex 1.

12.5. El nombre d'hores que cada empleat públic pot realitzar fora de la jornada habitual de treball no superarà per al personal laboral el límit de 80 hores anuals si la jornada que realitza és normal, o la part proporcional que li correspongui realitzar si té una jornada inferior, llevat dels casos d'excés d'hores realitzades per tal de prevenir o reparar sinistres i/o altres danys extraordinaris i urgents o esdeveniments extraordinaris en els serveis, i les que siguin compensades mitjançant descans dins dels quatre mesos següents a la seva realització.

En quant al personal funcionari s'estarà dintre dels límits que es derivin de la Directiva 2003/88/CE del Parlament Europeu.

12.6. La compensació en temps de descans, seguirà els criteris següents:

a) Cada hora realitzada fora de la jornada de treball establerta donarà dret a rebre, amb caràcter general, un descans compensatori d'una 1 hora i 30 minuts si és laborable.

b) 2 hores en el cas d'hora realitzada en horari festiu o nocturn, tindran la mateixa consideració les realitzades en dissabte en cas d'esdeveniments celebrats en la via pública que generin la necessitat de destinar personal per a la realització d'aquestes.

c) 2,5 hores en cas de que sigui festiu especial (dies 23 de juny, 25 de desembre i 1 i 6 de gener, inclosos els torns de nit del 23 al 24 de juny, 24 al 25 de desembre, del 31 de desembre a l'1 de gener i del 5 al 6 de gener).

12.7. Les dates per fer efectius els descansos compensatoris als que té dret l'empleat públic seran escollides per aquest, previ acord amb el cap de l'òrgan al que estigui adscrit l'empleat públic. En tot cas, el gaudiment es podrà acumular a dies festius o diumenges i a períodes de vacances.

12.8. Els descansos compensatoris establerts en aquest article seran considerats, a tots els efectes, com períodes de treball efectiu.

12.9. S'entendrà com a horari nocturn des de les 22'00 hores fins a les 6'00 hores de l'endemà.

Article 13.- Calendari laboral

13.1. Dins del darrer trimestre de l'any, es determinarà, prèvia negociació amb els representants sindicals dels empleats públic, el calendari laboral en funció del nombre de dies festius oficials aprovats per l'Estat i la Generalitat de Catalunya, i els dos dies festius locals de La Bisbal d'Empordà.

13.2. A més serà festiu un dia patronal pels següents col·lectius:

- Policia Local: Sant Àngels Custodis (2 d'octubre).

- Serveis administratius: Santa Rita (22 de maig).

- Brigades municipals i RSU: Sant Antoni (13 de juny).

- Residència Geriàtrica: Dia internacional de la gent gran (1 d'octubre).

- Escola infantil: Dia internacional de la Infància (20 de novembre).

- Serveis de neteja: en funció del centre a on estiguin assignats.

- Pels col·lectius que no tinguin assignat el dia patronal, aquest dia es celebrarà previ acord amb el cap d'Àrea/regidor/a. L'Ajuntament establirà els serveis mínims. Si per aquest motiu o per necessitats de servei no es pot celebrar en la data assenyalada, es traslladarà a un altre dia previ acord amb el cap de l'àrea.

En el cas que la festa patronal s'escaigui en dissabte, diumenge, o festiu, es traslladarà a un dia laborable de dilluns a divendres, i es farà públic en el calendari laboral municipal, excepte en el col·lectiu de la policia local i residència geriàtrica.

Així mateix es tindrà en compte a l'hora de confeccionar els diferents quadrants horaris, borsa d'hores i es restarà del còmput anual.

Si degut a les característiques de l'àrea, no es pot donar a tots els treballadors el dia de festa assenyalats, als treballadors que treballin aquests dies, se'ls compensarà amb un dia d'assumptes personals.

13.3. En relació als dies 24 i 31 de desembre, romandran tancades les oficines municipals, inclosos els serveis d'informació i registre municipal (OAC).

13.4. Igualment, en relació als dies 24 i 31 de desembre, el personal funcionari i laboral que hagin de prestar serveis, se'ls atorgarà un dia d'assumptes particulars per cada dia de prestació de serveis, que podran gaudir durant tot l'any posterior al seu meritament.

13.5. Cada any en que es doni la circumstancia que un dia festiu, d'acord amb el calendari laboral en vigor, coincideixi amb un dissabte o diumenge, aquest dia festiu es traslladarà a un altre dia a elecció individual de l'empleat públic.

Capítol II.- Els descansos i les festes

Article 14.- Descans dins la jornada laboral

14.1. Els empleats públics que realitzin una jornada diària continuada de 6 hores seguides gaudiran d'una pausa de 30 minuts diaris de descans, computables com a treball efectiu. En el cas dels empleats que realitzin una jornada inferior gaudiran d'una pausa de temps diari de descans en proporció a les hores realitzades. En cas dels torns de 3 hores o més es podrà gaudir de 10 minuts de descans en cada torn. Aquestes pauses es realitzaran, en qualsevol cas, d'acord amb les necessitats del servei.

14.2. Aquesta pausa no pot afectar el normal funcionament del servei, de forma que cada departament, àrea, servei, secció i oficina, distribuirà torns de descans de conformitat amb el seu responsable en el benentès que, en cap cas, es podrà deixar desatès un servei.

14.3. Els minuts de pausa que no s'utilitzin no es poden emprar com a hores per compensar en cap còmput horari setmanal o mensual.

14.4. Quan es tracti de llocs de treball unipersonals s'arbitraran els mecanismes organitzatius adients per possibilitar-ne l'ús.

Article 15.- Descans entre jornades i descans setmanal

15.1. S'establirà, per a cada període de 7 dies, un període mínim de descans ininterromput de 24 hores.

15.2. Els empleats públics tindran dret a un període mínim de descans setmanal de dia i mig ininterromput que, normalment, es correspondrà amb la tarda del dissabte i tot el dia del diumenge excepte en aquelles dependències, activitats o serveis que s'hagin d'organitzar per torns de treball. En aquests casos, l'òrgan competent de l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà establirà un altre règim de descans laboral un cop escoltada la representació dels empleats públics, tenint en compte el següent:

a. El descans corresponent als empleats públics que realitzin treballs en diumenges o dies festius, es traslladarà a un altre dia de la setmana immediatament anterior o posterior.

b. A aquests efectes, es considerarà diumenge o festiu el temps que va entre les 22 hores del dia de la vigília i les 22 hores del dia festiu.

Article 16.- Les vacances

16.1. Els empleats públics tindran dret a gaudir, durant cada any complet de servei efectiu, de 22 dies hàbils retribuïts de vacances, o dels dies que proporcionalment corresponguin si el temps de servei durant l'any ha estat inferior. Tant el personal funcionari com el personal laboral, en el supòsit d'haver completat els anys d'antiguitat que s'indiquen, es tindrà dret al gaudi dels dies addicionals de vacances per antiguitat anuals:

- Quinze anys de servei: 1 dia hàbil.

- Vint anys de servei: 2 dies hàbils.

- Vint-i-cinc anys de servei: 3 dies hàbils.

- Trenta o més anys de serveis: 4 dies hàbils.

16.2. El còmput de les vacances es realitzarà per dies laborables, computats de dilluns a divendres per a aquells col·lectius, la jornada diària dels quals sigui la mateixa al llarg de tot l'any. Per als col·lectius que tenen establerts períodes horaris diferents al llarg de l'any (amb una jornada diària diferent en funció del mes de l'any o en funció de torns o quadrants), l'equivalència del gaudi d'aquest dret s'haurà de computar en hores i no en jornades.

16.3. Es garanteix el dret de tots els empleats públics a gaudir, com a mínim, d'un període ininterromput de 15 dies o el temps equivalent si el temps de serveis durant l'any ha estat inferior.

16.4. Les vacances s'han de gaudir dins de l'any natural a que aquestes corresponguin, fins la data límit de gaudiment del 31 de gener de l'any següent al meritament. No obstant això, si el permís de maternitat, paternitat o d'atenció de fills prematurs coincideix amb el període de vacances, la persona afectada les pot gaudir un cop acabat el permís, fins i tot si s'ha acabat l'any natural. També en el cas de permís, de baixa per incapacitat temporal, per malaltia greu o accident abans o durant el període de vacances, aquestes quedaran interrompudes fins a la data d'alta, i es podran gaudir les vacances en el moment de reincorporació de la baixa, sempre i quan no hagin transcorregut més de 18 mesos des del finiment de l'any natural en què es va iniciar la baixa mèdica.

16.5. Els dies de vacances, els derivats dels permisos per conciliació de la vida personal, familiar i laboral i per raó de violència de gènere i els dies d'assumptes personals es poden acumular sempre que ho permetin les necessitats de servei.

16.6. Les vacances d'aquells col·lectius que tingui calendaris i horaris especials es regularan conforme als mateixos, un cop escoltada la representació dels empleats públics.

Si es pot preveure el tancament de les instal·lacions degut a la inactivitat estacional derivat del model de prestació de serveis, de determinats serveis públics, els períodes de gaudiment de les vacances coincidiran preferentment amb les franges del tancament.

Capítol III.- Els permisos, llicències i excedències.

Article 17.- Règim Jurídic

17.1. Els permisos a què tindrà dret el personal inclòs dins l'àmbit d'aplicació d'aquest Acord/Conveni seran els que estableixi en cada moment la normativa vigent en matèria de funció pública d'aplicació al personal funcionari de les administracions locals de Catalunya i quedaran modificats, substituïts o suprimits d'acord amb les previsions que efectuï la normativa vigent en cada moment o per aplicació de les sentències judicials corresponents que afectin aquesta matèria. Aquests permisos i llicències s'actualitzaran, de forma automàtica, en cada moment que es produeixi una modificació al respecte, sense que calgui procedir a una modificació expressa d'aquest Acord/Conveni. Quant es produeixi una modificació derivada d'un canvi normatiu o d'un pronunciament judicial se n'informarà a la Comissió Paritària, per al seu coneixement.

Article 18.- La petició i la concessió

18.1. Els permisos s'hauran de sol·licitar per escrit amb una antelació mínima de 10 dies i hauran de tenir el vistiplau de l'Alcaldia o del regidor o regidora corresponent. En els casos d'urgència o força major, podran ser sol·licitats telefònicament al regidor, regidora o cap d'àrea corresponent, però s'hauran de comunicar per escrit, per a la seva constància a la secció de personal, en el termini més breu possible.

18.2. L'òrgan que tingui atribuïda la competència per concedir permisos i llicències en cap cas podrà denegar les peticions degudament justificades que es formulin amb l'antelació deguda llevat que, per les necessitats del servei públic, no sigui possible el seu gaudiment, la qual cosa s'haurà de motivar. Així mateix, l'òrgan competent tampoc podrà demorar-ne la resolució de forma que, quan es concedeixin, no resultin possibles o d'utilitat per al sol·licitant.

18.3. La concessió dels permisos i les llicències en funció de la seva naturalesa està subordinada, en tot cas, a les necessitats del servei.

Article 19.- Els permisos retribuïts.

19.1. Els empleats públics tindran els permisos retribuïts següents:

a) El permís per assumptes personals sense justificació de què poden disposar els empleats públics inclosos dins l'àmbit d'aplicació d'aquest Acord/Conveni és de 6 dies (annex 3) per cada any complet de servei o la part proporcional que correspongui en els casos de reducció de jornada o quan el temps de treball efectiu sigui inferior a l'any. El gaudiment d'aquest permís es realitzarà per dies sencers o bé per hores establint un mínim d'1 hora. El període de gaudiment del permís per a assumptes propis és el comprès entre l'1 de gener i 31 de gener de l'any següent.

Els permisos d'assumptes personals per tots els treballadors municipals s'ampliarà segons la seva antiguitat:

- Dies d'assumptes particulars al compliment del 6è trienni: 2 dies addicionals.

- Dies d'assumptes particulars al compliment del 8è trienni: 1 dia addicional per cada trienni complert a partir del 8è trienni.

b) El permís per mort, accident, hospitalització o malaltia greu d'un familiar dins el primer grau de consanguinitat o afinitat i relacions de fet, té una durada de tres dies hàbils. Aquest permís és ampliable a cinc dies si el fet es produeix en municipi diferent al del lloc de treball. Excepcionalment i per motius degudament justificats, es pot ampliar el permís fins a sis dies laborables. S'entendrà, d'acord amb la jurisprudència sobre la matèria, que el concepte d'hospitalització inclou el supòsit d'intervenció quirúrgica sense hospitalització que requereixi repòs domiciliari.

c) El permís per mort, accident, hospitalització o malaltia greu d'un familiar fins al segon grau de consanguinitat o afinitat i relacions de fet, té una durada de dos dies hàbils. Aquest permís és ampliable a quatre dies si el fet es produeix en municipi diferent al del lloc de treball. Excepcionalment i per motius degudament justificats, es pot ampliar el permís fins a sis dies hàbils. S'entendrà, d'acord amb la jurisprudència sobre la matèria, que el concepte d'hospitalització inclou el supòsit d'intervenció quirúrgica sense hospitalització que requereixi repòs domiciliari.

d) El permís per matrimoni o per inici de convivència en el cas de les unions estables de parella té una durada de quinze dies naturals consecutius. Els cònjuges o convivents en poden gaudir dins el termini d'un any a comptar de la data del casament o de l'inici de la convivència. En el cas de les unions estables de parella, s'entendrà que s'inicia la convivència quan es complexin els requisits fixats pel Codi Civil de Catalunya.

e) El permís per matrimoni d'un familiar fins al segon grau de consanguinitat o afinitat té una durada d'un dia d'absència del

lloc de treball. Aquest permís és ampliable a dos dies si el matrimoni té lloc fora de Catalunya.

f) El permís per trasllat de domicili sense canvi de residència, és de dos dies. Si comporta trasllat a una altra localitat fins a quatre dies.

g) El permís per a exàmens finals en centres oficials i per a altres proves definitives d'avaluació i alliberadores en els centres esmentats durant els dies de la seva celebració. Si es tracta d'oposicions en el propi Ajuntament, es concediran dos dies més de permís, pactats amb l'Ajuntament.

h) Per la formació relacionada directament amb el lloc de treball, amb el vistiplau de l'Alcaldia o del regidor/a corresponent, es tindrà dret al temps necessari per a la seva realització, sense perjudici que sigui o no subvencionada per l'Ajuntament.

i) El permís per a deures inexcusables de caràcter públic o personal, durant el temps indispensable per complir-los. Es considerarà, a aquest efecte, com a deure inexcusable les citacions judicials, les visites mèdiques pròpies o de familiars de primer grau, etc.

j) El permís per naixement per a la mare biològica té una durada de setze setmanes, de les quals les sis setmanes immediatament posteriors al part seran en tot cas de descans obligatori i ininterrompudes. Aquest permís s'ampliarà en dos setmanes més en el supòsit de discapacitat del fill o filla i, per cada fill o filla a partir del segon en els supòsits de part múltiple, una per a cadascun dels progenitors.

No obstant, en el cas de defunció de la mare, l'altre progenitor podrà fer ús de la totalitat o, en el seu cas, de la part que resti del permís.

En el cas que ambdós progenitors treballin i un cop transcorregudes les sis primeres setmanes de descans obligatori, el període de gaudiment del permís es podrà realitzar a voluntat dels progenitors, de manera ininterrompuda i exercitar-se des de la finalització dels descans obligatori posterior al part fins que el fill o filla compleixi dotze mesos. En el cas del gaudiment ininterromput es requerirà, per cada període de gaudiment, un preavís mínim de 15 dies i es realitzarà per setmanes completes.

Aquest permís es podrà gaudir a jornada completa o a temps parcial, quan les necessitats del servei així ho permetin.

En el cas de part prematur i en aquells supòsits en que, per qualsevol altra causa, el nounat hagi de romandre hospitalitzat a continuació del part, aquest permís s'ampliarà tants dies com el nounat es trobi hospitalitzat, amb un màxim de tretze setmanes addicionals.

En el supòsit de defunció del fill o filla, el període de duració del permís no es veurà reduït, tret que, un cop finalitzades les sis setmanes de descans obligatori, es sol·liciti la reincorporació al lloc de treball.

Durant el gaudiment d'aquest permís, un cop finalitzat el període de descans obligatori, es podrà participar en els cursos de formació que convoqui l'Administració.

k) El permís del progenitor diferent a la mare biològica per naixement, guarda amb fins d'adopció, acolliment o adopció d'un fill o filla té una durada de setze setmanes, de les quals les sis setmanes immediatament posteriors al fet causant serà en tot cas de descans obligatori. Aquest permís s'aplicarà segons la disposició transitòria del RD 6/2019.

Aquest permís s'ampliarà en dos setmanes més, una per a cada un dels progenitors, en el supòsit de discapacitat del fill o filla, y per cada fill o filla a partir del segon en els supòsits de naixement, adopció, guarda amb fins d'adopció o acolliment múltiple, a gaudir a partir de la data de naixement, de la decisió administrativa de guarda amb fins d'adopció o acolliment, o de la resolució judicial per la qual es constitueixi l'adopció.

Aquest permís es podrà distribuir pel progenitor que hagi de gaudir del mateix sempre que les sis primeres setmanes siguin ininterrompudes i immediatament posteriors a la data de naixement, de la decisió judicial de guarda amb fins d'adopció o acolliment o decisió judicial per la que es constitueixi l'adopció.

Aquest permís podrà gaudir-se en jornada completa o a temps parcial, quan les necessitats del servei així ho permetin.

En el supòsit de defunció del fill o filla, el període de duració del permís no es veurà reduït, tret que, un cop finalitzades les sis setmanes de descans obligatori es sol·liciti la reincorporació al lloc de treball.

Durant el gaudiment d'aquest permís, transcorregudes les sis primeres setmanes ininterrompudes i immediatament posteriors a la data de naixement, es podrà participar en els cursos de formació que convoqui l'Administració.

l) El permís per atendre fills prematurs o que hagin d'ésser hospitalitzats a continuació del part, donarà dret a un permís que s'ampliarà en tants dies com el nounat estigui hospitalitzat, amb un màxim de tretze setmanes addicionals, independentment del permís de maternitat, i de manera opcional entre un i altre progenitor o progenitora.

m) El permís de lactància d'un fill o filla menor de dotze mesos consisteix en una hora diària d'absència al lloc de treball, que es pot dividir en dues fraccions de trenta minuts. En cas de part, d'adopció o d'acolliment múltiple, el permís serà de dues hores diàries, que es poden dividir en dues fraccions d'una hora. El període de permís s'inicia un cop finit el permís per maternitat o progenitor diferent a la mare biològica.

A petició de l'interessat/ada, les hores es poden compactar per gaudir-ne en jornades senceres de treball, consecutives o repartides per setmanes, sense alterar el moment d'inici del període de permís tenint en compte les necessitats del servei que estiguin degudament justificades.

Aquest dret el pot exercir indistintament l'un o l'altre dels progenitors, en cas que tots dos treballin.

n) El permís per atendre fills discapacitats, per part dels progenitors amb fills discapacitats, consisteix a gaudir, conjuntament, de permisos d'absència del lloc de treball per poder assistir a reunions o visites en els centres educatius especials o sanitaris on rebin suport. Així mateix, tenen dret a dues hores de flexibilitat horària diària per poder conciliar els horaris dels centres d'educació especial o dels altres centres on el fill o filla discapacitat rep atenció.

o) El permís prenatal, per a les dones embarassades, consisteix en el dret d'absentar-se del lloc treball per assistir a exàmens prenatals i a tècniques de preparació per al part, durant el temps necessari per dur a terme aquestes pràctiques.

p) El permís per dur a terme tràmits administratius en relació a l'adopció o l'acolliment permanent o preadoptiu. Les parelles que opten per l'adopció o l'acolliment permanent o preadoptiu tenen dret a absentar-se del lloc de treball per dur a terme els tràmits administratius requerits per l'administració competent fets a Catalunya, durant el temps necessari.

q) El permís per situacions de violència de gènere per a les dones víctimes de situacions de violència de gènere que, per aquest motiu, s'hagin d'absentar del lloc de treball, consisteix en el dret que aquestes faltes d'assistència es considerin justificades d'acord amb el que determinin els serveis socials, policials o de salut corresponents. Així mateix, tenen dret a les hores de flexibilitat horària que, d'acord amb cada situació concreta, siguin necessàries per a llur protecció o assistència social.

r) El permís de flexibilitat horària recuperable consisteix en l'absència del lloc de treball per un mínim d'una hora i un màxim de set per a visites o proves mèdiques d'ascendents o descendents de segon grau de consanguinitat o afinitat i per a reunions de tutoria amb els docents responsables dels fills. El temps d'absència l'ha de recuperar la persona afectada durant la mateixa setmana, l'anterior o la següent en què gaudeix del permís, tenint en compte les necessitats del servei. Aquest permís pot ésser puntual o periòdic.

s) Els representants sindicals dels empleats públic (membres del Comitè d'Empresa i delegats o delegades de prevenció), tindran dret a 20 hores lliures mensuals per activitats sindicals o de prevenció de riscos laborals. Aquestes hores es podran acumular entre els diferents membres que comparteixin aquesta representació, prèvia notificació per escrit a l'Ajuntament.

19.2. El còmput dels permisos es realitzarà per dies hàbils, computats de dilluns a divendres per a aquells col·lectius, la jornada diària dels quals sigui la mateixa al llarg de tot l'any. Per als col·lectius que tenen establerts períodes horaris diferents al llarg de l'any (amb una jornada diària diferent en funció del mes de l'any o en funció de torns o quadrants), l'equivalència del gaudi d'aquest dret s'haurà de computar en hores i no en jornades (equivalent a 7 hores per al col·lectiu de personal que realitza una jornada ordinària de 35 h de mitjana setmanal, de 7.5 hores per al col·lectiu de personal que realitza una jornada ordinària de 37.5 h de mitjana setmanal, de 8 hores per al col·lectiu de personal que realitza una jornada ordinària de 40 h de mitjana setmanal i de 8.5 hores per al col·lectiu de personal que realitza una jornada ordinària de 42.5 h de mitjana setmanal).

Article 20.- Les llicències retribuïdes

20.1. Es poden concedir llicències per fer estudis sobre matèries directament relacionades amb el lloc de treball, sempre que hi hagi un informe favorable del cap de la unitat orgànica en la qual l'empleat públic presta els seus serveis. Només si aquesta llicència es concedeix per interès propi de l'Administració l'empleat té dret a percebre totes les seves retribucions. L'apreciació d'aquest interès correspon als òrgans competents en matèria de personal.

Article 21.- Els permisos i llicències no retribuïdes

21.1. El permís sense retribució per atendre un familiar fins al segon grau de consanguinitat o afinitat és per un període mínim de deu dies i màxim de tres mesos, prorrogable, excepcionalment, fins a tres mesos més.

21.2. Es poden concedir llicències per a assumptes propis, sense cap retribució, la durada acumulada de les quals no pot excedir en cap cas els sis mesos cada dos anys. La concessió d'aquesta llicència es realitzarà en funció de les necessitats del servei.

Capítol IV.- Les reduccions de jornada

Article 22. La reducció de la jornada sense pèrdua de les retribucions

22.1. Cura de fill o filla:

1. Es pot gaudir d'una reducció de com a màxim un terç de la jornada de treball amb la percepció del cent per cent de les retribucions per tenir cura d'un fill o filla, sempre que no estiguin privades de la guarda legal d'aquest per resolució judicial i que l'altre progenitor o progenitora treballi.

2. La reducció de jornada regulada per aquest article té una durada màxima d'un any a partir del finiment del permís per maternitat o de la setzena setmana posterior al part, l'adopció o l'acolliment. Si la persona beneficiària ha gaudit del permís de paternitat, la durada de la reducció computa de manera consecutiva a partir del finiment d'aquest permís.

3. La persona afectada pot optar per compactar les hores que corresponguin de reducció de jornada en jornades consecutives senceres. El període de compactació ha d'ésser el que correspongui proporcionalment segons l'horari de la jornada de treball.

22.2. Cura de fill menor afectat per càncer o una altra malaltia greu:

1. La cura, durant l'hospitalització i tractament continuat, del fill menor d'edat afectat per càncer o per qualsevol altra malaltia greu que impliqui un ingrés hospitalari de llarga durada i requereixi la necessitat de la seva cura directa, contínua i permanent, acreditat per l'informe del servei públic de salut o, en el seu cas, de l'entitat sanitària concertada corresponent i, com a màxim, fins que el menor compleixi els 18 anys, dóna dret a una reducció de la jornada de treball d'almenys la meitat de la durada d'aquella, percebent les retribucions íntegres.

2. Quan concorrin en els dos progenitors (adoptants o acollidors de caràcter preadoptiu o permanent) les circumstàncies necessàries per tenir dret a aquest permís pel mateix subjecte i fet causant, l'empleat públic tindrà dret a la percepció de les retribucions íntegres durant el temps que duri la reducció de la jornada de treball, sempre que l'altre progenitor (adoptant o acollidor de caràcter preadoptiu o permanent) no cobri les seves retribucions íntegres per mitjà d'aquest permís o com a beneficiari de la prestació establerta per a aquest fi en el Règim de la Seguretat Social que li sigui d'aplicació. En cas contrari, només es tindrà dret a la reducció de jornada, amb la consegüent reducció de retribucions.

3. Així mateix, en el cas que ambdós prestin serveis en el mateix òrgan o entitat, aquesta podrà limitar l'exercici simultani per raons fonamentades en el correcte funcionament del servei.

22.3. La reducció de jornada per discapacitat legalment reconeguda

1. Els empleats públics amb discapacitat legalment reconeguda que, per aquest motiu, han de rebre tractament en centres públics o privats, poden sol·licitar una reducció de jornada equivalent al temps que hi han de dedicar, sense pèrdua de llurs retribucions íntegres.

2. Per gaudir d'aquesta reducció de jornada, cal un informe del servei mèdic corresponent que justifiqui la necessitat del tractament, la periodicitat o durada aproximada i la necessitat que es dugui a terme en l'horari laboral.

Article 23.- La reducció de la jornada amb la reducció proporcional de les retribucions

23.1. Els empleats públics poden gaudir d'una reducció d'un terç o de la meitat de la jornada de treball, amb la percepció del 80% o del 60% de la retribució, respectivament, en els supòsits següents:

a) Per tenir cura d'un fill o filla menor de sis anys, sempre que se'n tingui la guarda legal.

b) Per tenir cura d'una persona amb discapacitat psíquica, física o sensorial que no faci cap activitat retribuïda, sempre que se'n tingui la guarda legal.

c) Perquè tenen a càrrec un familiar, fins al segon grau de consanguinitat o afinitat, amb una incapacitat o disminució reconeguda igual o superior al 65% o amb un grau de dependència que li impedeixi ésser autònom, o que requereixi dedicació o atenció especial.

d) Altres casos en què sigui compatible amb les funcions del lloc de treball.

23.2. La reducció de la jornada de les dones víctimes de la violència de gènere:

Per a fer efectiva llur protecció o llur dret a l'assistència social íntegra, les empleades públiques tindran dret a la reducció de la jornada amb disminució proporcional de la retribució en els termes que, per a aquests casos, s'estableixi de comú acord entre l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà i l'empleada pública; en tot cas aquesta reducció es situarà entre un terç o la meitat de la jornada de treball, amb la percepció del 80% o del 60% de les retribucions.

23.3. La reducció de la jornada per interès particular:

Es pot sol·licitar una reducció en relació amb la jornada ordinària o parcial, amb reducció proporcional de les retribucions, per interès particular.

23.4. En cas de tenir cura directa de fills menors de 6 anys, o bé d'un familiar fins al segon grau de consanguinitat o afinitat amb una incapacitat o disminució reconeguda de més del 65% i en qualsevol altre cas especificat per la normativa vigent, es tindrà dret a una jornada laboral reduïda del 50%, del 66,66% o del 75% amb una percepció del 60%, del 80% i del 90% de la retribució total, respectivament.

Aquest permís serà opcional entre el pare i la mare en el cas que tots dos treballin.

23.5. En el moment de subscriure el present acord/conveni, l'article 26 de la Llei 8/2006 es troba suspès pel Decret Llei 20/2012, de 13 de juliol, motiu pel qual fins que aquesta darrera normativa no es modifiqui o deixi d'estar en vigor, s'aplicaran les reduccions de jornada previstes a l'EBEP, tal i com es segueix:

a) Per raons de guarda legal, quan el personal tingui a càrrec directe un menor de 12 anys, de persona major que requereixi especial dedicació, o d'una persona amb discapacitat que no desenvolupi activitat retribuïda, tindrà dret a la reducció de la seva jornada de treball, amb la disminució de les seves retribucions corresponents.

Tindrà el mateix dret el personal que precisi encarregar-se de l'atenció directa d'un familiar, fins al segon grau de consanguinitat o afinitat, que per raons d'edat, accident o malaltia no pugui valer-se per sí mateix i que no desenvolupi activitat retribuïda.

b) Per atendre un familiar de primer grau, el personal tindrà dret a sol·licitar una reducció de fins al 50% de la jornada de treball, amb caràcter retribuït, per raons de malaltia molt greu i pel termini màxim d'un mes.

Si hi hagués més d'un titular d'aquest dret pel mateix fet causant, el temps de gaudi d'aquesta reducció podrà prorratejar-se entre els mateixos, respectant en tot cas, el termini màxim d'un mes.

Capítol V.- Les excedències

Article 24.- Règim jurídic

24.1. Els empleats públics inclosos dins l'àmbit d'aplicació d'aquest Acord/Conveni tindran dret a les excedències que estableixi, en cada moment, la normativa vigent en matèria de funció pública de l'Estat i de la Generalitat de Catalunya, com també la normativa de règim local estatal i catalana.

24.2. No es poden acumular dos períodes d'excedència en el cas que s'esdevingui una nova causa. Si, durant el período d'excedència, un nou subjecte causant dóna dret a un altre període d'excedència, l'inici d'aquest posa fi al primer.

24.3. Les excedències per tenir cura d'un fill o filla, o de familiars, són incompatibles amb l'autorització de compatibilitat, que resta suspesa d'ofici fins al finiment del termini d'excedència.

24.4. Si, un cop finida la causa que ha originat la declaració de l'excedència voluntària, la persona afectada no sol·licita el reingrés en el termini d'un mes, es declara d'ofici la situació d'excedència voluntària per interès particular.

24.5. L'administració ha de notificar a la persona afectada, amb un mes d'antelació, que fineix l'excedència i que disposa d'un mes, a comptar des del finiment de l'excedència, per a demanar-ne l'ampliació o per a reincorporar-se.

Article 25.- L'excedència voluntària per tenir cura d'un fill menor de 3 anys

25.1. Es pot sol·licitar en qualsevol moment a partir del naixement, o de la sentència o la resolució judicial de constitució de l'adopció o l'acolliment. Aquesta excedència té una durada màxima de tres anys, a comptar des de la data del naixement, o de la sentència o la resolució judicial en el cas d'acolliment o adopció.

25.2. El període d'excedència computa als efectes de reconeixement de triennis, de consolidació del grau personal i del sistema de previsió o drets passius.

25.3. Durant tot el període d'excedència, la persona afectada té dret a la reserva del lloc de treball amb destinació definitiva. No obstant això, si la persona afectada ocupa un lloc de treball amb destinació provisional, en conserva els drets generals fins al cessament o fins al moment en què es resolgui la convocatòria de provisió corresponent.

25.4. El personal en aquesta situació podrà participar en els cursos de formació que convoqui l'Administració o que es promoguin en el marc de l'Acord de formació contínua de les administracions públiques (AFEDAP).

Article 26.- L'excedència voluntària per tenir cura de familiars

26.1. Es pot sol·licitar per tenir cura d'un familiar fins al segon grau de consanguinitat o afinitat inclòs, amb la condició que no es pugui valer i que no pugui exercir cap activitat retribuïda. Aquesta excedència pot ésser atorgada per un període mínim de tres mesos i màxim de tres anys.

26.2. El període concret d'excedència és determinat segons l'acreditació del grau de dependència i la durada estimada d'aquesta. Aquest període computa als efectes de reconeixement de triennis, de consolidació del grau personal i del sistema de previsió o drets passius.

26.3. Durant tot el període d'excedència la persona afectada té dret a la reserva del lloc de treball amb destinació definitiva. No obstant això, si la persona afectada ocupa un lloc de treball amb destinació provisional, conserva els drets generals sobre aquest fins al cessament o fins al moment en què es resolgui la convocatòria de provisió corresponent.

26.4. El personal en aquesta situació podrà participar en els cursos de formació que convoqui l'Administració o que es promoguin en el marc de l'Acord de formació continua de les administracions públiques (AFEDAP).

Article 27.- L'excedència voluntària per agrupació familiar

27.1. Es pot concedir, sense el requisit d'haver prestat serveis efectius en qualsevol de les administracions públiques durant el període establert, als empleats públics el cònjuge dels quals resideixi en una altra localitat per haver obtingut i estar acomplint un lloc de treball de caràcter definitiu com a funcionari de carrera o com a personal laboral fix en qualsevol de les administracions públiques, organismes públics i entitats de dret públic que en depenen o hi estan vinculades, en els òrgans constitucionals o del poder judicial i òrgans similars de les comunitats autònomes, així com a la Unió Europea o en organitzacions internacionals.

27.2. Els qui estan en situació d'excedència voluntària per agrupació familiar no meriten retribucions ni els serà computable el temps que estiguin en aquesta situació als efectes d'ascensos, triennis i drets en el règim de Seguretat Social que els sigui aplicable.

Article 28. L'excedència voluntària per violència de gènere

28.1. S'atorga a les dones víctimes de la violència de gènere per fer efectiva la seva protecció o el seu dret a l'assistència social integral sense haver de prestar un temps mínim de serveis previs i sense que sigui exigible termini de permanència.

28.2. Durant els sis primers mesos, tindran dret a la reserva del lloc de treball que ocupessin; aquest període és computable als efectes d'antiguitat, carrera i drets del règim de Seguretat Social aplicable.

28.3. Quan les actuacions judicials ho exigissin, es podrà prorrogar aquest període per tres mesos, amb un màxim de divuit, amb idèntics efectes als assenyalats anteriorment, a fi de garantir l'efectivitat del dret de protecció de la víctima.

28.4. Durant els dos primers mesos d'aquesta excedència, la funcionària/treballadora tindrà dret a percebre les retribucions íntegres i, si s'escau, les prestacions familiars per fill a càrrec.

Article 29.- L'excedència voluntària per interès particular

29.1. Es reconeix el dret al personal laboral, amb almenys un any d'antiguitat, a situar-se en excedència voluntària per un termini no menor a quatre mesos i no major a cinc anys. Aquest dret només podrà ser exercit una altra vegada pel mateix empleat públic si han transcorregut quatre anys des del final de l'anterior excedència. En el cas del personal funcionari, es pot sol·licitar quan s'hagin prestat serveis efectius en qualsevol de les administracions públiques per un període de cinc anys immediatament anterior.

29.2. El personal que es trobi en aquesta situació no té dret a percebre retribucions, ni li serà computable el temps de permanència en l'esmentada situació a efectes d'ascens, triennis i drets en el règim de la Seguretat Social que li sigui d'aplicació.

29.3. L'administració ha de notificar a la persona afectada, amb un mes d'antelació, que fineix l'excedència i que disposa d'un mes, a comptar des del finiment de l'excedència, per a demanar-ne l'ampliació o per a reincorporar-se.

29.4. Procedeix declarar d'ofici l'excedència voluntària per interès particular quan, finalitzada la causa que va determinar el passi a una situació diferent a la de servei actiu, s'incompleixi l'obligació de sol·licitar el reingrés al servei actiu en el termini establert reglamentàriament.

Article 30. L'excedència voluntària per incompatibilitat

30.1. Es concedeix si els empleats públics es troben en situació de servei actiu en un altre cos o una altra escala de qualsevol de les administracions públiques o passen a prestar serveis en organismes o entitats del sector públic, sempre que no els correspongui quedar en una altra situació i llevat que hagin obtingut l'autorització pertinent de compatibilitat, d'acord amb la legislació d'incompatibilitats.

30.2. L'òrgan competent pot concedir automàticament i d'ofici aquest tipus d'excedència.

Títol III. El règim retributiu

Article 31.- El règim retributiu

31.1. L'increment retributiu dels empleats públics a que se'ls apliqui el present Acord/Conveni serà el fixat anualment per les respectives lleis de pressupostos generals de l'Estat.

31.2. Mentre no es desenvolupi la legislació bàsica recollida al Capítol III -dels drets retributius- del Títol III del RDL 5/2015, de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, l'estructura i el règim de les retribucions seran els establerts per la normativa aplicable a la funció pública local i, en particular, els que resulten del Reial decret 861/1986, de retribucions dels funcionaris de l'Administració local i del Decret 214/1990, pel qual s'aprova el Reglament de personal al servei de les entitats locals.

31.3. Es reconeix el dret dels empleats públics locals a no ser discriminats retributivament per raó de sexe.

Article 32.- L'estructura de la retribució

32.1. Les retribucions dels empleats públics tindran l'estructura legalment establerta, amb caràcter bàsic, per a la funció pública, classificant-se en retribucions bàsiques i retribucions complementàries.

32.2. Les retribucions bàsiques i complementàries de tot el personal municipal seran les que figurin en la Llei de pressupostos generals de l'Estat de l'any corresponent i les altres normes concordants relatives als funcionaris locals.

32.3. La quantia del sou i dels triennis de tot el personal municipal serà la que, per als funcionaris locals, determinin anualment la Llei de pressupostos generals de l'Estat, d'acord amb la relació de llocs de treball i dels següents grups de titulació.

32.4. Retribucions bàsiques: són retribucions bàsiques el sou, els triennis i les pagues extraordinàries:

a) Sou: és la quantitat que es correspon amb el grup o subgrup de classificació professional (A1, A2, B, C1, C2 i AP) la seva quantia serà la que es fixi anualment a la Llei de pressupostos generals de l'Estat de cada any, d'acord amb la relació de llocs de treball.

Grup o subgrup

Titulació requerida per la plaça ocupada

A1

Llicenciatura universitària o graduació universitària

A2

Diplomatura universitària o graduació universitària

B

Tècnic superior (Cicle formatiu Grau Superior)

C1

Batxillerat o Tècnic (Cicle formatiu Grau Mitjà)

C2

Educació secundària obligatòria (ESO o equivalent)

AP

Certificat d'escolaritat o equivalent

b) Triennis: consistents en una quantitat que es fixa a la Llei de pressupostos generals de l'Estat de cada any per a cada grup o subgrup de classificació professional per cada tres anys de servei. Al personal laboral els serà d'aplicació el reconeixement de serveis previs prestats a l'administració pública, d'acord amb el que estableix la Llei 70/1987 i normativa de desenvolupament.

c) Pagues extraordinàries: seran dues a l'any, per un import mínim del 100% d'una mensualitat bruta, inclosos tots els conceptes retributius. Les pagues meritaran segons la condició de cada treballador funcionari o personal laboral, reduint-se la part proporcional que correspongui si el temps efectivament treballat fos inferior al període de meritació, i el pagament es farà efectiu abans dels dies 25 de juny i desembre, respectivament.

32.5. Retribucions complementàries: són retribucions complementàries el complement de destinació, el complement específic, el complement de productivitat i les gratificacions per serveis extraordinaris o les hores extraordinàries:

a) Complement de destinació: retribueix el nivell del lloc de treball que es desenvolupa, consistint en una quantia fixa per a cada nivell en què es classifiquen els llocs de treball (dels 30 existents a la normativa sobre funció pública). La seva quantia vindrà fixada, per a cada grup de classificació professional, a la Llei de Pressupostos generals de l'Estat de cada any, i vindrà determinada per les condicions particulars de cada lloc de treball, en base a criteris d'especialització, de responsabilitat, de competència i de comandament. L'assignació a cada lloc de treball del nivell de destinació es realitzarà d'acord amb els intervals màxims i mínims establerts per a cada grup de titulació que fixa els requisits del lloc de treball, d'acord amb la taula següent:

Grup

Nivells mínims i màxims complement de destí

A1

20 a 30

A2

16 a 26

B

14 a 24

C1

11 a 22

C2

9 a 18

AP

7 a 14

Aquests intervals comprenen tota l'escala possible entre el nivell inicial o de partida corresponent al lloc base de cada grup professional i el nivell màxim que resulta factible d'assolir en funció de les característiques concretes i exigències peculiars de cada lloc.

b) Complement específic: està destinat a retribuir les condicions particulars d'alguns llocs de treball atenent l'especial dificultat tècnica, el grau de dedicació, la responsabilitat, la incompatibilitat, les condicions en què es desenvolupa el treball (perillositat i/o penositat) i altres condicions. Aquest complement ve determinat per la valoració de llocs de treball que acompanya la relació de llocs de treball i ha de figurar en aquesta.

Aquest complement és de caire funcional i la seva percepció dependrà exclusivament de l'exercici de l'activitat professional en funció del lloc de treball assignat i que es produeixin efectivament les condicions de treball peculiars que comporten l'assignació del subfactor corresponent, per la qual cosa no tindrà en cap cas el caràcter de consolidable.

c) Complement de productivitat: té com a finalitat retribuir l'especial rendiment, l'activitat extraordinària, l'interès o la iniciativa amb què l'empleat públic desenvolupa la seva feina.

L'apreciació de la productivitat s'haurà de realitzar en funció de les circumstancies objectives relacionades directament amb el desenvolupament del lloc de treball i objectius assignats al mateix.

En cap cas les quantitats assignades pel complement de productivitat durant un període de temps originarà cap dret individual respecte a les valoracions o apreciacions corresponents a períodes successius.

Les quantitats que percebrà cada empleat públic per aquest concepte serà de coneixement públic, tant del personal de l'Ajuntament com dels representants sindicals dels empleats públic.

Correspon al Ple de l'Ajuntament determinar en el pressupost la quantitat global destinada a l'assignació de complement de productivitat dels empleats públics, amb els límits que estableix l'article 7.2 del RD 861/1986.

Correspon a l'alcalde la distribució de la quantitat del complement de productivitat entre els diferents programes o àrees i l'assignació individual del complement de productivitat, amb la subjecció als criteris que en el seu cas hagi establert el Ple.

d) Hores extraordinàries i serveis extraordinaris: tenen per objecte retribuir els serveis extraordinaris prestats fora de la jornada normal de treball. Té la consideració d'hora extraordinària cada hora de treball, degudament autoritzada, que es porti a terme de més respecte de la durada màxima de la jornada ordinària de treball pactada en aquest Acord/Conveni realitzada de manera voluntària amb caràcter excepcional. Aquestes hores extraordinàries, de comú acord amb el treballador afectat, podran ser compensades amb hores o dies de descans, conforme es determina a l'article 12 d'aquest mateix acord. La quantia de les hores extres serà la que figura a l'annex 1 del present Acord/Conveni i s'abonaran en el mes següent a la seva realització.

32.6. Prolongació de jornada: la quantia de la prolongació de jornada serà la que figura a l'annex 1 del present Acord/Conveni.

32.7. Nocturnitat: Està destinat a retribuir aquell personal que presti els seus serveis en horari nocturn, durant el període comprès entre les 22:00 i les 06:00 hores. La quantia de la nocturnitat serà la que figura a l'annex 1 del present Acord/Conveni. En el cas que l'horari sigui parcialment nocturn, s'abonarà el plus de nocturnitat mensual proporcionalment. En el cas de la Policia Local, el plus de nocturnitat mensual és el que figura en el quadre II de l'Annex 1, per a tot el personal que realitzin el servei de nit.

32.8. Plus de dissabtes, diumenges o festius: serà la que figura a l'annex 1 del present Acord/Conveni. El plus està pensat per

7,5 hores (annex 3), en el cas que es treballin més hores, s'abonarà la part proporcional de les hores treballades de més. El plus festius s'abonarà al treballador del torn que computi més hores treballades en el festiu.

Tenen la consideració de festius especials els dies 23 juny, 25 de desembre i 1 i 6 de gener, inclosos els torns de nit del 23 al 24 de juny, 24 al 25 de desembre, del 31 de desembre a 1 de gener i del 5 al 6 de gener.

32.9. Plus de cuina: els ajudants o les ajudants de cuina de la Residència Geriàtrica i de la Llar d'Infants que de forma puntual realitzin tasques de cap de cuina percebran un plus per dia de prestació efectiva del servei de 15 euros.

32.10. Els funcionaris de la policia local que per raó del seu càrrec hagin d'assistir fora de la seva jornada laboral davant de qualsevol òrgan judicial per actuacions derivades de la seva activitat com a policia local de La Bisbal d'Empordà, tindran dret a percebre una quantitat màxima en concepte d'indemnització de:

a) L'import resultant a 4 hores extraordinàries per assistència als Jutjats de La Bisbal d'Empordà fora de l'horari laboral.

b) L'import resultant a 5 hores extraordinàries per assistència als Jutjats de Girona, fora de l'horari laboral. A part, se'ls compensarà per les despeses de quilometratge a raó de 0,19.-¬/km.

32.11. Les nòmines s'hauran de fer efectives pel treballador abans de la finalització de cada mes, seran mensuals, i les retribucions que corresponguin seran les que marqui el present acord/conveni, sense que es tingui en compte, en cap cas, el número variable de dies de cada mes natural.

Article 33.- Les indemnitzacions per raons de servei

33.1. Són els imports que s'estableixen en cas que l'empleat públic hagi de desplaçar-se per motius relacionats amb el seu lloc de treball.

33.2. Les quantitats que s'abonaran per aquest concepte (dietes i desplaçaments) s'abonaran d'acord amb allò establert en cada moment en la normativa vigent sobre funció pública, amb el criteri ordinari que tot desplaçament s'haurà de fer, sempre que sigui possible, amb transport públic i fent ús de la tarifa més econòmica.

33.3. En els desplaçaments que, per raó del servei, excepcionalment es realitzin en vehicle propietat de l'empleat públic que es trasllada, s'abonarà l'import del quilometratge realitzat segons la normativa vigent o del bitllet o passatge utilitzat, així com l'abonament d'estacionaments i peatge d'autopistes si fossin necessaris. Els desplaçaments seran compensats amb una quantia de 0.19 euros per km.

Article 34.- Les retribucions en situació de malaltia

34.1. Aquestes retribucions tenen per objectiu, complementar les prestacions que percebrà el personal funcionari inclòs en el Règim General de la Seguretat Social i el personal laboral al seu servei en els següents casos:

34.1.1. Quan la situació d'incapacitat temporal derivi de contingències comunes, durant els 3 primers dies, s'estableix un complement retributiu del 50% de les retribucions que es vinguin percebent en el mes anterior a la baixa d'incapacitat. Des del quart dia fins al vintè, ambdós inclosos, s'estableix un complement que sumat a la prestació econòmica reconeguda per la Seguretat Social sigui equivalent al 75% de les retribucions que es vinguin percebent en el mes anterior a la baixa d'IT. A partir del dia 21é en endavant, es percebrà un complement fins arribar al 100% de les retribucions totals, bàsiques i complementàries del mes anterior al de causar la incapacitat.

34.1.2. Es complementen al 100% les intervencions quirúrgiques, les hospitalitzacions mentre duri la baixa originada per l'hospitalització i totes aquelles malalties greus que es descriuen en l'annex del RD 1148/2011, de 29 de juliol, o la norma que la substitueixi.

34.1.3. Les prestacions que derivin de situacions d'incapacitat temporal que es produeixin durant l'embaràs i les que vinguin per una situació de violència de gènere acreditades d'acord amb el que disposa la LO 1/2004, es complementaran fins arribar al 100%.

34.1.4. En el supòsit d'accident laboral i malalties professionals es percebrà el 100% de les retribucions durant tot el període.

34.2. El descompte en la nòmina regulat en la LPGE no serà d'aplicació a quatre dies d'absència al llarg de l'any natural, de les quals només tres podran tenir lloc en dies consecutius, sempre que estiguin motivades en malaltia o accident, i no donin lloc a incapacitat temporal.

34.3. S'acorda, d'acord amb la Llei 6/2018, de 3 de juliol, de pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2018, que en el cas d'incapacitat temporal per malaltia comú o accident no laboral es complementarà fins al 100% de les retribucions que es vinguin percebent en el mes anterior a la baixa d'IT. Aquest complement es troba vinculat, en tot cas, a l'aprovació del pla d'absentisme.

Article 35.- Les retribucions en situació maternitat, adopció o acolliment.

Les persones que es trobin en situació de baixa per maternitat, adopció o acolliment rebran el 100% de la retribució total

durant tot el període, fins el límit legal.

Títol IV.- Dels instruments d'ordenació dels recursos humans, la selecció, la formació, la carrera professional i la provisió de llocs de treball

Capítol I.- L'ordenació dels recursos humans

Article 36.- El sistema d'ordenació dels recursos humans

36.1. Seran objecte de negociació les normes generals que fixin els criteris generals en matèria de determinació de les retribucions complementàries, provisió i classificació dels llocs.

36.2. En els supòsits en què els llocs de treball s'agrupin, en funció de les seves característiques, el sistema d'ordenació de l'ocupació municipal podrà ordenar-ne la selecció, la formació i la mobilitat en base a l'esmentada agrupació.

36.3. La Corporació assegura la presència, com a observadors amb veu, però sense vot, dels representants sindicals dels empleats municipals, en els processos de selecció.

Article 37.- L'oferta d'ocupació pública

37.1. L'actuació en matèria d'ocupació de l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà en relació amb l'accés a l'ocupació pública, promoció i carrera professional, es regira pels principis de publicitat i d'igualtat, mèrit, capacitat. Igualment es fomentarà la promoció interna, en base a la legislació vigent i els acords entre les administracions públiques i els sindicats, amb l'objectiu d'impulsar els processos que permetin la progressió en la carrera professional i promoció interna, d'acord amb els mateixos principis.

Durant la vigència d'aquest Acord/Conveni s'adoptaran les mesures necessàries per tal que la incorporació de personal a l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà es realitzi mitjançant la superació de processos selectius derivats de les ofertes públiques d'ocupació que permetin l'adquisició de la condició de funcionari de carrera o laboral fix d'acord amb la tipologia de llocs a desenvolupar.

Article 38.- La selecció i l'accés

38.1. Els sistemes i processos selectius seran els previstos legalment i es portaran a terme mitjançant les proves i els procediments assenyalats al Títol IV Capítol I de l'Estatut bàsic de l'empleat públic i a la normativa que el desenvolupi o el substitueixi.

38.2. Amb caràcter general, l'accés es farà pel sistema de concurs oposició.

38.3. La selecció per concurs oposició consisteix en la superació de les proves corresponents i en la valoració dels mèrits determinats objectivament. La fase de concurs dels processos selectius que es portin a terme pel sistema de concurs oposició es valorarà, com a màxim, en un 33% de la puntuació global de tot el procés selectiu.

38.4. Els procediments selectius poden incloure proves sobre coneixements teòrics i pràctics; incloent proves mèdiques i/o físiques, tests o qüestionaris d'aptitud professional, entrevistes i altres que de forma objectiva ajudin a determinar els mèrits i la capacitat dels aspirants idonis en relació amb els llocs de treball a ocupar recollits a la relació de llocs. També es poden fer proves alternatives dins d'una mateixa categoria en relació amb l'especialitat del lloc de treball. Per a les categories que es determinin podran incorporar la superació d'un curs selectiu teòric i/o pràctic.

38.5. Les convocatòries per a l'accés han de contenir, en tot cas, el següent:

a) La determinació del nombre total de places a cobrir i el grup de titulació exigit per al seu accés. També es detallarà el lloc de treball a proveir vinculat amb la convocatòria pel sistema d'assignació de primera destinació, la categoria professional i si s'escau l'especialitat, les funcions a desenvolupar i el perfil competencial d'aplicació a aquest lloc de treball;

b) Els requisits exigits als aspirants per poder-hi participar, d'acord amb la relació de llocs de treball, especificant el nivell

exigit de coneixement oral i escrit de la llengua catalana;

c) La determinació dels llocs de treball que poden desenvolupar per persones amb minusvalidesa amb els sistemes d'acreditació d'aquestes;

d) L'òrgan al qual s'han de dirigir les sol·licituds de participació;

e) Els terminis de presentació de sol·licituds i documentació necessària;

f) El sistema selectiu;

g) Les proves que s'han de dur a terme i mèrits que s'han de valorar;

h) El sistema de qualificació: barems de puntuació i formes d'acreditació.

Article 39.- Mobilitat

Es pren el compromís que durant la vigència de l'acord/conveni es redactarà un Reglament de mobilitat. Article 40. La relació de llocs de treball

40.1. La relació de llocs de treball de l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà establirà per a cada lloc de treball tipus, les següents especificacions:

a) La denominació i el seu enquadrament orgànic;

b) Les característiques essencials del lloc, incloent les funcions atribuïdes i els factors del lloc;

c) Els requisits de titulació o formació exigits per ocupar-lo;

d) La forma de provisió;

e) Les característiques retributives;

f) El nivell de classificació.

40.2. L'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà, abans d'aprovar els llocs de treball tipus, negociarà amb la representació sindical dels empleats públics, les seves característiques retributives i els requisits i la forma de provisió del lloc, els quals s'elaboraran preferentment mitjançant processos de valoració de llocs de treball.

40.3. L'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà facilitarà a tots els empleats públics o als representants sindicals dels empleats públics que ho sol·licitin, la definició corresponent del seu lloc de treball i les seves funcions específiques.

Article 41.- La plantilla

41.1. La plantilla serà la que resulti adequada, en cada moment, per al bon funcionament dels serveis públics que hagi d'atendre l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà, sense perjudici del compromís d'aquest de fer possible la promoció interna a través del sistema de carrera professional que es detalla en el capítol corresponent a promoció i formació.

Capítol II.- La selecció de personal

Article 42.- Els sistemes de selecció

42.1. L'ingrés a l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà, es realitzarà mitjançant convocatòria pública, a través dels sistemes de concurs-oposició o oposició lliure, en els quals es garanteixin els principis d'igualtat, mèrit i capacitat, així com el de publicitat.

42.2. Els criteris generals dels plans d'Oferta d'Ocupació Pública es negociaran amb la representació sindical.

42.3. Els òrgans de selecció seran col·legiats i la seva composició es realitzarà de conformitat amb la legalitat vigent.

Article 43.- L'accés de persones amb discapacitat

43.1. La Institució promourà les condicions necessàries per facilitar l'accés a la funció pública de persones amb discapacitats en igualtat de condicions que la resta d'aspirants.

43.2. Es realitzarà una reserva no inferior a un 7% de les places incloses en les Ofertes d'Ocupació Pública a persones amb discapacitat que tinguin reconeguda aquesta condició legal.

43.3. A tal fi i per garantir el desenvolupament de les proves selectives a persones amb discapacitat es propiciaran les adaptacions dels mitjans de realització dels exercicis que siguin necessàries.

Article 44.- El període de prova o de pràctiques

44.1. La durada del període de prova o de pràctiques serà el que s'assenyala a continuació, depenent del grup a efectes de titulació exigida per a l'ingrés en la plaça en qüestió:

Grup de classificació

Durada del període

grup A1

4 mesos

grup A2

4 mesos

grup B

3 mesos

grup C1

2 mesos

grup C2

2 mesos

agrupacions professionals

1 mes

44.2. No hi haurà període de prova o de pràctiques en aquells casos en què la persona hagi ocupat el lloc de treball al qual se l'assigna prèviament a través d'un nomenament interí o contractació temporal.

Article 45.- Les borses de treball

45.1. Objecte de la borsa de treball. Els aspirants que hagin superat favorablement totes les proves que les bases de selecció per a la constitució de la borsa han establert a l'efecte, passaran a formar part d'una borsa de treball, per ordre de puntuació obtinguda, de major a menor nombre de punts, per cobrir substitucions derivades de qualsevol incidència, ja sigui per a cobrir possibles suplències derivades de baixes per incapacitat temporal, maternitat, vacances, contractes de relleu per jubilacions parcials, suspensions de contractes, cobertures de vacants de forma temporal, eventualitats per acumulació de tasques i altres situacions que posin de manifest la necessitat de contractar personal temporal.

45.2. Funcionament de la borsa de treball. Els integrants de la borsa, restaran a l'espera de ser cridats per l'Ajuntament, per ordre de puntuació, quan es produeixi la necessitat de contractació temporal.

En funció de la urgència i del servei a cobrir, el procediment podrà ser:

Cobertura ordinària: S'intentarà la comunicació fins a un màxim de tres vegades en diferents moments del dia, al telèfon que hagin facilitat, o en el seu cas a l'adreça de correu electrònic que hagin facilitat com a mitjà preferent de contacte. Una vegada es comuniqui a la persona l'oferta de feina, aquesta tindrà un màxim de 24 hores per acceptar-la. La renúncia a l'oferta de feina habilita al gestor de la borsa a la crida de la següent persona.

Cobertura urgent: Per a aquelles ofertes de feina que es refereixin a serveis que per les seves característiques especials necessitin la cobertura d'un lloc de treball temporal de forma urgent, s'intentarà la comunicació telefònica una única vegada, o en el seu cas a l'adreça de correu electrònic que hagin facilitat com a mitjà preferent de contacte, i si no s'obté resposta de la persona en el termini d'una hora, es passarà a contactar a l'aspirant següent, i el primer restarà en el mateix ordre de la borsa en què estava abans de realitzar la crida, i així successivament.

Sistema de comunicació per a rebre ofertes: El sistema ordinari de comunicació de les ofertes de feina serà a través de trucada telefònica als telèfons facilitats per les persones integrants de la borsa.

No obstant, aquestes podran demanar expressament que les comunicacions de les ofertes de feina les rebin a través del correu electrònic que facilitin. Per a fer-ho, hauran de presentar una instància dirigida a la secció de recursos humans o bé a través del correu electrònic recursoshumans@labisbal.cat, manifestant aquesta opció i indicant l'adreça de correu electrònic a efectes de comunicacions.

El funcionament de la borsa serà dinàmic, d'acord amb els següents supòsits:

' Si una persona rebutja una oferta de feina, aquesta es proposarà a la següent persona en ordre de puntuació, i així successivament. El rebuig d'una primera oferta de feina comportarà que la persona quedi en situació d'inactiu i no se la tornarà a avisar. No obstant això, quan aquesta persona torni a tenir disponibilitat, podrà comunicar-ho al gestor de la borsa mitjançant instància dirigida a la secció de recursos humans presentada al registre d'entrada de l'Ajuntament o bé a través del correu electrònic recursoshumans@labisbal.cat per a activar-s'hi de nou i ocuparà el lloc a la llista que va obtenir en el moment del procés selectiu.

' Si una persona que està en situació d'actiu a la borsa rebutja una segona oferta, perdrà la prioritat que li atorgava la puntuació i passarà a ocupar l'últim lloc de la llista.

' Quan finalitzi la substitució/contractació temporal, tornarà a ocupar el lloc que va obtenir en el moment del procés selectiu.

' En el cas de que una de les persones que forma part de la borsa hagi estat contractada per l'Ajuntament i causi baixa voluntària del seu contracte de treball, perdrà la prioritat que li atorgava la puntuació i passarà a ocupar l'últim lloc de la llista.

Restaran en la situació de baixa temporal en la borsa les persones que acreditin fefaentment trobar-se en alguna de les següents situacions:

- Les persones que es trobin en situació de malaltia per incapacitat temporal, mentre duri aquesta situació.

- Les persones que, amb motiu d'embaràs, part o adopció, estiguessin en situació de poder demanar la llicència per maternitat, ja sigui abans o després del part.

En aquests supòsits no rebran ofertes de feina, mentre estiguin en situació de baixa temporal, sense perdre el seu lloc a la borsa de treball. Quan finalitzi aquesta situació hauran de comunicar-ho al gestor de la borsa, això suposarà la reactivació automàtica.

En el cas que hi hagi una oferta de treball per cobrir una plaça de forma interina al 100% de jornada, s'oferirà aquesta a qui per ordre de puntuació a la borsa pertoqui. Si es dona el cas que la persona a qui per ordre de llista s'ha de cridar, ja es troba treballant amb un contracte d'inferior jornada, se li oferirà la possibilitat de millora oferint el nou lloc de treball, podent rebutjar-la sense perdre l'ordre que ocupa a la borsa de treball.

45.3. Durada de la borsa de treball. La durada d'aquesta borsa serà de tres anys, que es podrà prorrogar en el cas que no s'hagi procedit a la constitució d'una de nova.

En el cas que es generi una nova borsa de treball com a conseqüència de la realització de proves de selecció consecutives, estant encara vigent una d'anterior, les persones que accedeixin a la borsa de treball més nova s'incorporaran a continuació de la darrera persona de la llista de la borsa de treball anterior, de manera que per a la crida per a ofertes de feina, tindrà preferència la borsa de treball més antiga sobre la més recent. Aquesta situació nomes es mantindrà durant un període de 18 mesos, moment a partir del qual els integrants de la borsa anterior continuaran integrant la borsa nova però ocupant els darrers llocs a continuació de la darrera persona de la llista de la borsa més recent.

Tanmateix, una vegada finalitzi la vigència de la borsa de treball més antiga, les persones que hi figuraven, causaran baixa definitiva de la mateixa a tots els efectes.

45.4. Inactivació voluntària en la borsa. Qualsevol persona inclosa en la borsa treball podrà sol·licitar la seva inactivació voluntària en la borsa per una única vegada, mitjançant escrit dirigit a la secció de recursos humans.

En aquest supòsits no rebran ofertes de feina, mentre estiguin en situació d'inactivació voluntària, sense perdre el seu lloc a la borsa de treball. Si dintre del període de vigència de la borsa es volen tornar a activar s'haurà de comunicar al gestor de la borsa.

45.5. Renúncies. Qualsevol persona inclosa en la borsa treball podrà renunciar voluntàriament a formar-ne part, mitjançant escrit dirigit a la secció de recursos humans, quedant exclòs definitivament de la mateixa.

45.6. Exclusió de la borsa de treball. Quan la Secció de Recursos Humans rebi, per part del cap d'Àrea a la qual es trobi o s'hagi trobat adscrita qualsevol persona que formi part d'una borsa, un informe desfavorable en relació amb el seu comportament o amb la seva professionalitat, tant amb els companys, com amb les persones que hagi de tractar, o bé un informe que hagi generat una extinció del seu contracte per la no superació del període de prova establert, suposarà que perdrà la prioritat que li atorgava la puntuació i passarà a ocupar l'últim lloc de la llista. En el cas de dos informes desfavorables suposarà l'exclusió definitiva de la mateixa.

45.7. Comunicació amb els gestors de la borsa. Totes les comunicacions referides a les situacions de la borsa de treball s'hauran de comunicar al gestor de la borsa mitjançant instància dirigida a la secció de recursos humans presentada al registre d'entrada de l'Ajuntament o bé a través del correu electrònics recursoshumans@labisbal.cat

Capítol III.- La carrera professional i la promoció professional

Article 46.- La carrera professional

46.1. Els empleats públics tenen dret a la promoció professional.

46.2. La carrera professional és el conjunt ordenat d'oportunitats d'ascens i expectatives de progrés professional conforme als principis d'igualtat, mèrit i capacitat. Amb aquest objectiu l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà ha de promoure l'actualització i perfeccionament de la qualificació professional dels seus empleats públics.

46.3. Sens perjudici de la normativa que resulti d'aplicació, les modalitats de carrera poden consistir, entre d'altres, en l'aplicació aïllada o simultània d'alguna o algunes de les següents modalitats:

a) Carrera horitzontal, que consisteix en la progressió de grau, categoria, esglaó o altres conceptes anàlegs.

b) Carrera vertical, que consisteix en l'ascens en l'estructura de llocs de treball pels procediments de provisió legalment establerts.

c) Promoció interna vertical, que consisteix en l'ascens des d'un cos o escala d'un subgrup, o grup de classificació professional

en el supòsit que aquest no tingui subgrup, a un altre superior, d'acord amb l'establert a la legalitat vigent.

d) Promoció interna horitzontal, que consisteix en l'accés a cossos o escales del mateix subgrup professional.

46.4. Es reconeix el dret dels empleats públics a progressar simultàniament en les modalitats de carrera horitzontal i vertical quan l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà les hagi implantat en un mateix àmbit.

Article 47.- L'impuls a la promoció professional

47.1. L'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà facilitarà la promoció professional dels seus empleats públics d'acord amb els sistemes de provisió de llocs de treball existents i d'acord amb l'instrument d'ordenació dels recursos humans de què disposin.

47.2. L'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà, promourà la provisió de llocs de treball per concurs de mèrits en el supòsit d'existència de vacants que puguin ser proveïdes per personal funcionari de carrera o personal laboral fix que ocupin llocs de treball del propi Ajuntament dintre del mateix grup professional.

47.3. La concreció de les mesures de promoció professional es negociarà de forma periòdica amb la representació sindical.

Article 48.- La promoció interna i el seu accés

48.1. Els empleats públics podran accedir, mitjançant promoció interna a escales del grup immediatament superior al que es pertanyi; o del mateix grup, tant en la mateixa com a diferent escala.

48.2. L'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà facilitarà la promoció dels seus empleats públics determinant, d'acord amb les característiques de cada plaça, el nombre d'elles reservades per a la promoció interna en cada convocatòria, que serà el percentatge establert a la normativa aplicable.

48.3. Per concórrer a les proves de promoció interna, el personal funcionari haurà de trobar-se en situació de servei actiu o serveis especials en l'escala de procedència, haver completat dos anys de servei actiu, així com posseir la titulació i la resta de requisits establerts per a l'accés a l'escala a la qual aspiri a ingressar, amb les excepcions que la llei estableix. En el cas del personal laboral, s'hauran de reunir els mateixos requisits que els exigits pel personal funcionari, amb excepció d'aquells que per la pròpia naturalesa jurídica de la relació no els hi puguin ser exigits.

48.4. L'accés per promoció interna requerirà la superació de les mateixes proves que les establertes en la convocatòria per a l'ingrés amb caràcter general en l'escala que es tracti. No obstant això, els aspirants que concorrin en el torn de promoció interna podran ser eximits de la realització d'aquelles proves que estiguessin encaminades a l'acreditació de coneixements ja exigits per a l'ingrés en l'escala de procedència.

48.5. Les vacants reservades a promoció interna que resultessin desertes se sumaran a les ofertes en torn lliure.

48.6. L'adscripció a les vacants existents dels empleats públics, que accedeixin pel sistema de promoció interna a una altra escala, s'efectuarà conforme a les preferències que aquells manifestin, segons l'ordre amb el qual figurin en la classificació definitiva del procés selectiu i sempre que reuneixin els requisits establerts per a la seva cobertura segons l'instrument d'ordenació de recursos humans de què disposi l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà. En tot cas, per a l'elecció de destinacions gaudiran de preferència sobre aquells aspirants que provinguin del torn lliure en la respectiva convocatòria.

Capítol IV.- La formació

Article 49.- Formació

49.1. L'Ajuntament donarà les màximes facilitats per a l'assistència a cursos relacionats amb l'activitat desenvolupada, mitjançant la concessió de permisos i la distribució o la reducció de jornada.

49.2. Per a la realització d'aquests cursos, l'Ajuntament concedirà ajuts o subvencions de fins a 200 euros per treballador i any, sempre que les disponibilitats pressupostàries ho permetin, garantint un mínim de 10.000 ¬. Es garantirà un 80% de la partida per els cursos ordinaris de fins a 200 euros.

En relació a la formació per import superior a 200 euros, en cada cas es valorarà pel regidor i el cap d'Àrea la subvenció i autorització de la mateixa, tenint en compte, entre d'altres, la seva relació amb l'activitat desenvolupada.

49.3. La col·legiació per part del personal tècnic municipal que tingui l'obligació de col·legiar-se al Col·legi professional corresponent, sense activitat professional fora de l'Ajuntament, es considerarà despesa de formació, i serà subvencionada, sempre que es justifiqui documentalment aquesta despesa i es presenti declaració jurada per part del treballador conforme no realitza cap activitat professional fora de l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà, que haurà de ser ratificada a finals d'any. Aquesta subvenció no formarà part de la subvenció de l'apartat 2 d'aquest article.

49.4. La col·legiació per part del personal tècnic municipal que, tot i no tenir l'obligació de col·legiar-se, s'hagi col·legiat, sense

activitat professional fora de l'Ajuntament, es considerarà despesa de formació, i serà subvencionada fins a un màxim de 200

¬, sempre que es justifiqui documentalment aquesta despesa i es presenti declaració jurada per part del treballador conforme no realitza cap activitat professional fora de l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà, que haurà de ser ratificada a finals d'any. Aquesta subvenció formarà part de la subvenció de l'apartat 2 d'aquest article.

49.5. Els cursos es faran preferentment en horari laboral.

49.6. Cada treballador té dret a 40 hores anuals totals de formació a càrrec de l'empresa.

49.7. En el moment que es constitueixi una comissió de formació, serà aquesta la que gestionarà la formació de l'Ajuntament.

49.8. Es compensaran les despeses de desplaçaments per formació (quilometratge, peatges i aparcament). El quilometratge es compensarà per raó de 0,19¬/km.

49.9. Traslladar als sindicats les resolucions/decrets de concessió/denegació de formació mentre no es constitueixi la comissió de formació.

49.10. En relació a tots els treballadors actuals en plantilla, la renovació dels carnets específics necessaris per al desenvolupament dels seus llocs de treball, que no havien estat requisit necessari per accedir al lloc de treball, l'Ajuntament es farà càrrec de les despeses associades a l'obtenció i/o renovació del mateix, degudament justificades.

Títol V.- El règim disciplinari i l'extinció de la prestació pública de serveis Capítol I.- El règim disciplinari

Article 50.- La responsabilitat disciplinària

50.1. El règim disciplinari dels empleats públics de l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà serà el determinat en el Títol VII del TREBEP. Mentre no es dictin les normes de desenvolupament del TREBEP, el règim disciplinari, en allò no determinat en l'esmentat Títol VII, es regirà per l'establert al respecte a l'Estatut dels Treballadors, el Decret 214/1990, del Reglament del personal al servei de les entitats locals de Catalunya, pel Decret Legislatiu 1/1997, del Text refós de la normativa de la funció pública de Catalunya i pel Decret 243/1995, de 27 de juny, pel qual s'aprova el reglament de règim disciplinari de la funció pública de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

Respecte a la Policia Local, el seu règim disciplinari vindrà determinar pel Decret 179/2015, de 4 d'agost pel qual s'aprova el Reglament del procediment del règim disciplinari aplicable als cossos de la Policia Local de Catalunya i la Llei 16/1991, de 10 de juliol, de les policies locals.

50.2. Els empleats públics que indueixin a altres a la realització d'actes o conductes constitutius de falta disciplinària incorreran en la mateixa responsabilitat que aquests.

50.3. Igualment, incorreran en responsabilitat els empleats públics que encobreixin les faltes consumades molt greus o greus, quan dels actes es derivi dany greu per a l'Administració o els ciutadans.

Article 51.- L'exercici de la potestat disciplinària

51.1. L'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà ha de corregir disciplinàriament les infraccions del personal al seu servei comeses en l'exercici de les seves funcions i càrrecs, sense perjudici de la responsabilitat patrimonial o penal que pugui derivar de les infraccions.

51.2. La potestat disciplinària s'exercirà d'acord amb els principis següents:

a) Principi de legalitat i tipicitat de les faltes i sancions;

b) Principi d'irretroactivitat de les disposicions sancionadores no favorables i de retroactivitat de les favorables al presumpte infractor;

c) Principi de proporcionalitat, aplicable tant a la classificació de les infraccions i sancions com a la seva aplicació;

d) Principi de culpabilitat;

e) Principi de presumpció d'innocència.

51.3. Quan de la instrucció d'un procediment disciplinari resulti l'existència d'indicis fundats de criminalitat, se'n suspendrà la seva tramitació i es posarà en coneixement del Ministeri Fiscal. Els fets declarats provats per resolucions judicials fermes vincularà l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà.

Article 52.- Les faltes disciplinàries

52.1. Les faltes disciplinàries poden ser molt greus, greus i lleus.

52.2. Són faltes molt greus les previstes com a tals a l'Estatut bàsic de l'empleat públic i, en tot cas, les següents:

a) L'incompliment del deure de respecte a la Constitució i a l'Estatut d'autonomia de Catalunya, en l'exercici de la funció pública.

b) Tota actuació que suposi discriminació per raó d'origen racial o ètnic, religió o conviccions, discapacitat, edat o orientació sexual, llengua, opinió, lloc de naixement o veïnatge, sexe o qualsevol altra condició o circumstància personal o social, com també la persecució per raó d'origen racial o ètnic, religió o conviccions, discapacitat, edat o orientació sexual i la persecució moral, sexual i per raó de sexe.

c) L'abandonament del servei, així com no fer-se càrrec voluntàriament de les tasques o funcions que tenen encomanades.

d) L'adopció d'acords manifestament il·legals que causin un perjudici greu a l'Administració o als ciutadans.

e) La publicació o utilització indeguda de la documentació o informació a què tinguin o hagin tingut accés per raó del seu càrrec o funció.

f) La negligència en la custòdia de secrets oficials, declarats així per llei o classificats com a tals, que sigui causa de la seva publicació o que en provoqui la difusió o coneixement indegut.

g) L'incompliment notori de les funcions essencials inherents al lloc de treball o funcions encomanades.

h) La violació de la imparcialitat, utilitzant les facultats atribuïdes per influir en processos electorals de qualsevol naturaleza i àmbit.

i) La desobediència oberta a les ordres o instruccions d'un superior, llevat que constitueixin infracció manifesta de l'ordenament jurídic.

j) La prevalença de la condició d'empleat públic per obtenir un benefici indegut per a si mateix o per a un altre.

k) L'obstaculització de l'exercici de les llibertats públiques i drets sindicals.

l) La realització d'actes encaminats a coartar el lliure exercici del dret de vaga.

m) L'incompliment de l'obligació d'atendre els serveis essencials en cas de vaga.

n) L'incompliment de les normes sobre incompatibilitats quan això doni lloc a una situació d'incompatibilitat.

o) La incompareixença injustificada en les comissions d'investigació de les Corts Generals i del Parlament de Catalunya

p) La persecució laboral.

q) La participació en vagues als qui la tinguin expressament prohibida per la Llei.

r) El fet de causar per negligència greu o per mala fe danys molt greus al patrimoni i els béns de l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà.

s) El fet d'haver estat sancionat per la comissió de tres faltes greus en el període d'un any.

t) L'incompliment, pels responsables dels registres d'Activitats i de Béns Patrimonials i d'Interessos, i pel personal que hi tingui accés, del deure de reserva professional respecte a les dades i les informacions que coneguin per raó de llur funció.

u) També són faltes molt greus les que quedin tipificades com a tals en una llei estatal o autonòmica.

52.3. Sens perjudici de l'establert per l'Estatut bàsic de l'empleat públic, es consideraran com a faltes greus, en tot cas, les següents:

a) L'incompliment de les ordres que provenen dels superiors i les autoritats que pugui afectar la tasca del lloc de treball.

b) L'abús d'autoritat en l'exercici del càrrec.

c) ñLa manca de consideració envers els administrats o el personal al servei de l'Administració en l'exercici de les seves funcions.

d) El fet d'originar enfrontaments en els centres de treball o de prendre-hi part.

e) La tolerància dels superiors respecte a la comissió de faltes molt greus o greus dels seus subordinats.

f) Les conductes constitutives de delicte dolós relacionades amb el servei o que causin un dany a l'Administració, als administrats o als companys.

g) L'incompliment del deure de reserva professional, pel que fa als assumptes que coneix per raó del seu càrrec, si causa

perjudici a l'Administració o s'utilitza en benefici propi.

h) La intervenció en un procediment administratiu havent-hi motius d'abstenció establerts per via legal. i. La negativa a acomplir tasques que li són ordenades pels superiors per satisfer necessitats de compliment urgent.

j) L'emissió d'informes, l'adopció d'acords o l'acompliment d'actuacions manifestament il·legals, si causa perjudici a l'Administració o als ciutadans i no constitueix falta molt greu.

k) El fet de causar danys greus en els locals, els materials o els documents del servei.

l) L'atemptat greu contra la dignitat dels empleats públics o de l'Administració.

m) L'exercici d'activitats compatibles amb el desenvolupament de les seves funcions sense haver obtingut l'autorització pertinent.

n) La manca de rendiment que afecti el funcionament normal dels serveis, si no constitueix falta molt greu.

o) L'incompliment injustificat de la jornada i l'horari de treball que, acumulat, suposi un mínim de deu hores per mes natural.

p) La tercera falta injustificada d'assistència al treball en un període de tres mesos, si les dues anteriors han estat sancionades com a faltes lleus.

q) Les accions o omissions dirigides a evadir els sistemes de control d'horaris o a impedir que siguin detectats els incompliments injustificats de la jornada i l'horari de treball.

r) La pertorbació greu del servei.

s) La reincidència en faltes lleus.

t) La realització d'actes d'assetjament sexual o d'assetjament per raó de sexe, tipificats per la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista, i d'actes que puguin comportar assetjament per raó de sexe o assetjament sexual i que no siguin constitutius de falta molt greu.

52.4. Es consideraran com a faltes lleus, en tot cas, les següents:

a) El retard, la negligència o el descuit en el compliment de les funcions.

b) La lleugera incorrecció envers el públic o el personal al servei de l'Administració.

c) La manca d'assistència al treball injustificada d'un dia.

d) L'incompliment de la jornada i l'horari sense causa justificada, si no constitueix falta greu.

e) Les faltes repetides de puntualitat dins un mateix mes sense causa justificada.

f) La negligència en la conservació dels locals, del material i dels documents del servei, si no causa perjudicis greus.

g) L'incompliment de les normes relatives a incompatibilitats, si no comporta l'execució de tasques incompatibles o que requereixen la compatibilització prèvia.

h) L'incompliment dels deures i les obligacions de l'empleat públic, sempre que no constitueixi falta molt greu o greu.

Article 53.- Les sancions

53.1. Per raó de les faltes comeses podran imposar-se les sancions següents:

a) Separació del servei dels funcionaris, que, en el cas dels funcionaris interins, comportarà la revocació del seu nomenament i que només pot sancionar la comissió de faltes molt greus.

b) Acomiadament disciplinari del personal laboral, que només podrà sancionar la comissió de faltes molt greus i comportarà la inhabilitació per ser titular d'un nou contracte de treball amb funcions similars a les que desenvolupaven.

c) Suspensió ferma de funcions, o d'ocupació i sou en el cas del personal laboral, amb una durada màxima de 6 anys.

d) Trasllat forçós, amb o sense canvi de localitat de residència, pel període que en cada cas s'estableixi. e. Demèrit, que consistirà en la penalització a efectes de carrera, promoció o mobilitat voluntària.

f) Advertència.

g) Qualsevol altra que s'estableixi per llei.

53.2. Procedirà la readmissió del personal laboral fix quan sigui declarat improcedent l'acomiadament acordat com a

conseqüència de la incoació d'un expedient disciplinari per la comissió d'una falta molt greu.

53.3. L'abast de cada sanció s'establirà tenint en compte el grau d'intencionalitat, descuit o negligència que es reveli en la conducta, el dany a l'interès públic, la reiteració o reincidència, i també el grau de participació.

Article 54.- La prescripció de les faltes i sancions

54.1. Les infraccions molt greus prescriuran als 3 anys, les greus als 2 anys i les lleus als 6 mesos; les sancions imposades per faltes molt greus prescriuran als 3 anys, les imposades per faltes greus als 2 anys i les imposades per faltes lleus a l'any.

54.2. El termini de prescripció comença a comptar des que la falta s'hagi comès, i des del cessament de la seva comissió quan es tracti de faltes continuades.

54.3. El de les sancions, des de la fermesa de la resolució sancionadora.

Article 55.- El procediment disciplinari i les mesures provisionals

55.1. No podrà imposar-se sanció per la comissió de faltes molt greus o greus si no és mitjançant el procediment prèviament establert.

55.2. La imposició de sancions per faltes lleus es durà a terme per procediment sumari amb audiència a l'interessat.

55.3. El procediment disciplinari tindrà presents els principis d'eficàcia, celeritat i economia processal, amb ple respecte als drets i garanties de defensa del presumpte responsable. El procediment garantirà la deguda separació entre la fase instructora i la sancionadora, encomanant-se a òrgans diferents.

55.4. Es podran adoptar, mitjançant resolució motivada, mesures de caràcter provisional que assegurin l'eficàcia de la resolució final que pugui recaure.

55.5. La suspensió provisional com a mesura cautelar en la tramitació d'un expedient disciplinari no podrà excedir de 6 mesos, excepte en cas de paralització del procediment imputable a l'interessat. La suspensió provisional es pot acordar durant la tramitació d'un procediment judicial, i es mantindrà pel temps a què s'estengui la presó provisional o altres mesures decretades pel jutge que determinin la impossibilitat d'exercir el lloc de treball. En aquest cas, si la suspensió provisional passa de sis mesos, no suposarà pèrdua del lloc de treball.

55.6. L'empleat públic suspès provisionalment tindrà dret a percebre durant la suspensió les retribucions bàsiques i, si escau,

les prestacions familiars per fill a càrrec.

55.7. Quan la suspensió provisional s'elevi a definitiva, l'empleat públic haurà de tornar allò percebut durant el temps de durada de la suspensió. Si la suspensió provisional no arriba a convertir-se en sanció definitiva, l'Administració haurà de restituir a l'empleat públic la diferència entre els havers realment percebuts i els que hauria hagut de percebre si s'hagués trobat amb plenitud de drets.

55.8. El temps de permanència en suspensió provisional serà d'abonament per al compliment de la suspensió ferma.

55.9. Quan la suspensió no sigui declarada ferma, el temps de durada es computarà com de servei actiu, i s'acordarà la immediata reincorporació de l'empleat públic al seu lloc de treball, amb reconeixement de tots els drets econòmics i d'altres que siguin procedents des de la data de suspensió.

Capítol II.- L'extinció de la prestació pública de serveis

Article 56.- El preavís i la liquidació

56.1. L'empleat públic que voluntàriament cessi en la seva prestació de serveis ha de comunicar-ho per escrit i amb l'antelació següent:

Si ocupa una plaça de grup A1: un mes Si ocupa una plaça de grup A2: un mes

Si ocupa una plaça de grup B: tres setmanes Si ocupa una plaça de grup C1: quinze dies Si ocupa una plaça de grup C2: quinze dies

Si ocupa una plaça d'agrupació professional: quinze dies

56.2. La inobservança d'aquest preavís determina la pèrdua o el descompte, en la seva liquidació final i de parts proporcionals,

de la remuneració corresponent als dies que s'hagi endarrerit el preavís.

La liquidació de l'empleat públic consistirà a retribuir o descomptar la part proporcional de vacances no realitzades o realitzades en excés i la part proporcional corresponent a la paga extraordinària de meritació immediata.

Títol VI.- La igualtat de tracte dels empleats públics locals

Article 57.- La igualtat de tracte i d'oportunitats en l'àmbit laboral

57.1. L'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà està obligat a respectar la igualtat de tracte i d'oportunitats en l'àmbit laboral i, amb aquesta finalitat, ha d'adoptar mesures dirigides a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral entre dones i homes.

Article 58.- El Pla d'igualtat

58.1. De conformitat amb la disposició addicional setena del Reial Decret Legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic, les parts signants d'aquest Acord/Conveni acorden l'aplicació del Pla d'Igualtat de l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà, vigent actualment, que va ser aprovat de data 30 de desembre de 2015, en els termes que determina la Llei 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, amb l'objectiu d'assolir la igualtat de tracte i d'oportunitats entre homes i dones i eliminar qualsevol tipus de discriminació per raó de sexe en qualsevol àmbit de l'ocupació pública.

El Pla formarà part com a document complementari d'aquest Acord/Conveni.

58.2. El Pla d'igualtat serà revisat i actualitzat amb la representació dels empleats públics.

58.3. Un cop les parts aprovin el Pla d'igualtat, es registrarà al Registre de Plans d'Igualtat del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, i es comunicarà a la Comissió Paritària General de Seguiment de l'Acord comú.

Article 59.- El contingut i fases del Pla d'igualtat

59.1. El Pla d'igualtat és un conjunt ordenat de mesures, adoptades després de fer un diagnòstic de situació, tendents a assolir la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes, i a eliminar la discriminació per raó de sexe.

59.2. El Pla d'igualtat fixarà els objectius concrets d'igualtat que s'hauran d'assolir, les estratègies i les pràctiques que s'hauran d'adoptar per a la seva consecució, com també l'establiment de sistemes eficaços de seguiment i avaluació dels objectius fixats.

59.3. Per a la consecució dels objectius fixats, el pla d'igualtat preveurà, entre d'altres, les matèries d'accés a l'ocupació, classificació professional, promoció i formació, retribucions, ordenació del temps de treball per a afavorir, en termes d'igualtat entre dones i homes, la conciliació laboral, personal i familiar, i prevenció de l'assetjament sexual i de l'assetjament per raó de sexe.

59.4. El Pla d'igualtat podrà contenir les fases següents: diagnosi, disseny, programació, implantació, seguiment i avaluació.

Títol VII.- El dret de llibertat sindical

Article 60.- El contingut del dret

60.1. Els empleats públics locals tenen dret al lliure exercici dels drets i les llibertats sindicals, en especial la participació en els òrgans de representació col·lectiva, l'elecció dels seus representants mitjançant sufragi universal directe, igual i secret, i el dret de vaga, en el marc del que estableixi la legislació vigent.

60.2. Els empleats públics locals que pertanyin als cossos i forces de seguretat es regiran per la seva normativa específica, atès el caràcter armat i l'organització jerarquitzada d'aquests cossos.

60.3. El dret a la llibertat sindical comprèn, entre altres facultats reconegudes per la Llei orgànica 11/1985, de 2 d'agost, de llibertat sindical, la d'afiliar-se al sindicat de la seva elecció amb la sola condició d'observar-ne els estatuts o a separar-se'n. Ningú podrà ser obligat a afiliar-se a un sindicat.

Article 61.- El dret de sindicació

61.1. Els empleats públics que estiguin afiliats a un sindicat podran, en l'àmbit del centre de treball:

a) Constituir seccions sindicals de conformitat amb el que estableixen els estatuts del sindicat.

b) Celebrar reunions, prèvia notificació a l'entitat per a la qual treballin, recaptar quotes i distribuir informació sindical, fora

de les hores de treball i sense pertorbar l'activitat normal de l'empresa.

c) Rebre la informació que li remeti el seu sindicat.

Article 62.- Les garanties de les seccions sindicals

62.1. Les seccions sindicals gaudiran de plena independència respecte de les autoritats, òrgans i jerarquies de l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà i tenen dret a protecció legal contra tot acte d'ingerència d'aquestes entitats.

62.2. Les seccions sindicals dels sindicats més representatius i dels que tinguin representació en els òrgans de representació legal dels empleats públics, tindran els següents drets:

a) Amb la finalitat de facilitar la difusió d'aquells avisos que puguin interessar als afiliats al sindicat i als empleats públics en general, l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà posarà a la seva disposició un tauler d'anuncis en l'Ajuntament i als altres centres de treball municipal, inclosos els patronats i ens autònoms municipals, amb el nom de Comitè d'Empresa Delegats de Personal, que haurà de situar-se al centre de treball i en un lloc on s'hi garanteixi un adequat accés dels empleats públics.

b) A la negociació col·lectiva, en els termes que estableix la legislació específica, en especial a la negociació de pactes o acords relatius a l'increment i l'aplicació de les retribucions del personal, la classificació dels llocs de treball, les ofertes públiques d'ocupació, els sistemes de selecció i promoció del personal i qualsevol altre matèria que afecti els drets i les condicions de treball del personal.

c) A la utilització d'un local adequat en el qual puguin desenvolupar les seves activitats en els centres de treball, així com d'un armari tancat per al seu ús exclusiu. També podran utilitzar igualment els mitjans administratius d'ús habitual en la seva funció laboral.

d) Les seccions sindicals gestionaran una borsa d'hores amb el crèdit horari de tots els seus membres (comitè d'empresa, junta de personal, delegats sindicals i delegats de personal).

e) Es podrà establir un comitè de personal únic entre els òrgans de representació del personal dels diferents règims jurídics i centres de treball, inclosos els patronats i ens autònoms municipals, amb el nom de Comitè d'empresa Delegats de personal.

62.3. Les competències del Comitè i dels delegats de personal seran les previstes per la normativa vigent, i en especial les següents:

a) Rebre informació sobre la política de personal de la corporació.

b) Rebre informació sobre la situació econòmica municipal en les mateixes condicions que els membres de la corporació.

c) Rebre còpia bàsica de tots els contractes de treball i de les seves pròrrogues i denúncies en el termini màxim de deu dies de la seva formalització.

d) Emetre informe, amb caràcter previ, sobre el trasllat total o parcial de les instal·lacions, les reestructuracions de plantilla, els plans de formació del personal, i la implantació o la revisió dels sistemes d'organització i dels mètodes de treball.

e) Rebre informació de qualsevol sanció imposada al personal per faltes molt greus.

f) Tenir coneixement i ser escoltats en el casos d'establiment o modificació de la jornada laboral, dels horaris de treball, del règim de permisos, vacances i llicències i de l'assignació dels complements de productivitat.

h) Vigilar l'acompliment de les normes vigents en matèria de condicions de treball, seguretat social, ocupació, seguretat i salut laboral i exercir, si escau, les accions legals que corresponguin davant dels organismes competents.

i) Col·laborar amb l'Ajuntament en l'establiment de mesures per a la millora de la productivitat.

j) Exercir les accions administratives o judicials que puguin correspondre en tot el relatiu a l'àmbit de les seves funcions.

k) Informar al personal sobre totes les qüestions que siguin competència del Comitè d'empresa o dels delegats de personal, sense perjudici del caràcter reservat de la documentació que l'Ajuntament assenyali expressament.

Article 63.- Les garanties del dret

63.1. Qualsevol empleat públic o sindicat que consideri lesionat llur dret de llibertat sindical, per una actuació de l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà tindrà dret a demanar la tutela del dret davant la jurisdicció competent en els termes que reconeix la Llei orgànica 11/1985, de 2 d'agost, de llibertat sindical.

Article 64.- El dret de reunió

64.1. Els empleats públics de l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà tenen dret a reunir-se en assemblea. Aquest dret s'exercitarà amb subjecció als requisits i condicions assenyalats per la legislació aplicable i també per aquest capítol.

64.2. L'assemblea pot ser convocada pels òrgans de representació legal dels empleats públics, per les organitzacions sindicals més representatives o per un nombre d'empleats públics no inferior al 33% de la plantilla.

64.3. L'assemblea serà presidida, en tot cas, pels òrgans de representació legal dels empleats públics, que seran responsables del normal desenvolupament de l'assemblea.

64.4. La presidència ha de comunicar, amb una antelació de 48 hores a l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà, la convocatòria i els noms de les persones no pertanyents a l'empresa que assistiran a l'assemblea i acordaran les mesures oportunes per a evitar perjudicis en l'activitat normal del serveis públics.

Article 65.- Les assemblees

65.1. Els empleats públics podran reunir-se, sense cap perjudici de les seves retribucions, durant la jornada de treball, de conformitat amb allò establert en la taula següent:

Núm. de empleats públics

Núm. d'hores anuals

Fins a 30

15

De 31 a 100

20

De 101 a 250

25

Més de 250

30

65.2. No existirà cap tipus de limitació per celebrar reunions fora de la jornada de treball, llevat de la seguretat d'instal·lacions i dependències, i que tinguin lloc quan es trobin oberts els llocs de reunió o la seva obertura no suposi dificultats importants.

Article 66.- El dret a la negociació col·lectiva

66.1. Els empleats públics al servei de les administracions locals tindran dret a la participació en la determinació de les condicions de treball conforme a allò que disposi la legislació aplicable i aquest capítol.

Article 67.- La Mesa de negociació de l'Acord/Conveni comú de condicions

67.1. El funcionament de la Mesa de Negociació es regirà per les disposicions del Reglament de funcionament de la Mesa General de Negociació, aprovat en la reunió de 23.03.2017.

Article 68.- Les mesures de protecció del dret

68.1. L'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà s'abstindrà d'aprovar o prendre qualsevol disposició, pacte o decisió unilateral que contingui o suposi qualsevol tipus de discriminació en l'ocupació o en les condicions de treball, siguin favorables o adverses, per raó de l'adhesió o no a un sindicat, als seus acords o a l'exercici en general d'activitats sindicals.

Títol VIII.- Seguretat, salut i prevenció de riscos laborals Article 69.- La prevenció de riscos laborals

69.1. La prevenció de riscos laborals és una de les prioritats essencials de la política de recursos humans de l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà.

69.2. Atesa la importància de garantir a tot el personal un desenvolupament saludable de les tasques que té encomanades, ambdues parts es comprometen a col·laborar en aquest objectiu. Per aquest motiu, l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà, a través del Comitè de Seguretat i Salut, es compromet a:

a) Potenciar l'assoliment d'una cultura preventiva en totes les seves estructures administratives i/o organitzatives amb la finalitat que en totes les actuacions es tinguin presents, com a prioritat, la seguretat i la salut del personal al servei de la seva organització.

b) Coordinar les actuacions dels diferents serveis municipals amb el servei de prevenció designat per a complir amb les obligacions derivades de la Llei de prevenció.

c) Promoure la seguretat i salut dels empleats públics mitjançant l'aplicació de mesures i el desenvolupament de les activitats necessàries per la prevenció del riscos derivats del treball, desenvolupant els principis generals següents:

- Evitar els riscos.

- Avaluar els riscos que no es puguin evitar.

- Combatre els riscos en el seu origen.

- Adaptar el lloc de treball a les característiques de la persona.

- Tenir en compte l'evolució de la tècnica.

- Planificar la prevenció.

- Substituir el que sigui perillós perquè no comporti perill o, si no és possible, comporti poc perill.

- Afavorir les mesures de protecció col·lectives per sobre de les individuals.

- Facilitar el coneixement per part del personal afectat de les instruccions que s'acordin en aquest àmbit.

Article 70.- La coordinació entre salut laboral i polítiques de gènere

70.1. El Comitè de Seguretat i Salut es compromet a visualitzar les condicions de treball i salut amb una perspectiva de gènere, relacionant les condicions de treball i salut. Per això caldrà contemplar, tant en l'avaluació de riscos com en els plans de prevenció, els riscos específics de gènere: doble presència, situacions de discriminació, risc reproductiu, etc.

Article 71.- Les obligacions específiques en matèria de prevenció de riscos laborals

71.1. L'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà acorda les mesures concretes següents per al desenvolupament del que disposa la legislació sobre prevenció de riscos laborals:

- Oferir en el moment de l'accés a la funció pública un reconeixement mèdic amb la finalitat d'avaluar la incidència dels riscos del lloc de treball a ocupar; a més d'una vigilància de la salut en intervals periòdics fixats, i segons el criteri assenyalat pel servei de prevenció a tots els empleats públics de l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà, en funció de l'avaluació de riscos dels llocs de treball. Aquest reconeixement serà com a mínim de forma anual, i serà obligatori per al personal en els supòsits prescrits a l'article 22.1, de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals i no podrà ser causa de l'adopció de mesures en perjudici seu. Aquesta revisió es realitzarà com a mínim de forma anual a tot el personal que ho sol·liciti.

- L'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà disposarà a cada centre de treball que estigui afectat pel Decret 82/2010, de 29 de juny, pel qual s'aprova el catàleg d'activitats i centres obligats a adoptar mesures d'autoprotecció, o de la norma que en el futur la substitueixi, d'un pla d'autoprotecció que concreti les possibles situacions i les mesures a adoptar, especialment en primers auxilis, lluita contra incendis i evacuació dels empleats públics i dels usuaris.

- El pla s'actualitzarà en els supòsits que el mateix pla prevegi i sempre que es modifiquin substancialment l'ocupació i la distribució de l'espai.

- L'organització designarà, amb la consulta prèvia als delegats de prevenció o al Comitè de Seguretat i Salut -en el cas que n'hi hagi-, la/les persona/es encarregada/es de les mesures d'emergència. Les persones designades gaudiran de la formació i dels mitjans necessaris per a desenvolupar la seva tasca. Aquesta formació anirà a càrrec de l'organització i serà específica, adequada i suficient.

- Tots els centres de treball municipals i/o amb personal municipal hauran de disposar de l'avaluació inicial de riscos laborals en el moment de procedir a la seva obertura o funcionament. Un cop efectuades les avaluacions inicials de cada centre de treball es procedirà a elaborar un pla de prevenció i a aplicar les mesures correctores adients per tal d'eliminar els riscos i, en cas que no sigui possible, reduir-los al màxim. L'accident o incident obligarà a la reavaluació inicial de riscos del centre de treball, així com a l'adequació de les mesures correctores

- L'organització proporcionarà al personal al seu servei la formació necessària per a la correcta prevenció de riscos del seu lloc de treball, preferentment en el propi centre de treball. S'utilitzarà una metodologia pràctica i es buscarà la implicació activa de l'empleat públics en la prevenció.

- En el moment de l'inici de la relació laboral o administrativa, cada persona rebrà un curs de formació bàsic en prevenció de riscos laborals, tant del seu lloc de treball com en general (pla d'evacuació, circuits i protocols, responsabilitats, etc.) de l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà.

- L'organització oferirà una formació bàsica de trenta hores en prevenció de riscos laborals a tots els delegats i delegades de prevenció.

- L'organització garantirà la protecció de la salut del personal al seu servei que, per les seves característiques personals, sigui especialment sensible als riscos derivats del lloc de treball. Amb aquesta finalitat, s'adoptaran les mesures de prevenció, protecció o adaptació necessàries. Si, ni tan sols amb l'adaptació del lloc de treball a les característiques esmentades, no es pot garantir aquesta protecció, la de la resta del personal i d'altres persones relacionades amb el seu lloc de treball, l'organització haurà d'encarregar a l'empleat tasques que no exposin ningú a situacions de risc per a la seva salut.

- Per tal de vetllar per l'atenció al risc reproductiu, si s'escau, haurà d'elaborar una relació de llocs de treball sense risc per a l'embaràs, amb prèvia consulta a la representació sindical. Les empleades hauran de conèixer aquesta relació. En el moment que una empleada posi en coneixement a l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà la seva situació d'embaràs quant ocupi un lloc que no estigui inclòs en aquesta relació, caldrà fer immediatament una revisió de l'avaluació de riscos i, en el supòsit del més mínim risc per a la mare i/o el fetus, es procedirà immediatament al canvi a un altre lloc de treball que no li comporti aquest risc. Quan l'adaptació al lloc de treball no sigui possible, s'establirà un procediment que possibiliti el canvi de lloc de treball en el qual hi intervindran els serveis de prevenció. També tindran dret de forma voluntària per les treballadores municipals en període de gestació, a partir del segon mes, a la realització d'una activitat laboral adaptada a la seva situació.

- L'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà elaborarà una relació trimestral dels accidents i incidents laborals produïts, que es lliurarà i s'analitzarà en el marc dels òrgans de prevenció de riscos laborals. Els serveis de prevenció realitzaran el seguiment i la investigació, conjuntament amb els delegats i/o delegades de prevenció, d'aquests accidents i incidents. En aquest sentit, s'elaborarà un protocol d'investigació d'accidents-incidents que garanteixi la participació efectiva dels delegats i/o delegades de prevenció. Aquest protocol serà aprovat per l'òrgan de prevenció de riscos laborals.

- L'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà es compromet a fer totes les accions necessàries per a reduir al mínim necessari les aplicacions de desinfecció, desratització i desinsectació (DDD), i d'utilització de productes fitosanitaris a les seves dependències. Així mateix, es comprometen a contractar empreses que garanteixin el compliment dels protocols esmentats, a més de totes les normes de seguretat que preveuen les normes legals i reglamentàries en matèria de prevenció de riscos laborals.

- L'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà es compromet a preveure, subministrar i renovar els equips de treball i de protecció individual (EPI),com també el vestuari necessari per al desenvolupament de la tasca professional amb garanties de seguretat i salut del personal.

- L'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà assegurarà que el subministrament de maquinària, equips, productes i estris de treball als empleats no constitueixin una font de perill per a ells mateixos. Per aquest motiu, donaran la informació als empleats per a la correcta utilització, com també les mesures preventives addicionals a prendre i els riscos laborals que comportin tant l'ús normal com la manipulació o utilització inadequades. La utilització dels EPI és obligatòria. No fer-ne ús serà motiu d'amonestació i/o obertura d'expedient disciplinari, depenent de la reiteració i/o de les possibles conseqüències de no fer-ne ús.

Article 72.- La coordinació de les activitats preventives

72.1. Quan, en un mateix centre de treball, es desenvolupin activitats de dues o més empreses, organismes públics, instituts i/o empreses municipals, o treballadors autònoms, aquestes hauran de coordinar-se per a l'aplicació de la normativa de prevenció de riscos laborals i de les mesures d'emergència.

72.2. L'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà informarà i donarà les instruccions adequades a les empreses que desenvolupin la seva activitat en els seus centres de treball en relació amb els riscos existents i les mesures d'emergència.

72.3. Quan l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà contracti o subcontracti obres o serveis que es duguin a terme en els seus centres de treball, requeriran l'obligatorietat de complir totes i cada una de les condicions que garanteixin la seguretat i salut dels empleats públics, com també dels treballadors de les empreses contractades o subcontractades.

Article 73.- El Comitè de Seguretat i Salut

73.1. Es constituirà a l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà un únic Comitè de Seguretat i Salut, d'acord amb l'article 34 de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals, integrat pels delegats de Prevenció designats, i per representants de l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà en un número no superior al de delegats.

73.2. El Comitè de Seguretat i Salut és l'òrgan paritari i col·legiat de participació destinat a la consulta regular i periòdica de les actuacions de l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà en matèria de prevenció de riscos.

73.3. En les reunions del Comitè de Seguretat i Salut participaran, amb veu però sense vot, els delegatssindicals i els responsables tècnics de prevenció de l'Ajuntament, que no formin part del Comitè. En igual condicions podran participar els empleats públics de l'Ajuntament que comptin amb una especial qualificació o informació respecte les qüestions objecte de debat en el Comitè, així com tècnics de prevenció aliens a l'Ajuntament, sempre que es sol·liciti per alguna de les representacions del Comitè.

73.4. El Comitè de Seguretat i Salut es reunirà trimestralment i en els casos en que es sol·liciti per part d'alguna de les representacions del mateix. El Comitè adoptarà les seves pròpies normes de funcionament.

73.5. El Comitè de Seguretat i Salut tindrà les següents competències:

a) Participar en l'elaboració, posada en pràctica i avaluació dels plans i els programes de prevenció de riscos a l'Ajuntament. A aquest efecte, s'hi debatran, abans de la seva posada en pràctica i en tot el que faci referència a la seva incidència en la prevenció de riscos, els projectes en matèria de planificació, organització de la feina i introducció de noves tecnologies, organització i desenvolupament de les activitats de protecció i prevenció, i projecte i organització de la formació en matèria preventiva.

b) Promoure iniciatives sobre mètodes i procediments per a la prevenció efectiva dels riscos i proposar a l'Ajuntament la millora de les condicions o la correcció de les deficiències existents.

73.6. En l'exercici de les seves competències, el Comitè de Seguretat i Salut està facultat per:

a) Conèixer directament la situació relativa a la prevenció de riscos al centre de treball i per dur a terme, a aquest efecte, les visites que consideri oportunes.

b) Conèixer tots els documents i els informes sobre les condicions de treball que calguin per al compliment de les seves funcions, com també els procedents de l'activitat del servei de prevenció, si s'escau.

c) Conèixer i analitzar els danys produïts en la salut o en la integritat física dels treballadors, a fi de valorar-ne les causes i proposar les mesures preventives oportunes.

d) Conèixer la memòria i la programació anuals de serveis de prevenció i per elaborar-ne informes.

Article 74.- Els delegats de prevenció

74.1. Els representants sindicals dels empleats públics designaran els/les delegats/des de prevenció que notificaran per escrit a l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà i a l'Oficina Pública de Registre d'Actes del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya (OPRA).

74.2. Els delegats i delegades de prevenció tindran les mateixes garanties, drets i crèdit horari que les reconegudes als membres electes de la representació legal dels empleats públics.

74.3. Són funcions del delegat o delegada de prevenció:

a) Col·laborar amb els òrgans de direcció de l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà per a millorar l'acció preventiva.

b) Promoure i fomentar la cooperació del personal al servei de l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà en l'execució de la normativa sobre prevenció de riscos laborals.

c) Ser consultats per l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà sobre les decisions a què es refereix l'article 33 de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals, abans que siguin executades i en especial:

- La planificació i l'organització del treball a l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà i la introducció de noves tecnologies, en tot allò relacionat amb les conseqüències que aquestes puguin tenir per a la seguretat i la salut del personal al seu servei, derivades de l'elecció dels equips, la determinació i l'adequació de les condicions de treball i l'impacte dels factors ambientals a la feina.

- L'organització i el desenvolupament de les activitats de protecció de la salut i prevenció dels riscos professionals a l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà, incloent-hi la designació de les persones al seu servei encarregades d'aquestes activitats o el recurs a un servei de prevenció extern.

- La designació de les persones al servei de l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà encarregades de les mesures d'emergència.

- Els procediments d'informació i documentació a què es refereixen els articles 18, apartat 1, i 23, apartat 1, de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals.

- El projecte i l'organització de la formació en matèria preventiva.

- Qualsevol altra acció que pugui tenir efectes substancials sobre la seguretat i salut del personal.

d) Exercir una tasca de vigilància i de control sobre el compliment de la normativa de prevenció de riscos laborals.

e) Participar de manera activa en la investigació dels accidents i/o incidents.

74.4. En l'exercici de les competències atribuïdes als delegats de prevenció, aquests estan facultats per a:

a) Acompanyar els tècnics en les avaluacions de tipus preventiu de l'ambient de treball, com també, en els termes previstos a l'article 40 de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals, els inspectors de Treball i Seguretat Social en les visites i les verificacions que duguin a terme als centres de treball a fi de comprovar que es compleix la normativa sobre prevenció de riscos laborals, i els poden formular les observacions que creguin oportunes.

b) Tenir accés, amb les limitacions previstes a l'apartat 4 de l'article 22 de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals, a la informació i la documentació referent a les condicions de treball que siguin necessàries per a l'exercici de les seves funcions i, particularment, a la prevista en els articles 18 i 23 d'aquesta mateixa llei.

c) Quan la informació estigui subjecta a les limitacions indicades, només pot ser subministrada de manera que es garanteixiel respecte a la confidencialitat.

d) Ser informats per l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà sobre els danys produïts en la salut del personal al seu servei quan aquest n'hagués tingut coneixement; els delegats es poden presentar, encara que sigui fora de la seva jornada laboral, al lloc dels fets a fi de conèixer-ne les circumstàncies.

e) Rebre, de l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà, les informacions que hagin obtingut de les persones o els òrgans encarregats de les activitats de protecció i prevenció, com també dels organismes competents per a la seguretat a la salut del personal, sense perjudici del que disposa l'article 40 de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals en matèria de col·laboració amb la Inspecció de Treball i Seguretat Social.

f) Dur a terme visites als llocs de treball per a exercir una tasca de vigilància i de control de l'estat de les condicions de treball i poder, amb aquesta finalitat, accedir a qualsevol zona i comunicar-se durant la jornada amb el personal, de manera que no s'alteri el desenvolupament normal del procés productiu.

g) Exigir a l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà que adopti mesures de tipus preventiu i per millorar els nivells de protecció de la seguretat i salut del personal; amb aquesta finalitat, poden fer propostes a l'entitat per la qual treballin, com també al Comitè de Seguretat i Salut perquè s'hi discuteixin.

h) Proposar a l'òrgan de representació del personal, si s'escau, que adopti l'acord de paralització d'activitats a què es refereix l'apartat 3 de l'article 21 de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals.

Article 75.- Vestuari

75.1. L'Ajuntament es compromet a lliurar a tots els seus treballadors la roba necessària i accessoris per exercir les seves funcions, previ informe del cap d`Àrea o persona responsable. El treballador la mantindrà en bon estat i se li reposaran les peces deteriorades quan sigui necessari; així com tots els EPIS corresponents.

75.2. L'ús de la roba de treball és obligatori pel bé de la imatge corporativa de l'Ajuntament i la seguretat del treballador. Tan sols es limitarà a la jornada laboral.

Títol IX.- Condicions socials

Article 76.- Assistència jurídica i responsabilitat civil

76.1. L'Ajuntament garanteix la responsabilitat civil i la defensa jurídica del personal en qualsevol litigi contra tercers derivat del compliment de les seves funcions. L'elecció d'advocat, en tot cas, s'ha de realitzar d'acord amb treballador afectat, quan aquest hagi estat implicat, denunciat o investigat durant el compliment de les seves funcions. o si es troba fora de servei però l'actuació ve derivada per la seva condició de treballador municipal.

Article 77.- Assegurança de vida

77.1. L'Ajuntament garanteix les següents indemnitzacions per a tots els empleats públics:

a) En cas de mort, incapacitat permanent absoluta o gran invalidesa, derivada d'accident de treball o malaltia professional: 60.000.-¬

b) En el cas d'incapacitat permanent total derivada d'accident de treball o malaltia professional: 45.000.-¬.

c) En el cas d'incapacitat permanent parcial derivada d'accident de treball o malaltia professional: 25.000.-¬.

77.2. Excepte designació expressa del beneficiari per part de l'empleat públic assegurat, la indemnització es farà efectiva al treballador accidentat o, en cas de mort, als seus hereus legals.

77.3. L'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà es compromet a revisar periòdicament els imports assegurats pels supòsits de fet del present article.

Article 78.- Bestretes de retribucions

78.1. Els empleats públics podran sol·licitar, per causa degudament justificada, una bestreta de les seves retribucions, fins una quantia màxima de 3.000 euros, que es retornaran mitjançant descomptes mensuals a la nòmina en un termini màxim de 12 mesos, sempre que es justifiqui la seva necessitat per a despeses mèdiques no cobertes per la Seguretat Social, per a l'adquisició o la reforma de l'habitatge o per altres pagaments inajornables de la unitat familiar.

78.2. L'empleat haurà de retornar íntegrament la bestreta concedida abans d'efectuar qualsevol canvi en la seva situació administrativa o laboral que impliqui la interrupció o finalització de la seva relació de serveis amb l'Ajuntament. Durant la vigència de la bestreta que es concedeix, l'empleat no podrà obtenir-ne cap més.

Article 79.- Avançament de pagues extraordinàries

79.1. Els empleats públics podran sol·licitar un avançament de la part meritada de les pagues extraordinàries, reintegrable de la seva nòmina de la paga corresponent.

Disposició final primera.- Registre i publicació

Aquest Acord/Conveni comú de les condicions de treball es registrarà, dipositarà i publicarà de conformitat amb el que disposa la normativa vigent i desplegarà els efectes que determina la llei.

Disposició final segona.- Entrada en vigor de l'acord/conveni

Aquest Acord/Conveni entrarà en vigor a partir de l'endemà de la seva publicació, després de la signatura i de l'aprovació formal pel Ple Municipal. Tanmateix, els efectes econòmics que es deriven d'aquest acord/conveni seran retroactius des de l'1 de gener de 2019.

Annex 1.- Retribucions del personal per a l'any 2019

Grup

Sou mensual

Trienni

A1

1.177,08

45,29

A2

1.017,79

36,93

B

889,68

32,41

Grup

Sou mensual

Trienni

C1

764,19

27,95

C2

636,01

19,02

AP

582,11

14,32

Nivell

Complement de destí

Nivell

Complement de destí

Nivell

Complement de destí

30

1.028,17

20

466,68

10

228,41

29

922,22

19

442,86

9

216,51

28

883,46

18

419,02

8

204,55

27

844,65

17

395,18

7

192,65

26

741,04

16

371,41

6

180,73

25

657,46

15

347,54

5

168,82

24

618,67

14

323,74

4

150,96

23

579,94

13

299,88

3

133,12

22

541,12

12

276,04

2

115,25

21

502,40

11

252,20

1

97,40

Serà d'aplicació la relació de llocs de treball de l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà i del seu Organisme Autònom Patronat Municipal d'Esports, aprovat pel Ple de la corporació en sessió ordinària del dia 29.06.2010, publicat al BOP de Girona núm. 131, de 09.07.2010, i al DOGC núm. 5666, de 08.07.2010, i posteriors modificacions.

Quadre I

Grup

Prolongació jornada (2,5 hores setmanals)

Prolongació jornada (5 hores setmanals)

Hora extra normal

Hora extra nocturna o festiva

A1

146,74

293,47

18,93

21,77

A2

131,97

263,93

15,14

17,41

B

132,49

264,97

14,18

16,30

C1

133,00

266,00

13,21

15,19

C2

120,00

240,00

12,40

14,58

AP7 - AP14

115,00

230,00

11,67

13,53

Quadre II

Grup

Nocturnitat per mes

Nocturnitat per dia

Plus dissabtes

Plus diumenges i festius

Plus festius especials

A1

238,83

15,61

18,00

25,00

33,00

A2

204,07

13,34

18,00

25,00

33,00

B

189,50

11,71

18,00

25,00

33,00

C1

174,92

10,07

18,00

25,00

33,00

C2

154,90

8,53

18,00

25,00

33,00

AP

142,37

7,80

18,00

25,00

33,00

Les retribucions de l'any 2019 s'han calculat aplicant la reducció del 5% corresponent al RDL 8/2010. Aquestes retribucions s'actualitzaran d'acord amb els increments retributius previstos en l'article 31.1 d'aquest acord/conveni.

Els plusos anteriors s'entenen per jornada complerta, en el cas que la jornada sigui parcial, s'abonarà el plus de nocturnitat de forma proporcional.

Annex 2.- Quadre relatiu al parentesc i afinitat

Este documento contiene un PDF, para descargarlo pulse AQUI

Annex 3.- Recuperació de la jornada setmanal i dies d'assumptes propis

Una vegada la llei ho permeti, es recuperarà la jornada de 35 hores setmanals, així com els 9 dies d'assumptes personals, existents amb anterioritat al RD 20/2012.