Dictamen de la Comisión J...e del 1997

Última revisión
18/12/1997

Dictamen de la Comisión Jurídica Asesora de Cataluña núm 430/1997 del 18 de diciembre del 1997

Tiempo de lectura: 7 min

Tiempo de lectura: 7 min

Relacionados:

Órgano: Comisión Jurídica Asesora de Cataluña

Fecha: 18/12/1997

Num. Resolución: 430/1997


Cuestión

Reclamación de indemnización instada por la Sra. A por los daños sufridos a causa de un error en la transcripción de una receta

Contestacion

ANTECEDENTS DE FET

1. El dia 10 de juliol de 1996, la Sra. A, afectada d'un procés bucal, acudí a l'odontòleg, que li receptà Rhodagil com a antimicrobià; seguidament, la pacient anà al seu metge de capçalera per la recepta dels comprimits, el qual, per una transcripció errònia del medicament, li receptà R.

2. La Sra. A, després de prendre un comprimit, va patir marejos i sensació de pèrdua de la consciència.

Durant els dies següents continuaren els marejos i, per aquest motiu, se li va donar la baixa laboral per ?síndrome asténico por ingesta medicamentosa?, restant en situació d'incapacitat transitòria fins al dia 21 de juliol de 1996.

3. El dia 2 d'octubre de 1996 va tenir entrada a l'Institut Català de la Salut un escrit de la Sra. A, la qual reclamava una indemnització sense quantificar per les molèsties patides a causa d'un error de l'Administració sanitària. Adjuntava còpia de les receptes emeses i dels documents d'alta i de baixa laboral.

4. Per Diligència d'ordenació de l'instructor de l'expedient de 8 d'octubre, se li notificà a la instant l'admissió de la reclamació patrimonial presentada i se li indicà que, en la mateixa data, s'havia procedit a sol·licitar els antecedents clínics i els informes relatius al present cas.

5. Consta a l'expedient l'informe del facultatiu que atengué la pacient i l'informe mèdic valoratiu sobre l'assistència mèdica prestada a la reclamant, emès pel Centre de Reconeixements i Avaluació Mèdics.

6. Mitjançant escrit de 28 de gener de 1997, es concedí a la reclamant tràmit d'audiència, durant el qual la Sra. A, a través del seu advocat, degudament autoritzat, demanà còpia de diversa documentació.

7. El representant de la reclamant, el 19 de febrer de 1997, presentà un escrit d'al·legacions, en el qual demanava una indemnització de 32.140 pessetes, a raó de 3.214 pessetes per dia de baixa.

8. Per Resolució del conseller de Sanitat i Seguretat Social d'11 d'abril de 1997 s'amplià per un període de sis mesos el termini màxim de tramitació de la reclamació d'indemnització.

9. L'instructor de l'expedient, en data 29 de setembre de 1997, proposà la terminació convencional de l'expedient administratiu mitjançant acord indemnitzatori de 32.140 pessetes.

10. El dia 29 d'octubre de 1997 va tenir entrada a aquesta Comissió un escrit del conseller de Sanitat i Seguretat Social sol·licitant el dictamen preceptiu d'aquest òrgan consultiu.

FONAMENTS JURÍDICS

I. La Sra. A, amb l'escrit de reclamació administrativa presentat, vol que es declari la responsabilitat patrimonial de l'Administració sanitària pels danys i perjudicis patits a conseqüència d'un error en la transcripció d'una recepta.

Per arribar a una solució en la qüestió plantejada, cal partir de la normativa vigent: art. 87 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya; arts. 139 i següents de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú; i Reial decret 429/1993, de 26 de març, que aprova el Reglament dels procediments de les administracions públiques en matèria de responsabilitat patrimonial.

I, d'acord amb aquestes normes, cal examinar si concorren els pressupòsits legalment instituïts perquè es doni la responsabilitat, tant procedimentals o formals com de fons. Respecte d'aquests últims, s'ha de donar l'existència d'un acte, en aquest cas, d'un acte mèdic; un dany real i efectiu, avaluable econòmicament i individualitzable, que el particular no tingui el deure jurídic de suportar; una reacció causal entre ambdós, sense intervenció de tercers o de la mateixa víctima, i que no es tracti d'un cas de força major.

II. Des d'un punt de vista jurídic formal, la petició de la Sra. A es tracta d'una sol·licitud de reclamació d'indemnització per danys i perjudicis ocasionats pel funcionament dels serveis públics, que ha estat presentada dins del termini legal de l'any des que es produí el fet que causà el dany, i ha estat interposada per persona legitimada, com és la pròpia perjudicada.

La petició ha estat correctament adreçada a l'Institut Català de la Salut, el qual és competent per tramitar l'expedient, en tractar-se d'uns danys causats en un Centre d'Atenció Primària, tot tenint en compte que haurà de resoldre el conseller de Sanitat i Seguretat Social.

En un altre ordre de coses, hem de dir que la tramitació de l'expedient s'ha ajustat al Reglament dels procediments esmentat, complint amb la petició dels informes necessaris per resoldre, obrint el tràmit d'audiència a la reclamant, ampliant en sis mesos més el termini màxim establert per a la tramitació de l'expedient, i remetent aquest a la Comissió Jurídica Assessora, d'acord amb l'article 12.1 en relació amb l'article 3.2.a) del Decret legislatiu 1/1991, que refon les Lleis d'aquest organisme i estableix la preceptivitat del dictamen.

III. Respecte del tema de fons, la qüestió és clara. L'Administració activa ha reconegut la seva responsabilitat en els fets i no hi ha cap manifestació contrària a aquesta.

Resulta, doncs, provat que la reclamant acudí al seu metge de capçalera amb una recepta de l'odontòleg en la qual constava ?Rhodagil 1 comprimido cada 8 h?. En el moment de copiar la recepta en els impresos homologats es produí un error de transcripció per part del metge de capçalera, que feu constar Rhodinol.

Resulta també acreditat que aquest error va causar unes molèsties en la reclamant, la qual, després de prendre's un comprimit, va patir sensació de mareig, de pèrdua de la consciència i de somnolència.

Segons els documents d'alta i de baixa aportats per la reclamant, aquesta restà 10 dies de baixa per aquest motiu. Veiem, doncs, que s'ha produït un dany, concretat en diverses molèsties, en la persona de la reclamant, dany que no tenia el deure jurídic de suportar i que reuneix els requisits de real, efectiu, avaluable econòmicament i individualitzat.

Aquest dany, segons informa el Centre de Reconeixements i Avaluació Mèdics, concretat en sensació de pèrdua de la consciència, es pot entendre com una hipotensió relativa i transitòria, que no comporta cap alteració en la funció hepàtica o renal, sense que quedin restes actius a les 12 hores. Segons aquest informe, la recuperació és ad integrum i l'únic risc de prendre un comprimit d'aquest medicament hauria estat una reacció d'hipersensibilitat personal.

Aquest dany s'ha produït per un acte mèdic defectuós, com és la transcripció errònia d'una recepta, i, per tant, s'ha de fer responsable d'aquest a l'Administració sanitària, la qual haurà d'indemnitzar a la perjudicada per les molèsties patides mentre romangué de baixa, ja que cal tenir en compte que no es produïren seqüeles.

La reclamant demana la suma de 32.140 pessetes pels 10 dies que restà de baixa, i l'instructor de l'expedient, en la proposta de resolució, planteja la terminació convencional de l'expedient administratiu mitjançant acord indemnitzatori per aquesta suma.

Aquest òrgan consultiu estima correcta la quantitat demanada, si bé considera que no s'han seguit els tràmits que exigeix el Reglament dels procediments en matèria de responsabilitat patrimonial per tal que es produeixi una terminació convencional del procediment. Així, a l'art. 8 de l'esmentat Reglament es diu que ?En cualquier momento del procedimiento anterior al trámite de audiencia el órgano competente, a propuesta del instructor, podrá acordar con el interesado la terminación convencional del procedimiento mediante acuerdo indemnizatorio?, i a l'art. 11.2, que ?Durante el plazo del trámite de audiencia, lo haya hecho o no con anterioridad, el interesado podrá proponer al órgano instructor la terminación convencional [...]?.

Cap d'aquestes situacions s'ha produït, ja que la perjudicada no ha formulat en cap moment el desig d'un acabament convencional i no hi ha a l'expedient cap proposta d'acord indemnitzatori amb la qual la reclamant manifesti la seva conformitat en la suma i als termes de la proposta.

Per tant, l'expedient de responsabilitat haurà de finalitzar amb una Resolució del conseller en el sentit d'indemnitzar la perjudicada en la suma de 32.140 pessetes.

CONCLUSIÓ

És procedent estimar en 32.140 pessetes la reclamació d'indemnització instada per la Sra. A pels danys soferts a causa d'un error en la transcripció d'una recepta.

Acceda al PDF oficial en el botón de Descarga

LIBROS Y CURSOS RELACIONADOS

Otras Indemnizaciones relacionadas con el despido
Disponible

Otras Indemnizaciones relacionadas con el despido

6.83€

6.49€

+ Información

Responsabilidad civil por productos y servicios defectuosos
Disponible

Responsabilidad civil por productos y servicios defectuosos

Dpto. Documentación Iberley

6.83€

6.49€

+ Información

Baremo para calcular el valor de los daños provocados en accidentes de tráfico
Disponible

Baremo para calcular el valor de los daños provocados en accidentes de tráfico

Dpto. Documentación Iberley

6.83€

6.49€

+ Información

Los diferentes seguros de daños
Disponible

Los diferentes seguros de daños

Dpto. Documentación Iberley

6.83€

6.49€

+ Información