Sentencia Penal Nº 847/20...re de 2014

Última revisión
16/02/2015

Sentencia Penal Nº 847/2014, Audiencia Provincial de Barcelona, Sección 3, Rec 177/2014 de 14 de Noviembre de 2014

Tiempo de lectura: 9 min

Tiempo de lectura: 9 min

Relacionados:

Orden: Penal

Fecha: 14 de Noviembre de 2014

Tribunal: AP - Barcelona

Ponente: NIUBO CLAVERIA, JOSEP

Nº de sentencia: 847/2014

Núm. Cendoj: 08019370032014100623


Encabezamiento

AUDIÈNCIA DE BARCELONA

Secció tercera

ROTLLE NÚM.177/2014-L

Procediment abreujat núm. 112/2012

JUTJAT PENAL 3 DE SABADELL

S E N T È N C I A N ú m. 847/2014

Magistrats:

SR. FERNANDO VALLE ESQUÈS

SR. JOSE GRAU GASSÓ

SR. JOSEP NIUBÒ I CLAVERIA

Barcelona, 14 de novembre de 2014

VIST, en grau d'apel·lació, davant la Secció Tercera d'aquesta Audiència, aquest rotlle d'apel·lació núm. 177/2014, que dimana del procediment abreujat núm. 112/2012, procedent del Jutjat Penal 3 de Sabadell, seguit per un delicte contra la seguretat vial i resistència o desobediència, en el que han estat part apel·lant Ezequias , Florentino i Heraclio , respectivament representats pels Procuradors Sra. Haydee Guadalupe Cañola Velasquez, Sra. Julio i Sr. Rodolfo , assistits també respectivament pels Lletrats Sra. Sònia Cortés Company, Sra. Pilar Trives Guillén i Sr, David Trujillo Díaz, sent apel·lats el Ministeri Fiscal i Mapfre Familiar SA, representada per la Procuradora Sra. Laura González Gabriel i assistida per la Lletrada Sra. Carmen Argilés Bertrán. Ha estat ponent del recurs el magistrat Sr. JOSEP NIUBÒ I CLAVERIA que expressa el parer unànime del tribunal.

Antecedentes

PRIMER.-En l'esmentat procediment es dictà sentència en la que es condemnà Florentino com a autor penalment responsable d'un delicte contra la seguretat vial en la modalitat de conducció sota la influència de begudes alcohòliques en concurs de normes amb un delicte de conducció temerària, i d'un delicte de negativa a sotmetre's a les proves d'alcoholèmia, amb la concurrència en aquest cas de la circumstància atenuant d'embriaguesa i en els dos de dilacions indegudes, a la pena en el primer cas d'un any de presó i en el segon de cinc mesos de presó, amb l'accessòria en tots dos casos d'inhabilitació especial per l'exercici del dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna, i en els dos casos a la privació del dret a conduir vehicles a motor i ciclomotors per dos anys i per nou mesos respectivament, havent d'indemnitzar amb la companyia AXA de forma conjunta i solidària, a MAPFRE FAMILIAR amb 9.472'99 euros més els interessos de l' article 576 de la Llei d'enjudiciament civil amb responsabilitat civil subsidiària de Ezequias ., més el pagament de les costes processals. Igualment es condemnà Heraclio com a autor penalment responsable d'un delicte de resistència amb la concurrència de la circumstància atenuant de dilacions indegudes, a la pena de sis mesos de presó amb l'accessòria d'inhabilitació especial per l'exercici del dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna.

SEGON.-Contra la sentència hi interposà recurs d'apel·lació la defensa de Ezequias a fi de què es revoquès el veredicte en relació a la responsabilitat civil, i que es fixés en funció de la peritació judicial que figura a la causa; igualment hi interposà recurs d'apel·lació la defensa de Florentino en demanda d'una sentència absolutòria, i la d' Heraclio en demanda de la consideració dels fets com a constitutius d'una falta de desobediència. Els recursos van ser impugnats pel MINISTERI FISCAL i per la defensa de MAPFRE FAMILIAR SA.

TERCER.-S'ACCEPTA i DÓNA per reproduïda la declaració de fets provats de la sentència apel·lada.


Fundamentos

S'ACCEPTEN i DONEN per reproduïts els de la sentència objecte de recurs i s'apliquen a més els següents:

PRIMER.- Es fonamenta el recurs interposat en nom de Ezequias en el suposat error en l'apreciació de la prova que hauria patit el jutge d'instància en relació al fet tercer i al fonament jurídic vuité. En el referit tercer fet es fa constar que 'els desperfectes causats en el mobiliari del jardí han estat taxats pel perit judicial en la quantitat de 1547'57 euros. Els desperfectes causats en l'immoble no han estat peritats. L'asseguradora de l'immoble, MAPFRE FAMILIAR, ha abonat al propietari de l'habitatge la quantitat de 1755'46 euros en concepte de danys en el contingut, i a la empresa que s'encarregà de reparar els danys de l'immoble en la quantitat de 7717'53 euros'. Aquesta declaració de fets provats resulta de la prova documental incorporada a la causa i donada per reproduïda en l'acte del judici, no sent impugnada per cap de les parts. El perit que va emetre l'informe que figura entre els folis 146 i 149 va comparèixer a l'acte del judici i va explicar en què van consistir les obres realitzades en l'immoble danyat de resultes de l'accident objecte de la causa, i per tant havent ratificat aquell informe s'ha de donar per bona la valoració de la reparacio d'aquells danys,

SEGON.-La defensa de Florentino al·lega com a causa d'interposició del recurs la suposada infracció de precepte constitucional per vulneració de l' article 24.1 i 2, a l'empara del punt quart de l ' article 5 de la Llei orgànica del poder judicial , per error en l'apreciació de la prova. Aquest error no s'aprecia i el magistrat jutge que presidí l'acte del judici i dictà la sentència impugnada, recull en aquesta el procés seguit per fer la declaració de fets provats, sent la seva argumentació lògica i correcta en funció a com s'ha de fer la valoració de la prova. Està clar que hi ha versions diferents, aportades unes per persones vinculades amb l'acusat perquè anaven en el seu mateix vehicle, i unes altres aportades pels agents policials que intervingueren professionalment amb motiu dels fets. No respectar un senyal regulador del trànsit com ho és l'imperatiu de l'STOP, unit a la conducció a una velocitat elevada justifica la condemna per la conducció temerària (la declaració dels agents perseguidors, l'absència d'empremptes de frenada al terra i els grans desperfectes causats en topar l'evidencien), i la simptomatologia apreciada pels agents i constatada en l'atestat, és prova fefaent d'un consum d'alcohol previ a la conducció, que justifica la condemna pel declicte contra la seguretat vial. Per altra part, en relació al delicte de negativa a sotmetre's a les proves de detectació del consum d'alochol, també hi ha discrepàncies entre les diverses versions aportades, sent normal que el magistrat doni més credibilitat a qui se suposa plenament imparcial com ho és l'agent que s'encarregà d'intentar dur a terme la prova. Que assumís l'acusat sotmetre's a la prova de contrast en un centre hospitalari no ha de comportar necessàriament que hagués fet el que calgués per a fer les proves amb els aparells que a tal fi tenia la policia. Bé es pot pensar que el fet de dilatar la prova (la inversió del temps per anar al centre hospitalari i sotmetre's a ella) podria ser suficient perquè s'atenuessin els rastres de l'alcohol consumit. En tot cas, la percepció policial va ser la de què l'acusat no es volia sotmetre a les proves, i des de l'experiència que se suposa a als agents en situacions similars i des de la suposada imparcialitat dels mateixos agents, es pot extreure la conclusió a la que ha arribat el jutge d'instància.

Pel que fa referència a la responsabilitat civil, és d'aplicació el que ja s'ha esmentat respecte a l'altre recurs ja abordat, de manera que s'ha de considerar ajustada a dret la fixació del seu import.

TERCER.-Recurs interposat en nom d' Heraclio .

El primer, i únic, motiu d'interposició del recurs és la suposada infracció per indeguda aplicació de l' article 550 del codi penal en relació amb el 24 de la CE que consagra el principi de presumpció d'innocència, per entendre que no concorren els requisits legalment i jurisprudencial establerts per a constituir el delicte de resistència pel que se'l condemnà. El relat de fets provats de la sentència apel·lada i pel que fa a Heraclio , és prou expressiu i clar com per a que els fets que se li atribueixen constitueixi efectivament aquell delicte de l' article 556 del codi penal (article en base al que no fou condemnat). En aquest delicte es defineix la resistència, com la conducta que sense constituir atemptat (l'acometiment a l'autoritat, als seus agents o funcionaris públics, o emprar força contra ells), suposi una efectiva resistència o desobediència greu. No cal que la resistència suposi una força intensa, ni que -per tant- es causin lesions- n'hi ha prou amb que es produeixi alguna de les esmentades accions, accions que res tenen a veure amb les que es castiguen com a falta contra l'ordre públic en l' article 634 del codi penal . En aquest article es castiga la falta de respecte i consideració deguda o la desobediència lleu, de manera que no es preveu que sigui falta cap acte que suposi l'ús de la més mínima violència contra els agents.Tot i que en la declaració de fets provats també es diu que va dirigir-se als agents dient-los-hi que els denunciaria i que ja els agafaria quan anessin sense uniforme (expressions que tampoc tenen cap especial connotació ofensiva, especialment la primera), el que determina la gravetat de l'acció i comporta que aquesta sigui delicte és l'escomesa realitzada.

QUART.-L' article 14 . 5 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de desembre de 1966 celebrat a Nova York reconeix el dret a la doble instància a qui és condemnat en causa penal, raó per la qual les possibles costes que es generin de resultes del recurs interposat, es declararan d'ofici.

Fallo

DESESTIMEM els recursos d'apel.lació interposats per la representació processal de Ezequias , Florentino i Heraclio , contra la Sentència dictada en data 3 de febrer de 2014 pel Jutjat Penal 3 de Sabadell, en les actuacions de què aquest rotlle dimana, l'hem de CONFIRMAR i CONFIRMEM íntegrament i declarem d'ofici les costes dels recursos.

Notifiqueu aquesta resolució a les parts i feu-los saber que no hi poden interposar cap recurs ordinari. Retorneu les actuacions originals al Jutjat d'on provenen.

Aquesta és la nostra sentència, de la qual s'ha d'unir un certificat al rotllo, i així la pronunciem, manem i signem.

PUBLICACIÓ. Barcelona, en la mateixa data. Un cop tots els Magistrats han signat aquesta sentència, avui se'n dóna la publicitat que ordena la Constitucó i les lleis. En dono fe.


LIBROS Y CURSOS RELACIONADOS

Violencia digital hacia mujeres y niñas: una vulneración a sus derechos
Disponible

Violencia digital hacia mujeres y niñas: una vulneración a sus derechos

Murrugarra Retamozo, Brenda Isabel

13.60€

12.92€

+ Información

Nueva crítica del constitucionalismo feminista
Disponible

Nueva crítica del constitucionalismo feminista

Alvarez Rodríguez, Ignacio

25.50€

24.23€

+ Información

Variaciones sobre un tema: el ejercicio procesal de los derechos
Disponible

Variaciones sobre un tema: el ejercicio procesal de los derechos

V.V.A.A

55.25€

52.49€

+ Información

Violencia filio-parental: cuestiones penales y criminológicas. Paso a paso (DESCATALOGADO)
Disponible

Violencia filio-parental: cuestiones penales y criminológicas. Paso a paso (DESCATALOGADO)

Alfredo Abadías Selma

16.95€

6.78€

+ Información

La prisión provisional, ¿utilidad o perjuicio?
Disponible

La prisión provisional, ¿utilidad o perjuicio?

V.V.A.A

22.05€

20.95€

+ Información