Convenio Colectivo de Sec...e Baleares

Última revisión
11/11/2008

Revision. Convenio Colectivo de Sector de CENTROS DE ASISTENCIA, DIAGNOSTICO, ATENCION, REHABILITACION Y PROMOCION DE PERSONAS CON DISCAPACIDAD de Baleares

Sector Autonómico. Versión anterior. NO VIGENTE. Validez desde 01 de Enero de 2008

Tiempo de lectura: 8 min

Tiempo de lectura: 8 min

Acord del Consell de Govern de dia 31 d octubre de 2008, pel qual s autoritza el text de l Acord per a la millora de les retribucions del personal al servei dels centres d atencio a les persones amb discapacitat de les Illes Balears (Boletín Oficial de las Islas Baleares num. 159 de 11/11/2008)

'Primer.

Autoritzar el text de l'Acord per a la millora de les retribucions del personal al servei dels centres d'atenció a les persones amb discapacitat de les Illes Balears, que s'adjunta com a annex.

Segon.

Facultar la consellera d'Afers Socials, Promoció i Immigració per a la signatura d'aquest Acord.

Tercer.

Autoritzar la consellera perquè adopti les mesures necessàries per a l'execució d'aquest Acord.

Quart.

Publicar aquest Acord i ordenar la publicació de l'Acord de millora de les retribucions en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. '

Palma, 31 d'octubre de 2008

El secretari del Consell de Govern

Albert Moragues Gomila

ACORD MARC DE MILLORA PER ALS CENTRES ASSISTENCIALS DEL SECTOR D'ATENCIÓ A LES PERSONES AMB DISCAPACITAT DE LES ILLES BALEARS

REUNITS

D'una part l'Hble. Sra. FINA SANTIAGO RODRÍGUEZ, Consellera d'Afers Socials, Promoció i Immigració.

De l'altra, el Sr. MANUEL ZAFRA CARMONA, President de la UNIÓ D'ASSOCIACIONS I CENTRES D'ASSISTÈNCIA A MINUSVÀLIDS DE BALEARS (UNAC).

De l'altra, el Sr. JESÚS LUNA FERNÁNDEZ, representant legal de l'associació FORO PER LA QUALITAT (FOQUA).

De l'altra, la Sra. CARMEN SANTAMARÍA PASCUAL, Secretària General de FETEUGT a les Illes Balears.

I, de l'altra, el Sr. RAFAEL PONS CAMPOS, Secretari General de FECCOO a les Illes Balears.

Les parts es reconeixen mútuament, en la representació que exerceixen, la capacitat legalment necessària per aquest acte i

EXPOSEN

L'article 8.2 del XII Conveni Col· lectiu General de Centres i Serveis d'Atenció a persones amb Discapacitat, publicat en el BOE núm. 152 de 27 de juny de 2006, estableix que en les comunitats autònomes amb competències plenes en matèria assistencial es podran pactar complements retributius per al personal que acordin les organitzacions patronals, sindicals i l'administració assistencial de cada comunitat.

Aquest article ha possibilitat que a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears s'establís una negociació entre UNAC, FOQUA, els Sindicats FETEUGT i FECCOO i la Conselleria d'Afers Social, Promoció i Immigració, i hagin arribat a un acord per al desenvolupament en l'àmbit territorial de les Illes Balears, que es concreta en l'Acord d'Actualització del concert d'àmbit autonòmic per al personal dels Centres Assistencials del Sector d'Atenció a les Persones amb Discapacitat, signat en Palma el 22 de Juliol de 2008 i publicat en el BOIB núm. 119 de 26 d'agost de 2008.

L'administració de la CAIB, i dins aquesta, la Conselleria d'Afers Socials, Promoció i Immigració, juntament amb les entitats i centres afiliats a cadascuna de les organitzacions signants d'aquest acord han dut a terme, en els darrers anys, un esforç per a la millora de les condicions bàsiques dels treballadors del sector, fixades pel Conveni Col· lectiu d'àmbit estatal.

Això s'ha traduït en l'establiment d'un complement autonòmic 'COMPLEMENT DE CONCERT' finançat per l'administració de serveis socials i que els centres venen abonant en la nòmina mensual dels treballadors dels serveis objecte de concert amb l'administració, i amb càrrec al finançament que reben per aquests serveis.

Aquests serveis són, concretament, els d'Atenció Primerenca, Residències 365 i 220 dies, Centres de dia, Centres ocupacionals, Ajustament personal i Habitatges 365 i 220 dies.

Les raons de la necessitat d'una millora no merament vegetativa del Complement de Concert són diverses, entre les quals es troben la dificultat d'incorporar personal als serveis concertats tenint en compte la retribució mitjana a la nostra comunitat; les diferències entre la retribució que perceben, per el desenvolupament de les mateixes funcions, els treballadors del sector públic; i, finalment, les notòries diferències salarials existents en un mateix centre i entre persones de similar categoria professional pel fet de prestar serveis en l'àrea educativa (centres d'educació especial)o en l'àrea assistencial.

La necessitat d'abordar un procés integral de formació per al conjunt dels treballadors/es del sector davant la necessitat d'adequar la seva formació a les noves exigències formatives que la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.

Totes aquestes circumstàncies produeixen una gran rotació de personal i, en conseqüència, una disminució de la qualitat del serveis i, així mateix, de inestabilitat en els lloc de feina dels treballadors del sector.

Per tot això, i amb la finalitat de pal· liar l'actual situació, les parts ACORDEN

PRIMER.

La Conselleria d'Afers Socials, Promoció i Immigració transferirà als Consells Insulars amb competències en matèria de concerts de serveis socials la suma equivalent a la repercussió de 1800'00 euros anuals per cada treballador que presti serveis a jornada completa en el sector de centres assistencials i estiguin adscrits a serveis objecte de concert amb entitats sens afany de lucre.

A data d'avui, les plantilles que integren aquests serveis ocupen un total de 966 treballadors, el que suposa que el cost nominal estimat actual a càrrec de l'administració seria de dos milions doscents norantacinc mil doscents setze euros (2.295.216,00 €)anuals, sense comptar les incorporacions que, per l'augment de places concertades, es podessin produir en el futur ni els increments vegetatius de la partida.

Aquesta xifra deriva de multiplicar la suma de 150'00 € mensuals per treballador, per dotze mensualitats i afegir al total el 32% de repercussió de la quota patronal a la seguretat social, i, tot això, multiplicarho pels 966 treballadors actualment en plantilla en els serveis concertats.

SEGON.

Les parts han calculat que el cost de repercussió d'aquest import en el preu dels concerts actualitzats conforme als procediments prèviament establerts seria d'un 9% de mitjana, a tenor de l'informe econòmic que s'adjunta al present acord.

TERCER.

Les entitats patronals signants repercutiran aquest increment en la forma establerta en l'Acord d'Actualització del concert d'àmbit autonòmic per al personal dels Centres Asistencials del Sector d'Atenció a les Persones amb Discapacidad, signat en Palma el 22 de Juliol de 2008 i publicat en el BOIB nº 119, de 26 d'agost de 2008 en la nòmina corresponent al més següent de la seva efectiva liquidació per part de l'administració insular competent.

Quan el treballador presti serveis a temps parcial, el complement s'abonarà en proporció a la jornada que desenvolupi.

QUART.

La Conselleria d'Afers Socials, Promoció i Immigració als efectes del posterior pagament per part dels Consells Insulars, i donada la impossibilitat legal de l'administració de lliurar aquest pagament directament als treballadors justificarà la transferència de fons a favor dels Consells Insulars competents, como increment del cost de la plaça concertada en els respectius serveis.

La manca de liquidació posterior per part dels Consells Insulars als diferents centres i serveis concertats impediria, en tot cas, l'exigència de responsabilitat a les empreses. D'aquesta manera, el dret econòmic aquí establert només naixerà a favor del treballador en el cas que, efectivament, l'administració insular competent faci efectiu el corresponent increment del preu del concert.

CINQUÉ.

La Conselleria d'Afers Socials, Promoció i Immigració adoptarà les mesures legalment previstes per a l'assegurament de què els fons trans ferits als Consells Insulars en aplicació del present acord es destinin, efectivament a l'objecte fixat d'increment del preu del concert per a l'abonament de l'increment del Complement de Concert a tots els treballadors afectats. Signantse els corresponents convenis d'aplicació amb els Consells Insulars.

SISÈ.

Aquest acord comença a vigir a partir del dia de la seva signatura.

SETÈ.

Per tal de vetllar per l'aplicació d'aquest Acord, i efectuarne, si cal, la seva interpretació, s'estableix una comissió de seguiment que, presidida pel director general de Planificació i Formació de Serveis Socials o persona en qui delegui, estarà integrada per un representant de cada una de les organitzacions que signen el present Acord, així com per un representant de l'Administració de la Comunitat Autònoma nomenat pel director general de Planificació i Formació de Serveis Socials.

VUITÉ.

La Conselleria d'Afers Socials, Promoció i Immigració trametrà una còpia del present Acord al Butlletí Oficial de les Illes Balears, per a la seva publicació i general difusió, una vegada s'hagi aprovat pel Consell de Govern

NOVÉ.

La validesa del present Acord resta condicionada a la deguda aprovació pel Consell de Govern mitjançant el corresponent acord.

Copyright © 2008 Iberley Información Legal S.L.