Convenio Colectivo de Emp... de Girona

Última revisión
22/06/2012

C. Colectivo. Convenio Colectivo de Empresa de AYUNTAMIENTO DE RIPOLL (17100012142012) de Girona

Empresa Provincial. Versión Validez desde 01 de Enero de 2011 en adelante

Tiempo de lectura: 104 min

Tiempo de lectura: 104 min

Documento oficial en PDF(Páginas 5-29)

Resolucio de 28 de maig de 2012, per la qual es disposa la inscripcio i la publicacio de l Acord regulador de les condicions de treball dels empleats publics de l Ajuntament de Ripoll pel periode 01-01-2011 a 31-12-2014 (codi de conveni num. 17100012142012) (Boletín Oficial de Girona num. 121 de 22/06/2012)

Preambulo

Vist el text de l Acord regulador de les condicions de treball dels empleats públics de l Ajuntament de Ripoll pel període 0101-2011 a 31-12-2014, subscrit, d una banda, pels representants de l Ajuntament i de l altra, pels dels seus treballadors, el dia 20 de maig de 2011, i d acord amb el que estableixen l article 38.6 de la Llei 7/2007, de 12 d abril, de l Estatut bàsic de l empleat públic; l article 2 del Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball; el Decret 352/2011, de 7 de juny, de reestructuració del Departament d Empresa i Ocupació i altres normes d aplicació.

Vista l aprovació expressa de l Acord per l òrgan competent segons el que disposa l article 38.3 de la Llei 7/2007, de 12 d abril, de l Estatut Bàsic de l Empleat Públic.

Resolc:

-1

Disposar la inscripció de l Acord regulador de les condicions de treball dels empleats públics de l Ajuntament de Ripoll pel període 01-01-2011 a 31-12-2014 (codi de conveni núm. 17100012142012) al Registre de convenis i acords col·lectius de treball dels Serveis Territorials d Empresa i Ocupació a Girona.

-2

Disposar la seva publicació en el BOP de Girona.

Girona, 28 de maig de 2012

Christian Serarols i Tarrés Director dels Serveis Territorials a Girona

Text original signat per les parts Acord regulador de condicions de treball dels empleats públics de l Ajuntament de Ripoll pel període 01-01-2011 a 31-12-2014.

 

Capítol preliminar. Disposicions Generals

 
Article 1. Finalitat

La finalitat d aquest Acord/Conveni és la regulació de les matèries i condicions de treball dels empleats públics al servei de l Ajuntament de Ripoll.

Article 2. Naturalesa

Aquest Acord/Conveni col·lectiu ha estat negociat a la Mesa General de Negociació de l Ajuntament de Ripoll regulada a l article 36.3 de l EBEP, entre l ajuntament de Ripoll i les organitzacions sindicals legitimades.

Article 3. Àmbit personal

1. Aquest Acord/Conveni col·lectiu serà d aplicació a tots els empleats públics que presten serveis a l Ajuntament de Ripoll, excepte quan de forma expressa així es determini en aquest Acord/Conveni.

2. No serà d aplicació al personal eventual (de confiança, d assessorament especial), ni al personal amb contractes laborals d alta direcció, ni al personal que pertanyi a iniciatives d ocupació o promoció que necessitin aprovació i/o subvenció d altres administracions.

Article 4. Àmbit temporal

Aquest Acord/Conveni entrarà en vigor a partir de la seva signatura i de l aprovació formal per l òrgan competent de la Corporació, amb efectes a partir de l 1 de gener de 2011, llevat dels aspectes pels quals s estableixi una altra data, i tindrà una vigència des de l 1 de gener de 2011 fins al 31 de desembre de 2014.

Article 5. Condicions més beneficioses i garantia ad personam

Aquest acord/conveni no afectarà les condicions més beneficioses per al personal que siguin vigents quan entri en vigor en virtut de les disposicions legals, normes convencionals, usos o costums. Article 6. Pròrroga i denúncia

1. Si cap de les parts que ho concerten denuncia la vigència de l Acord/Conveni, s entendrà prorrogat per períodes successius d un any.

2. En cas que s efectuï la denúncia, aquesta s haurà de formular mitjançant comunicació escrita dirigida a l altra part, durant el mes d octubre de 2014 o durant el mes d octubre de qualsevol de les seves eventuals pròrrogues.

3. En el termini d un mes des de la recepció de la comunicació s haurà de constituir la Mesa General de Negociació de l Ajuntament de Ripoll. Un cop denunciat, i mentre no s aprovi un nou Acord/Conveni de condicions de treball, aquest Acord/Conveni mantindrà la vigència en la seva totalitat i extensió.

Article 7. Interpretació i vigilància.

La Comissió Paritària de Seguiment

1. En el termini d un mes des de l aprovació d aquest Acord/Conveni pel Ple municipal es constituirà una Comissió Paritària de Seguiment.

2. La Comissió Paritària de Seguiment es constitueix, amb la missió de verificar i assegurar el compliment d aquest Acord/Conveni, per tal de resoldre els conflictes d interpretació de caràcter general que sorgeixin o que li siguin sotmesos, fer el seguiment, la vigilància i resoldre les discrepàncies sobre la interpretació del contingut d aquest Acord/Conveni.

3. La Comissió Paritària estarà integrada per 3 membres designats per l Ajuntament i tres membres designats pels representants dels treballadors. Podran assistir un assessor per cada part i, excepcionalment, es podrà comptar amb la presència, a més, de tècnics assessors en matèries específiques que s hagin de tractar. Podrà assistir un empleat públic designat per l Alcaldia que actuarà com a secretari, sense veu ni vot. S exigirà un quòrum mínim de dos assistents per cadascuna de les parts.

4. La Comissió Paritària ha de fer reunions ordinàries cada quatre mesos i extraordinàries, que tindran lloc, a petició de qualsevol de les parts, en un termini màxim de 7 dies hàbils. S aixecarà acta de les reunions i els seus acords.

5. La Comissió Paritària de Seguiment es podrà dotar d un reglament intern per al seu funcionament. 6 Resolució de conflictes i arbitratge.

- Els acords de la Comissió s adoptaran per unanimitat. En cas de manca d acord en el si de la CPS ambdues parts acordaran l establiment de mecanismes de mediació i conciliació més adequats en funció de les discrepàncies que es puguin produir.

Article 8. Vinculació a la totalitat

Aquest Acord/Conveni forma un tot únic i indivisible, i com a tal, per a la seva aplicació, ha de ser objecte de consideració global i conjunta. En conseqüència, cap de les obligacions i drets regulats i pactats, no poden ser aïlladament considerats.

Article 9. Organització del treball

1. L organització del treball és facultat i responsabilitat de la Corporació.

2. L Ajuntament comptarà amb la col·laboració dels òrgans de representació sindical legitimada del personal en totes aquelles decisions referides a aquest àmbit que tinguin caràcter estratègic o estructural, mitjançant la consulta prèvia a l adopció de les mateixes.

Capítol I. Plantilla, classificació professional, accés i promoció interna

 
Article 10. Plantilla

1. La plantilla de personal al servei de la Corporació haurà de respondre als principis de racionalitat, economia i eficiència. La plantilla de personal recull les places existents classificades per escales, subescales, classes o categories d acord amb la seva naturalesa jurídica: funcionari, laboral o eventual.

2. A la plantilla s adjuntaran tots aquells informes i antecedents acreditatius del compliment d aquests principis, dels quals es donarà coneixement als representants del personal.

Article 11. Classificació professional

La classificació professional té per objecte la determinació i la definició dels diferents grups en què poden ser agrupats els empleats públics d acord amb la titulació i la formació exigida, el lloc de treball i les funcions que exerceixen. Escala, grup de titulació, categoria i llocs de treball defineixen la prestació de l empleat públic i les funcions a determinar, i determina la carrera i la promoció professional. El fet d incloure a la plantilla una categoria diferent de les previstes en aquest Acord/Conveni requereix la prèvia negociació amb els representants dels treballadors, per tal de determinar la denominació, les funcions i les retribucions. Els representants dels treballadors hauran d emetre informe en el termini màxim de 15 dies. S estableixen els següents grups professionals:

- Grup A1 (antic A): títol de doctor, de llicenciat, d enginyer, d arquitecte o equivalent.

- Grup A2 (antic B): títol d enginyer tècnic, diplomat universitari de primer cicle, d arquitecte tècnic, de formació professional de tercer grau o equivalent.

- Grup C1 (antic C): títol de batxiller o tècnic.

- Grup C2 (antic D): títol de graduat en educació secundària obligatòria.

- Agrupacions Professionals (antic E): certificat d escolaritat o experiència acreditada. La mobilitat funcional entre categories del mateix grup professional no tindrà altres limitacions que les exigides per les titulacions acadèmiques o professionals necessàries per exercir la prestació.

Article 12. L accés a l Administració Municipal

L ingrés a l administració pública municipal es realitzarà mitjançant convocatòria pública, a través dels sistemes de selecció legalment previstos, en els que es garanteixi el compliment dels principis constitucionals d igualtat, mèrit i capacitat així com el de publicitat.

Article 13. Oferta pública d ocupació

1. La planificació dels recursos humans estarà presidida pels principis d economia, estalvi i racionalització dels recursos públics. Es donarà prioritat a la cobertura de places vacants mitjançant la promoció interna, i s incentivarà la participació del personal en aquests processos de selecció.

2. L oferta pública d ocupació inclourà totes les places vacants pressupostades que es considerin necessàries per al funcionament dels serveis públics essencials, dins de cada exercici pressupostari.

3. En el marc de les disposicions legals vigents, es comunicarà i/o s informarà als representants dels treballadors l oferta pública de l ocupació, amb una antelació mínima de quinze dies a l aprovació per part de l òrgan municipal competent.

4. Els òrgans de representació dels empleats públics seran informats de la convocatòria de selecció de llocs de treball per tal que emetin el corresponent informe, amb una antelació mínima de deu dies hàbils abans de la seva aprovació, tret de causes de força major.

5. D acord amb la legislació vigent, l Ajuntament es compromet a facilitar l accés a persones amb discapacitat, mitjançant la reserva de places per a aquest col·lectiu en les ofertes d ocupació.

Article 14. La Promoció interna

1. Els empleats públics municipals tenen dret a la promoció professional mitjançant la promoció interna tant vertical com horitzontal.

2. S entén per promoció interna vertical l ascens des d un subgrup o grup de classificació professional, en el cas de que aquest no tingui subgrup, a un altre superior al que pertanyin. A tal efecte, l empleat públic haurà de posseir la titulació requerida per l ingrés en el grup professional i haver prestat serveis efectius durant al menys dos anys, com a empleat públic en el grup o subgrup de classificació inferior al que pretengui accedir, així com reunir els requisits i superar les proves que en cada cas s estableixin.

3. S entén per promoció interna horitzontal a l accés a escales o categories del mateix subgrup professional.

4. L Ajuntament de Ripoll facilitarà la promoció interna dels seus empleats públics determinant, d acord amb les característiques de cada plaça, el nombre de les mateixes que es reservaran per a promoció interna en cada convocatòria.

5. A l efecte de promoció interna, l accés es farà pel sistema de concurs i/o concurs oposició, subjecte als principis d igualtat, de mèrit i de capacitat.

6. L accés a categories del grup C1 i C2 podrà efectuar-se, mitjançant la promoció interna des de categories del grup C2 i agrupació professional respectivament, i s efectuarà pel sistema de concurs i/o concurs oposició amb valoració en la fase de concurs dels mèrits relacionats amb la carrera professional i els llocs de treball desenvolupats, el nivell de formació i l antiguitat. A aquests efectes, es requerirà la titulació establerta a l article 76 de l EBEP o una antiguitat de deu anys en una categoria del grup C2 o agrupació professional, o de cinc anys i la superació d un curs específic de formació, al qual s accedirà mitjançant criteris objectius.

7. El personal laboral fix que ocupi llocs propis de personal funcionari podran participar en processos selectius de promoció interna d acord amb el que s estableix a la Disposició Transitòria Segona de l EBEP.

Article 15. Participació en la selecció de personal

En els tribunals qualificadors de proves per la selecció de personal es garantirà la presència d un representant sindical amb veu i sense vot, nomenat per l òrgan que aprovi les bases a proposta dels òrgans de representació sindical.

Article 16. Seguiment de la contractació

Semestralment, la Corporació informarà per escrit els representants sindicals dels contractes temporals vigents, de la seva modalitat, antiguitat i durada previsible, així com dels nomenaments dels funcionaris interins efectuats. Així mateix, informarà de les previsions de contractació temporal i nomenaments interins per al període trimestral següent.

Article 17. Funcionarització

La Corporació, en primer lloc i prèvia consulta als representants dels empleats, procedirà a definir tots els llocs de treball que, en l actualitat qualificats com laborals, incorporin funcions públiques que hagin de ser desenvolupades per funcionaris d acord amb la normativa vigent. Capítol II. La relació de llocs de treball. La provisió de llocs de treball

Article 18. La relació de llocs de treball

1. L Ajuntament de Ripoll estructurarà la seva organització mitjançant la relació de llocs de treball o instrument organitzatiu similar d acord amb les normes que es dictin en desenvolupament de l EBEP.

2. La relació de llocs de treball contindrà:

a. Denominació i característiques essencials del lloc de treball.

b. Grup o grups de classificació i retribucions complementàries del lloc de treball.

c. Naturalesa jurídica de la relació.

d. Funcions assignades al lloc de treball (codi de funcions).

e. Règim de jornada del lloc de treball.

f. Codi d identificació.

g. Sistema de provisió.

3. L expedient d aprovació de la relació de llocs de treball que suposi l ampliació, supressió o modificació dels llocs existents o de les seves determinacions serà tramés, juntament amb els informes i antecedents a què es refereix la normativa vigent, als òrgans de representació del personal, a fi que emetin l informe oportú. La tramesa es farà com a mínim 15 dies hàbils abans de l acord o resolució que hagi d adoptar l òrgan competent. L informe dels òrgans de representació s incorporarà a l expedient administratiu, aquest informe no tindrà el caràcter vinculant però sí preceptiu.

4. La relació de llocs de treball és pública i estarà a disposició de qualsevol empleat/da que la sol·liciti.

Article 19. La carrera vertical i la carrera horitzontal

1. Els empleats públics municipals tenen dret a la promoció professional mitjançant la carrera vertical, consistent en l ascens en l estructura dels llocs de treball existents a l Ajuntament, recollits en la relació de llocs de treball, mitjançant els sistemes de provisió legalment establerts.

2. D acord amb les normes que s elaborin producte del desenvolupament de l EBEP els empleats públics municipals també podran promocionar professionalment mitjançant la carrera horitzontal, consistent en la progressió de grau, categoria o esglaó, sense necessitat de canviar de lloc de treball, a través de sistemes d avaluació de l actuació professional, la qualitat de les feines realitzades, els coneixements adquirits i del resultat de l avaluació del desenvolupament.

3. Transitòriament l Ajuntament i l òrgan de representació dels empleats de l Ajuntament de Ripoll acordaran abans del 31 de desembre de 2011 un reglament de carrera horitzontal.

Article 20. Adscripció als llocs de treball

1. L adscripció als diversos llocs de treball es realitzarà, a través dels procediments legalment establerts, d acord amb l organigrama de l Ajuntament atenent criteris de millor funcionament dels serveis i es comunicarà prèviament als representants de l empleat públic.

2. Per a la provisió dels llocs de treballs vacants que sigui necessari cobrir, es convocarà un concurs o concurs oposició intern de provisió de llocs de treball.

3. Per raons organitzatives i per tal d optimitzar els recursos humans de l Ajuntament, es podran efectuar trasllats de llocs de treball, respectant en tot cas els requisits necessaris pel seu desenvolupament. En aquests casos i sempre que sigui possible, es donarà prioritat a les peticions de trasllat que els treballadors hagin pogut presentar.

Article 21. Sistemes de provisió de llocs de treball

La provisió de llocs de treball es portarà a terme, amb caràcter general, pels procediments de concurs, concurs oposició i lliure designació amb convocatòria pública, d acord amb el que s hagi establert a la relació de llocs de treball. També es podran aplicar altres procediments de provisió de llocs i mobilitat previstos a la normativa vigent sobre funció pública.

Article 22. Canvi de la gestió dels serveis

1. En el cas que es procedeixi a una externalització de serveis i/o a l amortització d algun lloc de treball no vacant, l Ajuntament podrà adscriure els empleats afectats a un altre lloc de treball, sempre que existeixin vacants de la mateixa o similar categoria. Si no fos possible aquesta adscripció, la subrogació del personal afectat es farà incloent en el plec de clàusules les condicions que garanteixin l aplicació del conveni col·lectiu de l Ajuntament durant tot el temps que duri el contracte de prestació del servei, excepte que l empleat renunciï expressament a l aplicació esmentada.

2. En el cas que algun treballador/a sigui adscrit a un nou ens instrumental de la Corporació, l Ajuntament garanteix l aplicació en tot moment de l Acord/Conveni del propi Ajuntament.

3. En el supòsit de dissolució de qualsevol ens instrumental, el personal adscrit que procedia de l Ajuntament es reincorporarà de forma immediata a un lloc de treball vacant de la mateixa o similar categoria a la plantilla de l Ajuntament.

Article 23. Trasllats

1. L empleat públic pot demanar el trasllat a un altre lloc de treball de l Ajuntament sempre que sigui de la mateixa naturalesa i categoria i compleixi els requisits exigits per al seu exercici. Aquestes peticions es resoldran d acord amb el que preveu l article 20.

2. Sense perjudici de la capacitat autoorganitzativa de la Corporació en matèria de racionalització de recursos humans i materials, els canvis del lloc de treball s han de justificar per necessitats del servei, no poden fonamentar-se en una mesura correctiva o sancionadora. Els canvis referits s han d informar prèviament a la representació sindical. Aquest informe serà preceptiu però no vinculant.

3. No es considera trasllat el canvi d ubicació física.

Article 24. Suplències

L Ajuntament, tenint en compte les necessitats dels serveis, ha d establir els mecanismes adequats en cada cas per cobrir, en la mesura necessària i mitjançant mètodes legalment establerts, les absències temporals superiors a 30 dies dels llocs de treball dels empleats públics subjecte a aquest Acord/Conveni.

Article 25. Substitució provisional

El treballador podrà ser destinat temporalment a llocs de treball de superior categoria amb dret a percebre les retribucions establertes per al lloc de treball desenvolupat. Aquesta situació no consolidarà el canvi de lloc, així com tampoc les retribucions satisfetes per raó del lloc de treball ocupat provisionalment.

Article 26. Encàrrec de funcions

L Ajuntament, quan les necessitats del servei ho justifiquin, podrà assignar temporalment al seu personal funcions, tasques o responsabilitats diferents a les corresponents al lloc de treball que ocupi, sempre i quan resultin adequades a la seva classificació, grau o categoria, amb respecte de les seves retribucions. Quant es produeixi aquest fet es comunicarà a la representació dels empleats públics.

Capítol III. Condicions de treball

 
Article 27. Jornada de treball

1. La jornada ordinària de treball dels empleats al servei de l Ajuntament de Ripoll serà de 1575 hores anuals de treball efectiu, en còmput anual, en aplicació de l article 47 de l EBEP, sense perjudici de la possibilitat d establir jornades especials, reduïdes o ampliades, d acord amb la legislació vigent.

2. S estableix una jornada laboral de 1688 hores anuals de treball efectiu per a determinats col·lectius de diferents serveis municipals.

3. Es fixa una jornada laboral de 1696 hores de treball efectiu per al personal de la Policia Local.

4. El calendari anual i els horaris dels empleats públics municipals adscrits als diferents departaments i àrees de l Ajuntament s establiran mitjançant l instrument corresponent, abans del 15 de desembre de cada any, previ acord de la mesa general de negociació, seguint les directrius del càlcul anual establert per la normativa aplicable.

Article 28. Jornada a temps parcial

S estableix la jornada a temps parcial per a aquells llocs que realitzin una jornada inferior en còmput anual a la fixada com a jornada habitual de treball, amb la finalitat de poder atendre serveis o necessitats específiques de l Ajuntament i les que es concedeixin per afavorir la conciliació de la vida personal, familiar i laboral. La jornada a temps parcial es podrà establir per a llocs de treball de nova creació o per a llocs de treball de naturalesa temporal i no estructural o per a llocs de treball ja existents a l Ajuntament, en els casos previstos legalment. La retribució corresponent a la jornada a temps parcial tindrà en compte l establert al capítol de condicions econòmiques.

Article 29. Modalitats de jornades bàsiques

D acord amb l article 27 d aquest document la jornada ordinària de treball es fixa en 1575 hores en còmput anual i les 1688 hores en còmput anual per a determinats serveis municipals La jornada de treball ordinària de la Policia Local serà 1696 hores en còmput anual, encara que la seva distribució es farà d acord amb els quadrants periòdics aprovats per la Junta de Govern Local de l Ajuntament de Ripoll o òrgan equivalent que el substitueixi, i previ informe preceptiu i no vinculant per la representació dels empleats públics.

Article 30. Modalitat jornades específiques.

Modalitat jornada amb dedicació especial

1. La relació de llocs de treball de l Ajuntament de Ripoll determinarà quins llocs de treball, d acord amb les seves especials característiques, tindran com a requeriment una dedicació especial.

2. La dedicació especial és l exercici efectiu de les funcions del lloc de treball fora de la jornada habitual de treball. A la pràctica suposa la realització de fins un màxim de 15 hores mensuals (165 hores anuals) fora de la jornada habitual de treball, en horari flexible, en funció de les necessitats del servei.

3. Els ocupants dels llocs de treball no podran percebre cap import en concepte de gratificació per serveis extraordinaris/hores extres, sense perjudici de la compensació no econòmica de les hores quan excedeixin del crèdit establert al punt 2 d aquest article.

4. Els llocs de treball amb jornada amb dedicació especial percebran, un percentatge de la quantitat resultant de la suma de sou, complement específic (CE tram general) i complement de destinació. Aquests percentatge es determinarà en la relació de llocs de treball acordada en la Mesa General de Negociació.

5. Aquest complement formarà part del complement específic i per tant s abonarà per 14 mensualitats.

Article 31. Modalitat jornades específiques.

Modalitat jornada amb disponibilitat

1. La relació de llocs de treball de l Ajuntament de Ripoll determinarà quins llocs de treball, d acord amb les seves especials característiques, tindran com a requeriment la disponibilitat.

2. La disponibilitat és l obligació de l ocupant d un lloc de treball a exercir les funcions pròpies del lloc fora de la seva jornada habitual de feina més enllà de la que té tot empleat públic.

3. Els ocupants dels llocs de treball subjectes a disponibilitat tenen l obligació d acudir al seu lloc en qualsevol moment quan per necessitats del servei o urgència siguin requerits per fer-ho, incloent la realització de desplaçaments, així com altres requeriments de naturalesa anàloga, com és el cas de la localització.

4. L Ajuntament de Ripoll podrà modificar el calendari i l horari de treball del lloc de treball en funció de les necessitats del servei.

5. Si per raons del servei no fos necessari la realització d aquesta disponibilitat suplementària no tindrà efectes econòmics negatius.

6. Els llocs de treball amb disponibilitat percebran dins del concepte de complement específic, un percentatge de la quantitat resultant de la suma de sou base, complement específic (tram general) i complement de destinació. Aquesta quantia es percebrà mensualment. Aquests percentatge es determinarà en la relació de llocs de treball acordada en la Mesa General de Negociació.

7. Aquest complement formarà part del complement específic i per tant s abonarà per 14 mensualitats.

Article 32. Descansos

1. Els empleats públics amb un horari diari continuat superior a 6 hores gaudiran d una pausa de 20 minuts i per una jornada de 10 hores o més seguides, disposaran, a més de la pausa de 20 minuts, d una pausa de 30 minuts, totes elles computables com a treball efectiu. Aquesta pausa no pot afectar el normal funcionament dels serveis, de forma que cada àrea, servei, unitat i oficina, distribuirà torns de descans de conformitat amb el seu responsable en el ben entès que, en cap cas, es podrà deixar desatès un servei.

2. El descans setmanal de 1,5 dies consecutius es gaudirà, preferentment, en dissabte i diumenge, excepte en aquells llocs de treball que així ho determini la relació de llocs de treball. El calendari anual i els quadrants de serveis establiran els períodes de descans setmanal per a cada un dels empleats públics de la Corporació. S exceptua els serveis especials que el còmput per determinar el descans setmanal serà de quinze dies.

Article 33. Control de Presència

1. L empleat públic municipal està subjecte als sistemes de control de presència que l Ajuntament estableixi tenint en compte les diverses ubicacions físiques i les característiques de cada lloc de treball.

2. En aquest sentit és obligació de l empleat públic municipal la utilització de la targeta magnètica de control horari, o qualsevol altre sistema de control que s estableixi, tant a l inici com a la finalització de la jornada laboral així com en la resta d entrades i sortides del lloc de treball, d acord amb les instruccions aprovades a l efecte.

3. Els directors d àrea hauran de vetllar pel compliment de totes les mesures que l Ajuntament estableixi en cada moment per fer efectiu el control de presència dels seus empleats (targeta magnètica, signatura en full de control, autoritzacions expresses pel responsable, entre d altres).

4. Durant els 10 primers dies de cada mes, el servei de Recursos Humans notificarà els saldos del mes anterior de cada empleat públic als directors de les àrees municipals. En el cas de saldos negatius, en la comunicació s informarà de les hores no treballades i el treballador tindrà un termini de 10 dies per decidir si la diferència horària se li deduirà dels dies per assumptes propis, o bé serà subjecte de deducció proporcional de les retribucions, sense perjudici de les sancions disciplinaries que pugui incórrer l empleat públic. En el supòsit en que transcorregut el termini esmentat el treballador no hagi optat per alguna de les dues opcions, es procedirà a la deducció proporcional de les retribucions sense cap més tràmit.

5. S informarà trimestralment la comissió paritària de seguiment del conveni de les absències, retards i baixes del personal.

Article 34. Vacances Retribuïdes

1. Els empleats públics municipals tindran dret a gaudir, durant cada any complet de servei actiu, d unes vacances retribuïdes de 22 dies laborables o els dies que els corresponguin proporcionalment si el temps de servei durant l any fos menor.

2. Els directors d àrea coordinaran els períodes de vacances del personal a les seves ordres d acord amb els criteris generals i procediments establerts pel servei de Recursos Humans, garantint en tot moment el correcte funcionament del servei.

3. Les vacances es podran gaudir com a màxim fins el 31 de desembre de l any en curs excepte quan aquestes coincideixin amb els permisos de maternitat, paternitat o d atenció de fills prematurs, en aquests darrers casos les vacances es realitzaran quan aquests permisos finalitzin encara que hagi acabat l any natural. Amb caràcter excepcional, i sempre que no s hagin pogut gaudir alguns dies de vacances abans del 31 de desembre per raó del servei, es podrà autoritzar la seva realització durant els primers 15 dies de gener. Si el període del permís de maternitat, de paternitat o d atenció a fills prematurs coincideix totalment o de forma parcial amb el període de vacances, la persona afectada gaudeix de les vacances un cop finalitzat el permís. El còmput de vacances s inicia a l endemà de la data d acabament del permís, malgrat finalitzat l any natural.

4. El període de vacances es podrà fraccionar en un màxim de 4 vegades (períodes mínims setmanals) i serà obligatori per a tots els empleats públics.

5. L empleat públic haurà de facilitar al seu director d àrea les dates en què desitgi gaudir el seu període de vacances, amb anterioritat a l 1 d abril, i el servei de Recursos Humans presentarà la planificació de les vacances segons les propostes presentades pel seu personal abans del 30 de maig, dita planificació haurà de ser aprovada per la Junta de Govern Local o per l òrgan que el substitueixi.

6. Sempre es podrà negociar un possible canvi a petició de l empleat públic.

7. En cas que l entitat, per necessitats urgents del servei motivades i en circumstàncies excepcionals, modifiqués la data a gaudir de les vacances amb menys d un mes d antelació, l empleat públic tindrà dret que se li abonin les despeses que per tal motiu se li haguessin irrogat, prèvia presentació de documents justificatius d aquestes.

8. Cas d existir coincidència de dates en les peticions de vacances, la distribució es farà entre el personal coincident. En el cas de no existir aquest consens, s iniciarà una rotació de les vacances, a partir del primer any, amb l aplicació del criteri d antiguitat.

9. Quan el període de vacances fixat en el calendari de vacances coincideixi en el temps amb una incapacitat temporal derivada de l embaràs, el part, o la lactància natural, es tindrà dret a gaudir de les vacances en una data diferent a la de la incapacitat temporal o del permís aplicat, malgrat hagi finalitzat l any natural que correspongui. En el supòsit de que el període de vacances coincideixi amb una incapacitat temporal per contingències diferents a les assenyalades en el paràgraf anterior que impossibiliti al treballador gaudir-les totalment o parcialment, durant l any natural a que li corresponen, el treballador podrà fer-ho una vegada finalitzada la seva incapacitat i sempre que no hagi transcorregut més de divuit mesos a partir del final de l any en que s hagi originat.

Article 35. Llicències

Els empleats públics municipals tindran dret a sol·licitar les llicències següents:

a. Per assumptes propis, sense cap retribució; la durada acumulada d aquestes llicències no podrà superar en cap cas els sis mesos cada dos anys i la concessió restarà sempre subordinada a les necessitats del servei.

b. Per exercir funcions sindicals, formació sindical o representació del personal d acord amb la legislació vigent.

Article 36. Permisos retribuïts

Els empleats públics de l Ajuntament de Ripoll, prèvia comunicació, podran absentar-se del lloc de treball, amb dret a remuneració, pels motius i durant el temps que s assenyala a continuació, degudament justificat:

a. Naixement, adopció o acolliment d un fill. El progenitor o progenitora que no gaudeix del permís per maternitat té dret a un permís de cinc dies laborables consecutius, dins dels 10 dies següents a la data de naixement o l arribada del menor. En cas de part, adopció o acolliment múltiple s amplia a 10 dies si es tracta de dos menors i a 15 dies si són tres o més menors.

b. Per raó de matrimoni o formació de parella de fet. Acreditada documentalment d acord amb els termes legals establerts es té dret a 20 dies naturals consecutius. Aquest permís es podrà gaudir dins el termini d un any a comptar de la data de casament o situació equivalent. Aquest permís es podrà acumular amb les vacances anuals i permisos per assumptes propis.

c. Permís per matrimoni d un familiar (fins el segon grau de consanguinitat o d afinitat): un dia d absència del lloc de treball. Aquest permís podrà ampliar-se a tres dies si el matrimoni té lloc fora de Catalunya.

d. Per mort, accident o malaltia greu d un familiar dins del primer grau de consanguinitat o afinitat, tres dies naturals, quan el fet es produeix a la mateixa comarca i cinc dies naturals quan es produeixi en una comarca diferent Quan es tracti de mort, accident o malaltia greu d un familiar dins del segon grau de consanguinitat o afinitat, dos dies naturals, quan el fet es produeix a la mateixa comarca i tres dies naturals quan sigui en una comarca diferent.

e. Canvi de domicili, un dia.

f. Deures inexcusables de caràcter públic o personal. El temps indispensable per a complir-lo, sempre i quan no pugui efectuarse fora de l horari laboral. A aquest efecte es considerarà com a deure inexcusable aquell que el seu incompliment pogués incórrer en responsabilitat, no pot portar-se a terme mitjançant representant i el seu compliment esdevé determinat per una norma legal o decisió administrativa o judicial.

g. Per exàmens Per realitzar exàmens finals, altres proves definitives d aptitud i avaluació en centres oficials, proves selectives per a l accés a places de diferent categoria convocades per l Ajuntament de Ripoll; els dies durant els quals tenen lloc. El centre convocant haurà de ser oficial, entenent que tenen aquest caràcter els que imparteixen ensenyament que dóna accés a l expedició d un títol acadèmic per l administració educativa competent. Serà requisit indispensable per tenir dret a aquest permís presentar-se a les proves.

h. L Ajuntament donarà un permís als empleats públics que estudiïn amb regularitat per obtenir un títol acadèmic o professional o bé per presentar-se a oposicions en aquest Ajuntament, de com a màxim dos dies a l any, per tal de que puguin realitzar els exàmens amb una millor preparació. Per tal de fer ús del permís esmentat, s haurà de sol·licitar amb un mes d antelació, presentant el justificant d haver realitzat la matrícula dels estudis que realitza. Així mateix l empleat públic caldrà que justifiqui la presentació i realització de l examen o prova. Si la sol·licitud per una oposició és per aquest Ajuntament, no caldrà presentar cap documentació, tant sols es requerirà estar inclòs a la llista d admesos a les proves.

i. Permisos per situacions de violència de gènere: els/les empleats/empleades que per aquest motiu, s hagin d absentar del lloc de treball tenen dret que aquestes faltes d assistència es considerin justificades d acord amb el que determinin els serveis socials, policials o de salut corresponents. Així mateix, tenen dret a les hores de flexibilitat horària que, d acord amb cada situació concreta, siguin necessàries per a la seva protecció o assistència social.

j. Permís per maternitat en cas de part, adopció o acolliment:

1. En el supòsit de part, les empleades públiques municipals tenen dret a un permís de setze setmanes ininterrompudes, ampliables dues setmanes més per cada fill o filla a partir del segon.

2. El període per gaudir del permís es distribuirà a opció de la interessada, sempre que un mínim de sis setmanes siguin gaudides immediatament després del part.

3. En el cas de mort de la mare l altre progenitor té dret a gaudir de tot el permís de maternitat, o de la part que en resti.

4. En el supòsit d adopció o d acolliment previ a l adopció, l empleat té dret a un permís d una durada màxima de setze setmanes, ampliables dues setmanes més per cada fill o filla a partir del segon; que es computen a partir de la resolució judicial o administrativa per la qual es constitueix l adopció o l acolliment; en el cas que els dos progenitors treballin, només un d ells pot exercir el dret esmentat.

5. Si es tracta d una adopció internacional, el permís pot començar fins a sis setmanes abans.

6. Aquest permís es pot gaudir a temps parcial d una manera ininterrompuda en funció de les necessitats del servei i d acord amb els procediments pel servei de Recursos Humans vist l informe favorable del cap de servei corresponent.

7. En el supòsit de filiació biològica, la mare pot gaudir del permís a temps parcial només a partir de la sisena setmana posterior al part.

8. El permís per maternitat a temps parcial és incompatible amb els permisos per lactància o per fills prematurs i amb la reducció de jornada per guarda legal.

9. El permís per maternitat pot distribuir-se entre els dos progenitors d acord amb els termes establerts a l article 11.5 i 11.6 de la Llei 8/2006, de 5 de juliol, de mesures de conciliació de la vida personal, familiar i laboral del personal al servei de les administracions públiques de Catalunya.

l. Permís per lactància: Els empleats públics municipals tenen dret a un permís d una hora diària d absència del lloc de treball per afavorir la lactància materna. En els casos de part, adopció o acolliment múltiple el permís és de dues hores diàries. Aquests períodes de temps poden ser dividits en dues fraccions de la meitat de temps cadascuna. Si el pare i la mare treballen, només un d ells podrà exercir aquest dret. El període del permís s inicia un cop acabat el permís per maternitat i té una durada màxima de 20 setmanes. A petició de l empleat públic les hores del permís de lactància es poden compactar per a gaudir-ne en jornades senceres de treball, respectant, en tot cas, les necessitats del servei. m. Permís per l atenció de fills/es prematurs/es o hospitalització post part.

1. En el cas de naixement d un fill o filla prematur o que hagi d ésser hospitalitzat a continuació del part, s atorga un permís equivalent al temps d hospitalització fins a un màxim de 12 setmanes. Aquest permís s inicia a partir de l acabament del permís per maternitat o de la setzena setmana posterior al part.

2. Per naixement d un fill prematur o que per qualsevol motiu ha d ésser hospitalitzat a continuació del part, també tindrà dret d absentar-se del treball durant un màxim de dues hores diàries percebent les retribucions íntegres. Així mateix es té dret a la reducció voluntària de dues hores màxim, amb la reducció proporcional de les retribucions.

n. Permís per a atendre fills discapacitats Els progenitors amb fills discapacitats tenen dret conjuntament a permisos d absència del lloc de treball per a poder assistir a reunions o visites en els centres educatius especials o sanitaris on rebin suport. Així mateix, tenen dret a dues hores de flexibilitat horària diària per a poder conciliar els horaris dels centres d educació especial o dels altres centres on el fill o filla discapacitat rep atenció.

o. Permís prenatal Les dones embarassades tenen dret a absentar-se del lloc de treball per a assistir a exàmens prenatals i a tècniques de preparació per al part, durant el temps necessari per a dur a terme aquestes pràctiques, amb la justificació prèvia de la necessitat de fer-ho dins de la jornada de treball. Els empleats públics municipals que optin per l adopció o l acolliment permanent o preadoptiu tenen dret a absentar-se del lloc de treball per a dur a terme els tràmits administratius requerits per l administració competent fets a Catalunya, durant el temps necessari, amb la justificació prèvia que s han de fer dins la jornada de treball. En cas d adopció internacional, es tindrà dret a un permís de fins a 2 mesos, percebent les retribucions bàsiques, quan sigui necessari el desplaçament previ al país d origen de la criatura adoptada. Per assistir a tècniques de fecundació assistida, el temps necessari per a la seva realització prèvia justificació de la seva necessitat dins de la jornada de treball.

p. Permís sense retribució per atendre a un familiar

Els empleats públics municipals podran sol·licitar un permís sense retribució per a atendre un familiar fins al segon grau de consanguinitat o afinitat. La durada d aquest permís serà d un mínim de deu dies i màxim de tres mesos; excepcionalment l empleat públic podrà sol·licitar una pròrroga de fins a tres mesos més. La concessió d aquest permís és incompatible amb qualsevol autorització de compatibilitat realitzada amb anterioritat per l Ajuntament, la qual queda suspesa d ofici fins el seu acabament.

q. Permís per conciliació de la vida familiar i laboral: els empleats públics locals tindran dret a absentar-se del seu lloc de treball pel temps indispensable per poder assistir a visites o proves mèdiques per a si mateix, així com per acompanyament d ascendents o descendents fins al primer grau de consanguinitat i afinitat, també per a reunions de tutoria amb els docents responsables dels fills, aquests permisos sempre que siguin degudament justificats no tindran el caràcter de recuperables i com a màxim tindrà la durada d una jornada.

r. Permís de paternitat:

1. L empleat públic municipal té dret a un permís de 4 setmanes consecutives. Aquest permís es pot gaudir durant el període comprès des de l acabament del permís per naixement del fill o filla, des de la resolució judicial per la que es constitueix l adopció o a partir de la decisió administrativa o judicial d acolliment, i fins que finalitzi el permís per maternitat, o també immediatament després de l acabament d aquest permís.

2. En el cas de famílies monoparentals, si té la guarda legal exclusiva de l infant, també pot gaudir del permís de paternitat a continuació del de maternitat.

s. Permisos per assumptes personals sense justificació

1. L empleat públic municipal podrà disposar de fins a nou dies de permís a l any, o els que corresponguin d acord amb la normativa de la Generalitat, per assumptes personals sense justificació, o dels dies en proporció que els hi corresponguin el quals es podran gaudir, com a màxim, fins el dia 15 de gener de l any següent, sempre i quan per motius dels serveis no s hagin pogut gaudir dins de l any natural.

2. La concessió d aquests dies de permís serà subordinada a les necessitats del servei i en tots els casos caldrà garantir que l àrea on es presten els serveis assumirà sense dany per a terceres persones, o per a la mateixa organització, les tasques de l empleat públic municipal al qual es concedeix el permís i requerirà l autorització corresponent. La denegació d aquests permisos haurà de ser motivada i per escrit.

3. Les sol·licituds dels permisos s hauran de presentar al servei de Recursos Humans al menys amb cinc dies d antelació a les dates sol·licitades amb el vistiplau del director de l àrea on es presten els serveis; aquest termini només podrà ser menor en casos justificats i urgents. Les denegacions s hauran de comunicar amb una antelació mínima de 48 hores del dia demanat.

4. Aquests dies no es podran ajuntar entre ells ni amb els dies festius o de vacances, excepte aquells dies determinats per calendari laboral, que comprenen Setmana Santa o Festa Major i el període nadalenc.

5. A més d aquests dies, d acord amb el que estableix l article 48.2 de l EBEP, els empleats públics tindran dret a dos dies addicionals al complir el sisè trienni, incrementant-lo en un dia addicional per cada trienni complert a partir del vuitè. El personal del torn de nit tindrà els permisos d aquest article durant la nit immediata posterior al fet causant, excepte els permisos per a exàmens que els tindran la nit anterior. Els permisos regulats en aquest article seran computats com treball efectiu als efectes del compliment del còmput horari de jornada. Ambdues parts acorden que si durant la vigència d aquest Acord/Conveni s aprovés alguna disposició respecte permisos i llicències en l àmbit de la funció pública, es faci extensiva a tots els empleats públics de la Corporació. Els permisos regulats en aquest capítol no es poden concedir a dues persones pel mateix fet causant, llevat que l exerceixin d una manera alternativa i que el termini global no superi l establert com a màxim per a cada tipus de permís, amb les úniques excepcions dels articles que fan referència a permís per matrimoni d un familiar, permís per maternitat en els termes establerts legalment, permisos per atendre fills discapacitats i permís per mort, accident, hospitalització o malaltia greu d un familiar fins al segon grau.

Article 37. Control i seguiment dels permisos

El servei de Recursos Humans portarà a terme el control, la comprovació i el seguiment dels permisos gaudits pels empleats públics municipals comptant amb la total col·laboració per part dels responsables servei de cadascuna de les àrees o els propis directors d àrea en que s estructura l Ajuntament d acord amb els procediments interns que s estableixin.

Article 38. Reduccions de jornada per guarda legal amb la totalitat de la retribució

1. L empleat públic municipal que per raons de guarda legal tingui cura directa d un fill o filla té dret a gaudir d una reducció de com a màxim un terç de la jornada de treball amb la percepció del cent per cent de les retribucions, sempre que l altre progenitor o progenitora treballi. La durada màxima d aquest dret és d un any a partir de l acabament del permís per maternitat o de la setzena setmana posterior al part, l adopció o l acolliment; si la persona beneficiària ha gaudit del permís de paternitat, la durada de la reducció computa de manera consecutiva a partir de l acabament d aquest permís. El percentatge de reducció de jornada no és ampliable per motius de part, adopció o acolliment múltiple, ni per cap altre supòsit. L empleat públic podrà sol·licitar la compactació de les hores que li corresponguin de reducció de jornada en jornades consecutives senceres, sempre que sigui possible segons les necessitats del servei, sempre i quan compti amb l informe favorable del cap del seu servei i d acord amb els procediments que estableixi el Departament de Recursos Humans.

Article 39. Reduccions de jornada als empleats públics municipals per disminució legalment reconeguda

Els empleats públics municipals amb una disminució legalment reconeguda que, per aquest motiu, hagin de rebre tractament en centres mèdics tenen dret a una reducció de jornada de treball en el temps que estrictament dediquin al tractament, sense reducció de les retribucions. L empleat públic municipal haurà d acompanyar la seva sol·licitud mitjançant informe mèdic que justifiqui la necessitat del tractament, on consti la periodicitat i la durada aproximada del mateix així com l acreditació de què no es pot realitzar fora de l horari laboral.

Article 40. Reduccions de jornada d un terç o de la meitat amb dret al 80% o al 60% de les retribucions

Els empleats públics municipals tenen dret a gaudir d una reducció d un terç o de la meitat de la jornada de treball, amb percepció del 80% o del 60% de la retribució, respectivament, en els supòsits següents:

a. Per tenir cura d un fill o filla menor de sis anys, sempre que se n tingui la guarda legal.

b. Per tenir cura d una persona amb disminució psíquica, física o sensorial que no faci cap activitat retribuïda, sempre que se n tingui la guarda legal.

c. Perquè tenen a càrrec un familiar, fins al segon grau de consanguinitat o afinitat, amb una incapacitat o disminució reconeguda igual o superior al 65% o amb un grau de dependència que li impedeix ésser autònom, o que requereix dedicació o atenció especial.

d. Les dones víctimes de la violència de gènere, per a fer efectiva la seva protecció o el seu dret a l assistència social íntegra.

Article 41. Reducció de jornada per malaltia de familiars

Els empleats públics tenen dret a gaudir d una reducció de la jornada, fins al 50%, amb caràcter retribuït, per malaltia molt greu d un familiar de primer grau i per un període màxim d un mes. Si hagués més d un titular d aquest dret pel mateix fet causant, el temps de gaudiment es podrà prorratejar entre els mateixos, respectant el termini màxim d un mes.

Article 42. Gaudiment de les reduccions de jornada i règim d incompatibilitats

Les reduccions de jornada regulades en aquest capítol no es poden concedir a dues persones pel mateix fet causant, excepte que l exerceixin d una manera alternativa i sense que el termini global superi l establert com a màxim. La concessió de les reduccions de jornada establertes en aquest capítol són incompatibles amb qualsevol autorització de compatibilitat autoritzada amb anterioritat per l Ajuntament, la qual queda suspesa d ofici fins l acabament del termini de la reducció. Com a norma general qui tingui reducció de jornada no podrà fer serveis u hores extraordinàries. La reducció de la jornada contemplada en aquest capítol constitueix un dret individual dels empleats públics, homes o dones.

Article 43. Assistència al treball i justificació d absències

L empleat públic té el deure d avisar telefònicament al servei encarregat del control de presència, bé directament o per mitjà d una altra persona, de l absència que es produeixi per malaltia el mateix dia que s indisposi, amb independència, en el seu cas, que es faci tramesa amb posterioritat de la documentació acreditativa. Aquest mateix règim se seguirà en el supòsit de reincorporació al treball. Tots els empleats públics de la Corporació tenen el deure d acreditar les baixes, les altes i les indisposicions d alguna de les formes previstes en aquest Acord/Conveni. L empleat, la persona designada per aquest, o el seu servei d adscripció, presentarà la documentació acreditativa a servei encarregat del control de presència, en els tres dies següents des de la seva emissió. L acreditació tardana de les baixes o indisposicions, excepte dels casos de força major, comportarà la reducció proporcional de les retribucions corresponents al temps no acreditat, tret de la part corresponent a la Seguretat Social. S entén per indisposició l absència de l empleat públic del seu lloc de treball produïda per qualsevol causa relacionada amb el seu estat de salut. A partir del tercera indisposició caldrà presentar justificant mèdic.

Article 44. Excedències voluntàries que tenen la finalitat de conciliar la vida personal i familiar amb la vida laboral

1. Supòsits d excedència:

a. Excedència voluntària per interès particular: Els empleats públics podran sol·licitar passar a la situació d excedència voluntària en els supòsits i amb els requisits que estableixi la normativa vigent en cada cas.

b. Excedència voluntària per a tenir cura d un fill o filla. L excedència voluntària per a tenir cura d un fill o filla es pot sol·licitar en qualsevol moment a partir del naixement o de la sentència o la resolució judicial de constitució de l adopció o l acolliment. Aquesta excedència té una durada màxima de tres anys, a comptar de la data del naixement o de la sentència o la resolució judicial en el cas d acolliment o adopció, i es pot gaudir de forma fraccionada. El període d excedència computa als efectes de reconeixement de triennis, de consolidació del grau personal i del sistema de previsió o drets passius. Així mateix, durant tot el període d excedència la persona afectada té dret a la reserva del lloc de treball amb destinació definitiva. No obstant això, si la persona afectada ocupa un lloc de treball amb destinació provisional, conserva els drets generals sobre aquest fins al cessament o fins al moment en què es resolgui la convocatòria de provisió corresponent. Així mateix, es té dret a la participació de cursos de formació.

c. Excedència voluntària per a tenir cura de familiars L excedència voluntària per a tenir cura de familiars es pot sol·licitar per a tenir cura d un familiar fins al segon grau de consanguinitat o afinitat inclòs, amb la condició que no es pugui valer i que no pugui exercir cap activitat retribuïda. Aquesta excedència pot ser atorgada per un període mínim de tres mesos i màxim de tres anys i es pot gaudir de forma fraccionada. El període concret d excedència és determinat segons l acreditació del grau de dependència i la durada estimada d aquesta. El període d excedència computa als efectes de reconeixement de triennis, de consolidació del grau personal i del sistema de previsió o drets passius. Així mateix, durant tot el període d excedència la persona afectada té dret a la reserva del lloc de treball amb destinació definitiva. No obstant això, si la persona afectada ocupa un lloc de treball amb destinació provisional, conserva els drets generals sobre aquest fins al cessament o fins al moment en què es resolgui la convocatòria de provisió corresponent. Així mateix, es té dret a la participació en de cursos de formació.

d. Excedència voluntària per al manteniment de la convivència L excedència voluntària per al manteniment de la convivència es pot sol·licitar, per una durada mínima de dos anys i màxima de quinze anys, si el cònjuge o la cònjuge o el convivent o la convivent ha de residir en un altre municipi perquè hi ha obtingut un lloc de treball estable. El període d excedència no computa als efectes de triennis, de grau personal i de drets passius, ni comporta la reserva de la destinació.

e. Excedència voluntària per violència de gènere L excedència voluntària per violència de gènere s atorga a les dones víctimes de la violència de gènere pel temps que sol·licitin. En el cas del personal funcionari els dos primers mesos amb retribució integra i en el seu cas, amb les prestacions familiars amb fill/filla a càrrec. Així mateix, en el supòsits de violència de gènere, el personal laboral té dret a la suspensió del contracte per un termini màxim de sis mesos, amb dret a reserva del lloc de treball. A efectes informatius, la normativa vigent reconeix el dret del personal que es trobi en aquesta situació a percebre la prestació per atur durant sis mesos, ampliable fins a divuit mesos. El període d excedència computa als efectes de reconeixement de triennis, de consolidació del grau personal i del sistema de previsió o drets passius i comporta la reserva del mateix lloc de treball durant sis mesos, sens perjudici que es pugui ampliar aquest termini, d acord amb el que disposa la normativa sobre violència de gènere.

2. El reingrés al servei actiu dels empleats que no tinguin reserva de plaça i destí s efectuarà mitjançant la seva participació en les convocatòries de concurs o de lliure designació per a la provisió de llocs de treball. El reingrés també podrà efectuar-se per adscripció a un lloc amb caràcter provisional, condicionat a les necessitats del servei i sempre que s acompleixin els requisits per al seu desenvolupament.

Article 45. Pla d igualtat

L Ajuntament de Ripoll, en el termini màxim d un any, negociarà amb les organitzacions sindicals més representatives l elaboració d un Pla d igualtat on s establiran les mesures dirigides a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral per motius de gènere, d acord amb l establert a la Disposició addicional octava de l EBEP.

Article 46. Equipaments, instal·lacions i espais de treball

1. Tots els nous equipaments i instal·lacions que es creïn compliran les condicions de seguretat i salut laboral i s ajustaran a les normatives de supressió de barreres arquitectòniques i laborals, per tal de garantir la igualtat d accés a persones amb mobilitat reduïda als llocs de treball i la realització de les tasques diàries del personal en les condicions establertes per la legislació vigent.

2. És respectarà el dret d informació al representants dels treballadors.

3. Igualment, s elaborarà un Pla de millora dels llocs de treball actuals, per dur a terme en el termini més breu que sigui possible, que incorporarà tots els requeriments relatius a seguretat i salut laboral i accessibilitat que estableix la normativa vigent.

4.Aquest Pla serà consensuat amb el Comitè de Seguretat i Salut.

Article 47. Roba de treball

1. La Corporació facilitarà la roba adequada de treball, al personal que presta serveis en aquells llocs de treball que impliquin un desgast de peces superior al que és normal, que requereixin especials mesures de seguretat i protecció i al personal que hagi d usar uniforme. També es facilitarà roba i calçat impermeable al personal que habitualment hagi de fer la seva feina a l intempèrie. Es marcaran uns mínims d entrega d acord amb el reglament que elabori la Comissió Paritària de Seguiment, però en el cas que es deteriorin els materials entregats seran substituïts per nous.

2. Els delegats de prevenció participaran en la selecció del vestuari mitjançant el Comitè de Seguretat i Salut i en la determinació dels equips de protecció individual i el control del compliment dels acords establerts.

Capítol IV. Condicions econòmiques

 
Article 48. Retribucions. Àmbit d aplicació

1. Els empleats públics municipals seran remunerats d acord amb el sistema retributiu fixat en les normes de funció pública, i pels conceptes que aquestes estableixen.

2. El personal que realitzi una jornada laboral inferior a l ordinària rebrà la retribució proporcional a la mateixa.

3. La retribució dels empleats públics es distingirà en funció de les situacions administratives en que es trobin. Així mateix la relació de llocs de treball haurà de distingir entre les situacions següents:

a) nomenament d urgència;

B) nomenament interí;

C) nomenament funcionari de carrera;

D) contractació personal laboral.

4. Atès que la Llei de Policies Locals estableix com a requisit indispensable la condició de funcionari de carrera de la policia local, la superació d un curs a l Institut de Seguretat Pública de Catalunya, el salari a percebre mentre duri el mateix serà el resultant de l aplicació efectiva dels conceptes retributius següents: sou base i complement de destí, en el ben entès que el curs es realitzi a la primera convocatòria immediatament següent a la superació de la fase de concurs oposició.

Article 49. Conceptes retributius

1. Els conceptes retributius que poden rebre els empleats públics municipals són els següents: Retribucions bàsiques, pels imports que es determini anualment a la LPGE per a cada grup o subgrup:

a. El sou assignat a cada subgrup o grup de classificació professional, en cas que aquest no tingui subgrup.

b. Els triennis, que consisteixen en una quantitat, que és igual per a cada subgrup o grup de classificació professional, en cas que aquest no tingui subgrup, per cada tres anys de servei. Al personal laboral els serà d aplicació el reconeixement de serveis previs prestats a l administració pública, d acord amb el que estableix la Llei 70/1978 i normativa de desenvolupament. En el supòsit que els anys de servei ho siguin en diferents grups o categories, es computarà per tots els anys l import corresponent del grup, escala o categoria en el qual estigui en actiu la persona en el moment de fer el trienni. Els triennis s abonen a partir del primer dia del mes següent al de la data en què compleix el seu venciment. Retribucions complementàries Complement de destinació (CD): serà el corresponent al nivell del lloc de treball, d acord amb el que fixi la relació de llocs de treball de l Ajuntament, en la quantia que anualment s estableixi en la Llei de pressupostos generals de l Estat. Complement específic (CE): pels imports que es fixin a la relació de llocs de treball, els quals retribueixen les característiques específiques del lloc de treball. En aquest sentit, es tindrà en compte les condicions particulars d alguns llocs de treball atenent a diferents factors: dificultat tècnica, el grau de dedicació, la responsabilitat, la incompatibilitat, la perillositat o la penositat. Aquests factors es tindran en compte alhora de realitzar la corresponent valoració dels llocs de treball. Així mateix també es tindrà en compte en el complement específic les modalitats de jornada establertes en aquest document. Gratificacions per serveis extraordinaris: En cap cas poden ser fixes en la seva quantia ni periòdiques en la seva acreditació ni originar drets individuals en períodes successius. Hauran de respondre a serveis extraordinaris realitzats fora de la jornada normal de treball. Pagues extraordinàries: Els empleats públics percebran dues pagues extraordinàries a l any, la primera el mes de juny i la segona el mes de desembre, d import equivalent allò disposat en la corresponent normativa aplicable. Retribucions diferides. L Ajuntament de Ripoll efectuarà, com a retribució diferida, totes aquelles aportacions contemplades en les lleis de pressupostos generals de l Estat. a. Aquests conceptes s adequaran a l estructura retributiva que estableixin les normes de desenvolupament de l EBEP.

b. El complement de destinació i el complement específic s adequaran a les previsions de la normativa bàsica de la funció pública i la seva determinació correspondrà al Ple de l Ajuntament. L import del complement específic serà el que en cada moment es determini a la relació de llocs de treball.

c. L empleat públic que mitjançant nomenament que així ho autoritzi desenvolupi funcions corresponents a un lloc de configuració professional i econòmica superior al seu tindrà dret a la percepció de les retribucions corresponents al lloc que desenvolupi. No obstant, el fet de desenvolupar un lloc de categoria superior no donarà dret a la consolidació d aquest.

Article 50. Nivells de destinació.

1. L assignació dels nivells dels llocs de treball es realitzarà mitjançant la relació de llocs de treball. Si el lloc de treball no es troba inclòs dintre de la mateixa, la seva creació correspondrà al Ple de l Ajuntament de Ripoll que determinarà el nivell, atenent a criteris d especialització, responsabilitat, competència i comandament.

2. El complement de destinació, per a cada grup o categoria, queda fixat d acord amb els següents mínims i màxims: Grup i categoria assimilada A1 nivell 20-30 Grup i categoria assimilada A2 nivell 18-26 Grup i categoria assimilada C1 nivell 12-22 Grup i categoria assimilada C2 nivell 10-18 Agrupació professional nivell 7-14 Els imports que corresponen als diferents complements de destinació seran els que s estableixin anualment a la Llei de pressupostos generals de l Estat. Es podran percebre complements de destinació superiors en funció del grau consolidat per haver dut a terme amb anterioritat llocs de nivell superior. En cap cas podrà ser superior al màxim previst per a cada grup.

Article 51. Increments retributius

L increment de retribucions durant la vigència d aquest Acord/Conveni serà el que preveu la Llei de pressupostos generals de l Estat per a cada exercici.

Article 52. Sistema de productivitat

1. L Ajuntament de Ripoll dotarà el complement de productivitat d acord amb les disponibilitats pressupostàries i sempre sense superar els límits establerts per la normativa vigent. De l import resultant se n donarà compte als representants de l empleat públic.

2. D aquest import, un 40 per cent quedarà a disposició de l Alcaldia per retribuir l assoliment d objectius entre els directors d àrea. L altra 60 per cent es destinarà a retribuir el rendiment especial, l activitat extraordinària, l interès i la iniciativa dels empleats municipals, amb la quantia distribuïda, segons criteris objectius definits per la direcció de l àrea, entre la resta del personal (excloent els directors d àrea) d acord amb la consecució dels objectius que es fixin prèviament per a cada àrea. En relació als objectius assenyalats per les direccions d àrea serà sotmès a un informe preceptiu i no vinculant de la Comissió Paritària de Seguiment del Conveni que elevarà a la Junta de Govern Local per a la seva aprovació.

Article 53. Gratificacions per serveis extraordinaris

1. Les parts signants d aquest Acord/Conveni, amb l objectiu d afavorir la creació de llocs de treball, manifesten la voluntat d eliminar en tot quan sigui possible la realització de serveis extraordinaris, tot potenciant els mecanismes necessaris.

2. Els representants del personal hauran de rebre mensualment un resum de les hores extres fetes durant aquest període de temps.

3. Tindran la consideració de serveis extraordinaris els que, excepcionalment, puguin fer-se a més de la jornada habitual de treball. Respondran sempre a necessitats del servei com períodes d acumulació de feina, absències o situacions d emergència que puguin sorgir.

4. El temps de treball considerat com a serveis extraordinaris serà compensat preferentment per temps de descans. Cada hora de serveis extraordinaris es compensarà amb 1 h i 1/2 de descans, tret dels realitzats en dia festiu, dissabtes, diumenges o horari nocturn, que es compensaran amb 1h i 3/4 de descans. La compensació amb temps de descans s efectuarà en un termini no superior als tres mesos des de la data de la prestació dels serveis extraordinaris.

5. Quadre de compensació econòmica per serveis extraordinaris. Durant la vigència d aquest Acord/Conveni s estableixen els imports següents per la realització de serveis extraordinaris fora de l horari habitual de treball. Preu hora extra any 2011

Este documento contiene un PDF, para descargarlo pulse AQUI

A aquests efectes s entendrà hores extres festives les realitzades en el dissabte, diumenge i festius.

6. Aquests imports s incrementaran en la mateixa proporció que s estableixi anualment en la resta de retribucions.

7. Els empleats públics no podrà superar, en cap cas, el màxim de 80 hores extraordinàries a l any retribuïdes o la part proporcional en contractacions inferiors a l any.

8. L import de les gratificacions per serveis extraordinaris, sempre que no s hagin compensat d acord amb el punt 2 d aquest article, serà abonat per nòmina el mes següent de la seva realització, sempre que l acreditació documental s hagi rebut al servei de Recursos Humans abans del dia 10 del mes d abonament.

9. Les hores extres sempre tindran un caràcter voluntari, i no poden ésser imposades a cap treballador de l Ajuntament, exceptuant situacions de força major o sobrevingudes.

10. Quan un empleat públic sigui requerit pel serveis extraordinari que no siguin prolongacions per raó del servei mai seran inferiors a 3 hores, llevat de casos excepcionals.

11. No es podran realitzar hores extraordinàries en jornades que corresponguin a vacances, assumptes propis, altres permisos o llicències.

12. En tot cas, per assolir la màxima equitat, trimestralment, la comissió de seguiment de conveni vetllarà perquè existeixi un equilibri entre les hores extraordinàries efectuades pels diferents empleats públics de la corporació.

Article 54. Indemnitzacions per raó del servei. Dietes i desplaçaments

1. Les dietes de manutenció s abonaran segons el seu cost real, previ el vist i plau del responsable del servei.

2. Les despeses de viatge són la quantitat que s abona per a la utilització de qualsevol mitjà de transport per dur a terme una comissió de servei o per motius de treball. Amb caràcter general queda autoritzada la utilització de vehicles particulars en qualsevol comissió de servei. Aquest concepte inclourà: Bitllet o passatge corresponent al transport públic utilitzat. Per casos justificats el rebut corresponent a la utilització de taxis. Justificants corresponents a despeses de peatges i autopistes. Justificants corresponents a despeses de pàrquings.

3. Els empleats públics que utilitzin vehicle propi, amb l autorització corresponent per desplaçar-se per motius de treball, han de percebre la quantitat establerta a la normativa vigent.

Article 55. Complement personal

Els empleats públics que percebin retribucions superiors a les previstes per al seu lloc de treball segons el resultat de la valoració de llocs de treball, tindran la diferència entre la retribució realment percebuda i la catalogada que s imputi com a complement personal. Aquest complement no experimentarà increments i només s absorbirà en el supòsit de promoció interna en el diferencial amb el nou complement específic.

Article 56. Nòmina

La data límit d ingrés de la nòmina en els comptes corrents serà l últim dia laborable del mes, efectuant-se l abonament conjuntament amb les pagues extraordinàries pertinents, amb l excepció de la nòmina de desembre, que s abonarà per avançat com a màxim el dia 20, en el cas que aquesta data sigui festiva el dia laborable anterior.

Article 57. Fons per a la millora de la prestació dels serveis públics

1. Entenent les parts que els recursos humans constitueixen un element imprescindible en la prestació de serveis i del treball dels empleats públics com de la gestió de la Corporació, es crearà un fons per atendre aquestes necessitats i per a cada any de vigència d aquest Acord/Conveni col·lectiu.

2. La quantitat corresponent a cada any, així com la seva distribució entre el personal, serà establerta per la Comissió Paritària de Seguiment en funció del grau d assoliment dels objectius i el seu pagament tindrà efectes des del dia 1 de gener de cada any.

Capítol V. Millores socials

 
Article 58. Ajut per naixement d un fill

Es concediran 150 euros d una sola vegada pel naixement de cada fill o adopció d un menor de 5 anys.

Article 59. Ajut per matrimoni

Es concediran 250 euros a l empleat públic que acrediti la celebració de matrimoni o inici de convivència de fet.

Article 60. Ajuts per familiars amb disminució

Els empleats públics que tinguin al seu càrrec familiars fins al segon grau, discapacitats psíquics, físics o sensorials, que hi convisquin, amb un grau superior al 33% segons certificat del CAD de la Generalitat, que no realitzin treballs retribuïts o no percebin ajuts d alguna Administració Pública superiors al salari mínim interprofessional, podran sol·licitar un ajut especial, que s estudiarà i valorarà a la Comissió paritària. L empleat públic té obligació de comunicar a la Corporació, amb caràcter immediat, qualsevol modificació de la situació de la persona disminuïda que sigui determinat per a la supressió de l ajut.

Article 61. Ajuda social

Es lliurarà a tot el personal afectat per aquest Acord/Conveni un lot per Nadal i s abonaran 15 euros als treballadors que celebrin la diada del patró amb un dinar o sopar. Es crea un fons socials per un import de 3.000,00 euros. Aquest fons es destinarà a subvencionar prestacions oftalmològiques, odontològiques i auditives per l empleat públic que acrediti una antiguitat superior a 24 mesos ininterromputs.

- Aparells de correcció visual: Subvenció màxima 100 €

- Pròtessis dentals: Subvenció del 20% del tractament amb un màxim de 200 euros.

- Aparells auditius: Subvenció del 20% del tractament amb un màxim de 200 euros. Per a determinar els imports a assignar a cada treballador s estableixen uns barems en funció dels nivells salarials següents:

- Retribucions inferiors a 16.000 euros, un 100% de l import màxim.

- Retribucions inferiors a 21.000 euros, un 75% de l import màxim.

- Resta de retribucions, un 50% de l import màxim. Per a determinar els barems anteriors no es tindran en compte els conceptes de prolongació de jornada ni indemnitzacions. L Ajuntament obrirà la convocatòria entre l 1 de gener i el 28 de febrer de cada anualitat per a tots els empleats públics interessats en demanar i rebre qualsevol de les ajudes establertes en aquest article, respecte la despesa i actes originals l any immediatament anterior i presentar a la sol·licitud juntament amb la documentació acreditativa que s escaigui. En el cas que les peticions superin l import assignat a aquesta finalitat les peticions s atorgaran per ordre estricte de nivell de retribució de menor a major. En el supòsit que dues peticions tinguin el mateix nivell retributiu es retribuirà el nombre de fills a càrrec del titular.

Article 62. Ajuts per incapacitat temporal

1. En el supòsit de baixa per incapacitat temporal derivada de malaltia o accident, l Ajuntament abonarà als empleats un ajut per import de la diferència entre la prestació que percebi durant la situació esmentada amb càrrec als sistemes de previsió que corresponguin en cada cas, i el cent per cent de les retribucions fixes mensuals.

2. Transitòriament, mentre no sigui d aplicació el sistema retributiu derivat de l aprovació de la relació de llocs de treball, també s inclourà a efectes de determinar les retribucions fixes mensuals, aquells complements de productivitat que perceben determinats llocs de treball amb caràcter fix i periòdic i que responen a les pròpies característiques específiques del lloc.

3. En aquests supòsits l Ajuntament es reserva la facultat d utilitzar tots els mecanismes legals per tal de comprovar i verificar la situació d incapacitat que es produeixi, podent efectuar els controls mèdics adients per facultatius especialment designats a l efecte. En cas de negar-se l empleat públic a ser examinat per aquests especialistes, decaurà el seu dret a percebre el complement a que fan referència els apartats anteriors. També decaurà el dret a percebre l ajut en el supòsit que s obtingués l informe del facultatiu en el que s apreciés que no hi ha cap inconvenient per treballar.

4. No serà d aplicació aquest ajut en aquells casos de baixes reiterades i en els supòsits definits en el reglament que desenvoluparà aquest article i definirà les baixes reiterades. Aquest reglament serà redactat per la Comissió Paritària de Seguiment.

5. L empleat públic haurà de presentar a l Ajuntament, en qualsevol cas i en el termini de tres dies des que es produeixi la baixa, el comunicat mèdic corresponent. El comunicat de confirmació de la baixa es presentarà segons la legislació vigent. En el cas d incompliment d aquests deures de justificació de la malaltia, l Ajuntament podrà suspendre el pagament d aquest ajut.

Article 63. Avançaments reintegrables

Els empleats públics podran sol·licitar quantitats avançades a compte del salari mensual, que l òrgan competent de l Ajuntament concedirà i es regularitzaran a final de mes en la nòmina.

Article 64. Bestretes

1. Els empleats públics, funcionaris de carrera o laborals fixos i els empleats amb relació temporal en plaça de plantilla de durada superior a un any, podran demanar, per causa degudament justificada, mitjançant escrit presentat en el registre de l Ajuntament, una bestreta, per un import màxim de 3.000,00 euros, que es retornaran mitjançant descomptes mensuals a la nòmina en un termini màxim de 12 mensualitats.

2. Si finalitza la relació d ocupació d algun empleat que tingui pendent alguna bestreta l haurà de liquidar abans d acabar la prestació de serveis per l Ajuntament.

3. L òrgan competent de l Ajuntament de Ripoll determinarà la procedència o no de la seva concessió, d acord amb l informe emès pel servei de recursos humans. En casos excepcionals la Comissió de Seguiment del Conveni podrà ser requerida per tal que emeti el corresponent informe. Llevat també de cassos excepcionals, degudament fonaments, aquest dret no podrà ser exercitat un altre cop per la mateixa persona sinó ha passat 1 any des de l amortització de la bestreta anterior.

4. Mentre hi hagi una bestreta pendent de liquidat no es podrà concedir una altra.

Article 65. Assistència jurídica

1. L Ajuntament garanteix l assessorament i defensa jurídica de tots els empleats públics municipals quan es vegin inculpats en processos judicials per raó de l exercici de les seves funcions, incloses les sancions, fiances i els costos judicials, sense perjudici de les accions de retorn corresponents contra l empleat públic municipal responsable si es produeix sentència ferma condemnatòria. L assistència a prestar inclou la preparació o redacció de denúncies per part dels serveis jurídics de la corporació.

2. No s inclouen en aquest article l exercici d accions, l adquisició d una posició processal activa per part de l empleat públic, sense perjudici de la personació en el procediment judicial de l Ajuntament com acusació particular o en exercici de l acció pública quan així ho consideri en virtut de la gravetat dels fets.

3. L advocat i procurador seran designats per l Ajuntament

4. No es prestarà assistència jurídica per part de la institució en cas de conflicte entre l Ajuntament de Ripoll i l empleat públic municipal.

Article 66. Assegurança de responsabilitat civil

1. L Ajuntament tindrà contractada una pòlissa d assegurances de responsabilitat civil per cobrir els danys a tercers que puguin produir els seus empleats públics com a conseqüència del compliment de les seves funcions al servei de la Corporació, i que no puguin ésser imputables a imprudència temerària amb infracció de reglaments, negligència o ignorància inexcusables, dol o mala fe, infracció o incompliment voluntari de les normes, provats per sentència judicial ferma. La mateixa assegurança cobrirà el pagament de les costes i despeses judicials incloent-hi les fiances que pugin esser exigides a l assegurat per a garantir la seva responsabilitat.

2. En el supòsit que el personal de l Ajuntament sigui condemnat al pagament de quanties econòmiques per via penal, en la realització de les seves tasques administratives, i sempre que no es pugui acreditar que s ha actuat amb imprudència temerària, amb infracció de reglaments, negligència o ignorància inexcusables, dol o mala fe, infracció o incompliment voluntari de les normes, l Ajuntament assumirà els costos del pagament de les sancions imposades.

Article 67. Assegurança de vida i invalidesa per accidents de treball.

1. L Ajuntament mantindrà, al seu càrrec, una assegurança de vida que garantirà el pagament als empleats públics municipals o als seus hereus dels següents imports:

a. En cas d invalidesa permanent absoluta: 30.000.00 euros.

b. En cas de mort: 18.000,00 euros.

Article 68. Jubilació. Incentius a la jubilació anticipada

1. La Corporació realitzarà les previsions de jubilació amb un any d antelació i informarà a la representació dels empleats públics, amb l objectiu de planificar la possible cobertura de les futures vacants mitjançant la seva incorporació a l oferta pública d ocupació següent.

2. La jubilació dels treballadors es declararà d ofici d acord amb la normativa vigent sempre que es tingui la carència suficient per accedir a la prestació esmentada.

3. Els empleats públics que ho desitgin i compleixin els requisits previstos a la normativa vigent, podran acollir-se a la jubilació parcial a partir de l edat mínima que contempli la normativa.

4. Els empleats públics que ho desitgin i compleixin els requisits previstos a la normativa vigent, podran demanar la seva jubilació avançada a partir dels seixanta anys.

5. Els empleats públics que es jubilin de forma avançada, gaudiran d una compensació econòmica segons l edat del moment de la jubilació avançada, segons es detalla a continuació: Als 60 anys: 15.000 Als 61 anys: 12.000 Als 62 anys: 9.000 Als 63 anys: 6.000 Als 64 anys: 4.000 Aquells que es jubilin amb posterioritat als 64 anys percebran la quantitat de 3.000,00 euros.

6. Aquestes quantitats seran abonades en el moment de causar baixa a la corporació per aquest motiu.

7. La sol·licitud de jubilació voluntària s haurà de presentar amb tres mesos d antelació a la data de compliment de l edat prevista.

Article 69. Renovació del permís de conduir

1. L Ajuntament retribuirà el 100% de les despeses derivades de la renovació del permís de conduir d aquelles classes que no han estat exigides en les bases del procés de selecció.

2. Quan a un treballador/a que realitzi funcions de conductor li sigui retirat el permís de conduir per infraccions comeses durant la seva jornada laboral, i sempre i quan no pugui ser imputable a imprudència temerària amb infracció de reglaments, negligència o ignorància inexcusables, dol o mala fe, infracció o incompliment voluntari de les normes, provats per sentència judicial ferma, l Ajuntament li proporcionarà un lloc de treball de similar grup o categoria, durant el temps que duri la retirada del permís, mantenint les retribucions que percebia abans del canvi de lloc de treball.

Article 70. Premi per antiguitat

1. Els empleats públics en situació de servei actiu que compleixi l antiguitat de serveis efectius a l administració que s indica a continuació podrà gaudir, l any en que es produeix el fet causant, del següent:

Este documento contiene un PDF, para descargarlo pulse AQUI

2. Els dies especials de vacances s han de complir dins de l any natural en què es produeix l aniversari i d acord amb les necessitats del servei, podent ajornar-se prèvia petició de l interessat i autorització de l Ajuntament.

3. En haver completat els anys d antiguitat en l administració que s indiquen, es tindrà dret a l augment dels dies de vacances anuals següents:

Este documento contiene un PDF, para descargarlo pulse AQUI

Capítol VI. Formació

 
Article 71. Formació professional

1. Es garantirà el dret dels empleats públics a la formació continua i a l actualització permanent dels seus coneixements i capacitats professionals.

2. La formació i el desenvolupament professional dels seus empleats públics municipals és, per a l Ajuntament de Ripoll, un objectiu prioritari en l estratègia de millora de la qualitat dels serveis que presta als seus ciutadans.

3. L Ajuntament de Ripoll potenciarà la formació del seu personal elaborant polítiques de:

a. Formació del personal per l adaptació a les noves tecnologies o a les noves exigències del mateix.

b. Reciclatge i capacitació professional.

c. Formació per afavorir la promoció professional: carrera horitzontal, carrera vertical i promoció interna. Les polítiques de formació professional pretenen assegurar la concordança entre els objectius de la institució i els interessos professionals dels empleats públics.

Article 72. Pla general de formació

El Pla general de formació serà el conjunt de les accions formatives encaminades a aconseguir les competències necessàries pels plans de carrera així com l adequació de la persona al lloc, amb la finalitat d assolir els objectius de millora establerts per l Ajuntament. El Pla de formació que s elaborarà de forma consensuada recollirà:

a. El sistema de detecció de les necessitats.

b. Els objectius generals i la descripció de les accions a desenvolupar.

c. Els objectius específics de la formació, les accions i cursos a realitzar.

d. La modalitat de gestió de les accions formatives.

e. Les característiques del procés formatiu.

F. Els recursos, els criteris d accés i els mecanismes de seguiment.

g. Els criteris de selecció dels participants.

h. Els col·lectius afectats, perfil dels destinataris i el nombre total de participants previstos.

j. L obligatorietat o no de l assistència per part dels empleats públics afectats.

k. El calendari d execució previst.

l. Previsions sobre el seguiment de les accions formatives, tant durant el seu desenvolupament com a la finalització del mateix.

m. Els criteris d avaluació del Pla de formació.

3. Es planificaran accions formatives específiques per a tots els col·lectius.

Capítol VII I. Deures dels empleats públics, codi de conducta i règim disciplinari

 
Article 73. Deures dels empleats públics

Els empleats públics municipals hauran de desenvolupar amb diligència les tasques assignades i vetllar pels interessos generals amb subjecció i observança de la Constitució i de la resta de l ordenament jurídic. Hauran d actuar d acord amb els principis d objectivitat, integritat, neutralitat, responsabilitat, imparcialitat, confidencialitat, dedicació al servei públic, transparència, exemplaritat, austeritat, accessibilitat, eficàcia, honradesa, promoció de l entorn cultural i mediambiental, i respecte a la igualtat entre dones i homes, que inspiren el Codi de conducta dels empleats públics configurat pels principis ètics i de conducta regulats en els articles següents.

Article 74. Principis ètics

1. Els empleats públics han de respectar la Constitució i la resta de normes que integren l ordenament jurídic.

2. La seva actuació ha de perseguir la satisfacció dels interessos generals dels ciutadans i s ha de fonamentar en consideracions objectives orientades cap a la imparcialitat i l interès comú, al marge de qualsevol altre factor que expressi posicions personals, familiars, corporatives, de client o qualssevol altres que puguin topar amb aquest principi.

3. Han d ajustar la seva actuació als principis de lleialtat i bona fe amb l administració en la qual prestin els seus serveis, i amb els seus superiors, companys, subordinats i amb els ciutadans.

4. La seva conducta s ha de basar en el respecte dels drets fonamentals i llibertats públiques, evitant tota actuació que pugui produir cap discriminació per raó de naixement, origen racial o ètnic, gènere, sexe, orientació sexual, religió o conviccions, opinió, discapacitat, edat o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.

5. S han d abstenir en els assumptes en què tinguin un interès personal, així com de tota activitat privada o interès que pugui suposar un risc de plantejar conflictes d interessos amb el seu lloc públic.

6. No han de contraure obligacions econòmiques ni intervenir en operacions financeres, obligacions patrimonials o negocis jurídics amb persones o entitats quan això pugui suposar un conflicte d interessos amb les obligacions del seu lloc públic.

7. No han d acceptar cap tracte de favor o situació que impliqui privilegi o avantatge injustificat, per les persones físiques o entitats privades.

8. Han d actuar d acord amb els principis d eficàcia, economia i eficiència, i vigilar la consecució de l interès general i el compliment dels objectius de l organització.

9. No han d influir en l agilitació o resolució de tràmit o procediment administratiu sense una causa justa i, en cap cas, quan això comporti un privilegi en benefici dels titulars dels càrrecs públics o el seu entorn familiar i social immediat o quan suposi un menyscabament dels interessos de tercers.

10. Han de complir amb diligència les tasques que els corresponguin o se ls encomanin i, si s escau, resoldre dins el termini escaient els procediments o expedients de la seva competència.

11. Han d exercir les seves atribucions segons el principi de dedicació al servei públic i abstenir-se no només de conductes contràries a aquest principi, sinó també de qualssevol altres que comprometin la neutralitat en l exercici dels serveis públics.

12. Han de guardar secret de les matèries classificades o altres la difusió de les quals estigui prohibida legalment, mantenir la discreció deguda sobre els assumptes que coneguin per raó del seu càrrec, i no poden fer ús de la informació obtinguda per a benefici propi o de tercers, o en perjudici de l interès públic.

Article 75. Principis de conducta

Els empleats públics municipals actuaran d acord amb els principis de conducta fixats en les lleis, amb els protocols i procediments d actuació que estableixi l Ajuntament i, en concret, amb els principis següents:

1. Han de tractar amb atenció i respecte els ciutadans, els seus superiors i la resta d empleats públics.

2. L acompliment de les tasques corresponents al seu lloc de treball s ha de fer de forma diligent, complint la jornada i l horari establerts.

3. Han d obeir les instruccions i ordres professionals dels superiors, llevat que constitueixin una infracció manifesta de l ordenament jurídic, cas en què les han de posar immediatament en coneixement dels òrgans d inspecció procedents.

4. Han d informar els ciutadans sobre les matèries o assumptes que tinguin dret a conèixer, i facilitar l exercici dels seus drets i el compliment de les seves obligacions.

5. Han d administrar els recursos i béns públics amb austeritat i no utilitzar-los en profit propi o de persones pròximes. Així mateix, tenen el deure de vetllar per la seva conservació.

6. S ha de rebutjar qualsevol regal, favor o servei en condicions avantatjoses que vagi més enllà dels usos habituals, socials i de cortesia, sense perjudici del que estableix el Codi penal.

7. Han de garantir la constància i permanència dels documents per a la seva transmissió i lliurament als seus responsables posteriors.

8. Han de mantenir actualitzada la seva formació i qualificació. 9. Han d observar les normes sobre seguretat i salut laboral.

10. Han de posar en coneixement dels seus superiors o dels òrgans competents les propostes que considerin adequades per millorar el desenvolupament de les funcions de la unitat en què estiguin destinats. A aquests efectes es pot preveure la creació de la instància adequada competent per centralitzar la recepció de les propostes dels empleats públics o administrats que serveixin per millorar l eficàcia en el servei.

11. Han de garantir l atenció al ciutadà en la llengua que sol·liciti sempre que sigui oficial en el territori.

Article 76. Règim disciplinari

1. El règim disciplinari dels empleats públics de l Ajuntament de Ripoll s ajustarà a allò que disposa la Llei 7/2007, la normativa aplicable i aquest Acord/Conveni.

2. Les faltes comeses per els treballadors poden ser lleus, greus i molt greus.

3. Faltes lleus:

a. El retard, la negligència o el descuit en el compliment de les funcions.

b. La incorrecció envers el públic o el personal al servei del Ajuntament.

c. La manca d assistència al treball injustificada d un dia.

d. L incompliment de la jornada i l horari sense causa justificada, si no constitueix falta greu.

e. Les faltes repetides de puntualitat sense causa justificada de tres a cinc dies al mes.

f. La negligència en la conservació dels locals, del material i dels documents del servei, si no causa prejudicis greus.

g. L incompliment de les normes relatives a incompatibilitats, si no comporta l execució de tasques incompatibles o que requereixin la compatibilització prèvia.

h. La manca de comunicació amb antelació de l absència justificada al lloc de treball, llevat que sigui impossible la notificació. i. L incompliment dels sistemes de control de presència, sempre que no constitueixi falta greu o molt greu.

j. No lliurar la baixa per malaltia en el termini de cinc dies naturals des de la data de la mateixa.

k. L incompliment dels deures i les obligacions del treballador, sempre que no constitueixi falta greu o molt greu.

l. L absència del lloc de treball en la jornada laboral sense causa justificada.

m. L incompliment o el compliment negligent de les ordres de treball emeses pels superiors dins del seu àmbit de competències i responsabilitat sempre que no repercuteixi negativament en el servei.

4. Faltes greus: a. La falta repetida de puntualitat sense causa justificada durant més de cinc dies i menys de deu al mes.

b. La manca de consideració envers el públic o el personal al servei de la Corporació.

c. El fet d originar enfrontaments en el centre de treball o de prendre-hi part.

d. La tolerància dels superiors respecte de la comissió de faltes greus o molt greus dels seus subordinats.

e. El fet de causar danys greus en els locals, els materials o els documents del servei.

f. L atemptat greu contra la dignitat dels seus companys o de la administració.

g. La utilització o publicació indegudes de dades dels quals tingui coneixement per raó del seu treball.

i. La manca de rendiment que afecti el funcionament normal dels serveis, si no constitueix falta molt greu.

j. La simulació o l encobriment actiu de faltes d altres treballadors en relació amb els seus deures de puntualitat, assistència i permanència en el treball, alterant els elements de control de presència o de qualsevol altra forma.

k. La pertorbació greu del servei.

l. La realització d activitats alienes al servei dintre de la jornada de treball.

m. La reincidència per tres vegades en falta lleu, encara que sigui de diferent naturalesa dins d un mateix trimestre, quan s hagin produït sancions per aquesta raó.

n. L incompliment de les normes i mesures de seguretat i salut en el treball, quan es puguin derivar riscos per a la salut o la integritat física del treballador o dels treballadors afectats.

o. La falta d assistència al treball sense causa justificada durant dos o tres dies al mes.

p. La disminució continuada i voluntària en el rendiment de treball normal o pactat.

q. En general, l incompliment greu dels deures i les obligacions derivats del treball encomanat al treballador.

5. Faltes molt greus:

a. L obligació del deure de respecte a la Constitució i als estatuts d autonomia respectius de les comunitats autònomes, en l exercici de la funció pública.

b. Tota actuació que suposi discriminació per raó d origen racial o ètnic, religió o conviccions, discapacitat, edat o orientació sexual, llengua, opinió, lloc de naixement o veïnatge, sexe o qualsevol altra condició o circumstància personal o social, així com la persecució per raó d origen racial o ètnic, religió o conviccions, discapacitat, edat o orientació sexual i la persecució moral, sexual i per raó de sexe.

c. L abandonament del servei, així com no fer-se càrrec voluntàriament de les tasques o funcions que tenen encomanades.

d. L adopció d acords manifestament il·legals que causin un perjudici greu a l administració o als ciutadans. e. La publicació o utilització indeguda de la documentació o informació a què tinguin o hagin tingut accés per raó del seu càrrec o funció.

f. La negligència en la custòdia de secrets oficials, declarats així per llei o classificats com a tals, que sigui causa de la seva publicació o que en provoqui la difusió o coneixement indegut.

g. La notòria falta de rendiment en les funcions essencials inherents al lloc de treball o funcions encomanades. h. La violació de la imparcialitat, utilitzant les facultats atribuïdes per influir en processos electorals de qualsevol naturalesa i àmbit.

i. La desobediència oberta a les ordres o instruccions d un superior, llevat que constitueixin infracció manifesta de l ordenament jurídic.

j. La prevalença de la condició d empleat públic per obtenir un benefici indegut per a si mateix o per a un altre.

k. L obstaculització a l exercici de les llibertats públiques i drets sindicals.

l. La realització d actes encaminats a coartar el lliure exercici del dret de vaga.

m. L incompliment de l obligació d atendre els serveis essencials en cas de vaga.

n. L incompliment de les normes sobre incompatibilitats quan això doni lloc a una situació d incompatibilitat. o. La incompareixença injustificada en les comissions d investigació de les Corts Generals i de les assemblees legislatives de les comunitats autònomes.

p. La persecució laboral.

q. També són faltes molt greus les que quedin tipificades com a tals en una llei de les Corts Generals o de l assemblea legislativa de la comunitat autònoma corresponent o pels convenis col·lectius en el cas del personal laboral.

Article 77. Sancions

1. Per raó de les faltes comeses es poden imposar les sancions següents:

a. Separació del servei dels funcionaris, que en el cas dels funcionaris interins comporta la revocació del nomenament, i que només pot sancionar la comissió de faltes molt greus.

b. Acomiadament disciplinari del personal laboral, que només pot sancionar la comissió de faltes molt greus i comporta la inhabilitació per ser titular d un nou contracte de treball amb funcions similars a les que s exercien. c. Suspensió ferma de funcions, o de feina i sou en el cas del personal laboral, amb una durada màxima de 6 anys. d. Trasllat forçós, amb canvi de localitat de residència o sense, pel període que s estableixi en cada cas. e. Demèrit, que consisteix en la penalització als efectes de carrera, promoció o mobilitat voluntària.

f. Advertència.

g. Qualsevol altra que s estableixi per llei.

2. Escau la readmissió del personal laboral fix quan sigui declarat improcedent l acomiadament acordat com a conseqüència de la incoació d un expedient disciplinari per la comissió d una falta molt greu.

3. L abast de cada sanció s ha establir tenint en compte el grau d intencionalitat, descurança o negligència que es reveli en la conducta, el dany a l interès públic, la reiteració o reincidència, així com el grau de participació.

4. Per la comissió de faltes lleus es podran imposar únicament les sancions d amonestació i de la suspensió de funcions, amb pèrdua de retribucions, fins a 15 dies.

Article 78. Tramitació

1. Per a la imposició de sancions per faltes lleus no és necessària la instrucció prèvia d expedient disciplinari, però en tot cas, es donarà audiència al treballador inculpat perquè pugui fer al·legacions en el termini de tres dies.

2. Només podrà imposar-se sanció per la comissió de faltes molt greus o greus mitjançant el procediment disciplinari prèviament establert, que sempre inclourà el tràmit d audiència a l interessat.

3. Transcorregut aquest termini es dictarà la corresponent resolució, la qual haurà de ser comunicada per escrit al treballador, fent-hi constar els fets que l han motivada, la data en que va tenir lloc; referència a l article i apartat de l Acord/Conveni que tipifica aquesta falta com a lleu, greu o molt greu, qualificació de la falta; sanció adoptada i moment en que es farà efectiva.

Article 79. Prescripció de les faltes i sancions

1. Les infraccions molt greus prescriuen al cap de 3 anys, les greus al cap de 2 anys i les lleus al cap de 6 mesos; les sancions imposades per faltes molt greus prescriuen al cap de 3 anys, les imposades per faltes greus al cap de 2 anys i les imposades per faltes lleus al cap de l any.

2. El termini de prescripció es comença a comptar des que s hagi comès la falta, i des del cessament de la comissió quan es tracti de faltes continuades.

3. El de les sancions, des de la fermesa de la resolució sancionadora.

Article 80. Cancel·lació de les faltes

Quan no es cometin faltes lleus durant sis mesos, greus durant dos anys i molt greus durant tres anys, es cancel·laran les faltes que hi pugui haver en l expedient personal de cada treballador.

Capítol VIII. Seguretat i salut laboral

 
Article 81. Seguretat i salut laboral

1. A l empara de la Llei 31/95, de 8 de novembre, i el seu posterior desenvolupament, el treballador té dret a una protecció eficaç en matèria de seguretat i salut en el treball, així com ha d observar i posar en pràctica les mesures de prevenció de riscos que s adoptin legalment.

2. La Corporació haurà de promoure, formular i aplicar una política de seguretat i higiene adequada als seus centres de treball i facilitar la participació dels treballadors en aquesta tasca.

3. També haurà de garantir una formació adequada i pràctica en aquestes matèries als treballadors de nou accés, o quan canviïn llocs de treball i s hagin d aplicar noves tècniques, equips i materials.

4. El personal està obligat a seguir aquests ensenyaments i a realitzar les pràctiques que es facin dins de la jornada de treball.

5. Avaluar els factors de risc que puguin afectar la seguretat i la salut del personal, tant de les instal·lacions com de les eines de treball i manipulació de productes.

6. Informar semestralment sobre l absentisme laboral i les seves causes, els accidents en acte de servei i els índexs de sinistres.

Article 82. Pla de prevenció de riscos laborals

1. Complir les obligacions previstes al Reial decret 171/2004, de 30 de gener, pel qual es desenvolupa l article 24 de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals, en matèria de coordinació d activitats empresarials, i a tal efecte, els serveis promotors de la contractació d empreses externes adoptaran totes les decisions i mesures necessàries per a prevenir els riscos laborals derivats de la concurrència d activitats empresarials en el centre de treball.

2. Les empreses que es contractin o subcontractin hauran de complir els requisits previstos per la normativa aplicable i, en aquest sentit, acreditar que han complert les seves obligacions en matèria de: avaluació de riscos, el pla de seguretat, els procediments i protocols de treball escaients, formació i informació als seus treballadors i que han establert els mitjans de coordinació necessaris.

Article 83. Comitè de seguretat i salut

1. El Comitè de Seguretat i Salut és un òrgan destinat a la consulta regular i periòdica de les actuacions de l Ajuntament en matèria de prevenció de riscos. És un òrgan paritari i col·legiat i estarà format pels delegats de prevenció i per igual nombre de representants de l Ajuntament, d acord amb l article 35 de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals.

2. El Comitè de Seguretat i Salut es reunirà trimestralment, i quan ho sol·liciti alguna de les representacions del mateix.

3. En les reunions del Comitè hi poden assistir, amb veu però sense vot, un representant de cadascuna de les seccions sindicals constituïdes, i un representant dels serveis de prevenció de l Ajuntament que no formi part del Comitè, així com els serveis d assessorament tècnic extern que siguin sol·licitats per qualsevol de les parts. També poden participar, en les mateixes condicions, treballadors/res de l Ajuntament que tinguin informació i/o formació concreta que es debatin en aquest òrgan i tècnics en prevenció aliens a la Corporació, sempre que ho sol·liciti.

4. El Comitè establirà un reglament de funcionament intern.

5. El CSS tindrà les facultats i competències previstos a les disposicions legals. 6. Per tal de realitzar les seves funcions, els membres del Comitè de Seguretat i Salut disposaran d un crèdit de 20 hores mensuals. Per realitzar les funcions de delegat de prevenció, l Ajuntament garantirà un curs de formació bàsic en matèria de riscos laborals. Les hores de formació es faran dins de la jornada laboral.

7. Els membres del CSS i els delegats de prevenció guardaran sigil professional respecte a totes les informacions a les que accedeixin amb motiu de la seva actuació.

Article 84. Exàmens específics de salut

1. Anualment l Ajuntament ha de fer un reconeixement mèdic general voluntari al personal, que ha de tenir en compte les característiques del lloc de treball.

2. L expedient mèdic és confidencial, tot i que l interessat ha de tenir coneixement del seu resultat.

3. S exceptuaran d aquest caràcter voluntari aquells casos en què la realització dels reconeixements sigui imprescindible per avaluar els efectes de les condicions de treball sobre la salut dels treballadors o per verificar si l estat de salut del treballador pot constituir un perill per a ell mateix, per a la resta de treballadors o per al públic, o quan així estigui establert en un una disposició legal en relació amb la protecció de riscs específics i activitats d especial perill.

4. Els empleats públics municipals que tractin amb col·lectius de risc o es trobin en situacions de risc per raó del lloc de treball tindran dret a proves analítiques específiques de malalties infeccioses i a la corresponent vacuna si s escau.

5. El servei de vigilància de la salut donarà coneixement previ al Comitè de Seguretat i Salut de la metodologia de la revisió (protocols mèdics), així com del tipus de proves a realitzar.

6. A efectes estadístics, al Comitè de Seguretat i Salut se li comunicaran els resultats globals de les revisions mèdiques.

Article 85. Equips de protecció individual (EPI)

1. L Ajuntament de Ripoll proporcionarà als seus empleats els equips de protecció individual adequats a les feines que realitzin, considerant com a tals qualsevol equip destinat a ser portat o subjectat per l empleat per que el protegeixi d un o més riscos que puguin amenaçar la seva seguretat o salut.

2. Els delegats de prevenció participaran en la selecció del vestuari mitjançant el Comitè de Seguretat i Salut i en la determinació dels equips de protecció individual tal i com determinin els informes de les avaluacions de riscos.

3. Els empleats públics municipals estan obligats a fer servir els equips de protecció individual facilitats per l Ajuntament de Ripoll; en cas contrari s iniciarà l expedient disciplinari corresponent.

4. Els equips de protecció individual tindran en compte les condicions anatòmiques i fisiològiques així com l estat de salut de l empleat públic.

5. Els Equips de Protecció Individual seran, com a norma general, d ús personal.

Article 86. Protecció a la maternitat

1. Amb objecte de garantir la protecció efectiva de la mare i el fetus durant l embaràs, davant de possibles condicions nocives per a la seva salut, s adoptaran mesures per evitar l exposició als riscos, a través de l adaptació de les condicions o del temps o torn de treball, o, si s escau, al canvi temporal del lloc de treball o funcions, d acord amb l avaluació de riscos efectuada i previ informe dels serveis mèdics establerts a aquests efectes.

2. El que estableix l apartat anterior també serà d aplicació durant el període de lactància, sempre i quan les condicions de treball puguin influir negativament en la salut de la mare o del fill, previ a informe dels serveis mèdics establerts a aquests efectes.

3. En cas de no poder ser destinada a un lloc de treball o funció compatible, l empleada podrà ser destinada a un lloc no corresponent al seu grup equivalent, conservant el dret al conjunt de retribucions del seu lloc d origen.

4. Les empleades públiques embarassades tindran dret a l absència del treball amb dret a remuneració, per a la realització d exàmens prenatals i tècniques de preparació al part, previ avís al responsable del seu servei i lliurament del justificant al servei de Recursos Humans de la necessitat d assistència dins de jornada laboral.

5. Amb caràcter general, en tot allò que fa referència a la protecció de la dona treballadora durant l embaràs es tindrà en compte les disposicions al respecte del Reial decret 295/2009, de 6 de març que regula les prestacions econòmiques del sistema de la Seguretat Social per maternitat, per paternitat, risc durant l embaràs i risc durant la lactància natural.

Article 87. Mesures de protecció contra la violència de gènere

L Ajuntament de Ripoll facilitarà, d acord amb la legislació vigent, i en aplicació de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, i els articles 49. d), 82, 89. 1.d) i 89.5 de la Llei 7/2007, de 12 d abril de l Estatut de l empleat públic, totes aquelles mesures al seu abast que facilitin la protecció de totes les persones que pateixen violència de gènere. Drets dels empleats víctimes de situacions de violència de gènere:

1. Aquell empleat públic municipal víctima de violència de gènere tindrà dret, per fer efectiva la seva protecció, a:

a. La consideració com a justificades aquelles faltes d assistència producte de la violència de gènere en les condicions que així ho determinin els serveis socials o de salut que corresponguin.

b. La reducció de la jornada de treball, amb disminució proporcional de les seves retribucions, durant el temps que acrediti l ordre judicial de protecció a favor de la víctima i d acord amb els criteris fixats pel Departament de Recursos Humans.

c. La reordenació del temps de treball, mitjançant l adaptació del seu horari o altres sistemes alternatius que es puguin establir d acord amb els criteris del Departament de Recursos Humans.

d. L aplicació de l horari flexible d acord amb les seves necessitats i d acord amb els criteris que es fixin des del Departament de Recursos Humans.

e. El trasllat de centre de treball en la mesura de les disponibilitats existents a l Ajuntament, d acord amb els criteris del Departament de Recursos Humans.

f. Sol·licitar la situació d excedència amb reserva del lloc de treball d acord amb els termes legalment establerts.

g. Acollir-se a les llicències i permisos regulats als articles 38 i 39.

2. En totes les actuacions i procediments relacionats amb la violència de gènere que porti a terme l Ajuntament, es protegirà la intimitat de les víctimes, en especial, les seves dades personals, els dels seus descendents i les de qualsevol persona que estigui sota la seva guarda o custòdia.

3. Les situacions de violència de gènere que donen lloc al reconeixement dels drets regulats en aquest capítol s acreditaran amb l ordre judicial de protecció a favor de la víctima. Excepcionalment, podrà acreditar-se aquesta situació, mitjançant l informe del Ministeri Fiscal que indiqui l existència d indicis de que la demandant és víctima de violència de gènere fins que es dicti l ordre de protecció.

Article 88. Capacitat disminuïda

1. Quan es manifesti amb certificat mèdic oficial i un informe del Servei de Salut Laboral que el lloc de treball o l activitat desenvolupada perjudica a una persona determinada, serà traslladada, a petició seva, sempre que sigui possible atenent a les possibilitats organitzaves a un altre lloc de treball de la mateixa categoria i especialitat.

2. La Corporació haurà de fer accessibles els locals i llocs de treball als treballadors amb condicions físiques disminuïdes i haurà d eliminar les barreres i els obstacles que dificulten la seva mobilitat física.

Article 89. Respecte a la intimitat i dignitat del treballador

1. L Ajuntament i els representants dels treballadors es comprometen a mantenir un entorn laboral en què es respecti la intimitat i dignitat del treballador, compresa la protecció front a assetjament per raó d origen racial o ètnic, religió o conviccions, discapacitat, edat o orientació sexual.

2. Ambdues parts acorden elaborar, en el si del Comitè de Seguretat i Salut durant la durada d aquest Acord/Conveni, un protocol on es reguli el procediment intern d actuació a seguir en aquests supòsits, i realitzar, com a mesura preventiva, les avaluacions de riscos psicosocials d acord amb el manual d avaluació de la Generalitat de Catalunya.

Capítol IX. Drets sindicals

 
Article 90. Local sindical

1. Els representants dels treballadors podran fer ús d un local que tindrà tots els mitjans necessaris per dur a terme les seves activitats sindicals, comprometent-se l Ajuntament a dotar-los d un local d ús exclusiu a la major brevetat possible.

2. A cada centre de treball o dependència diferenciada s ha de disposar d un tauler d anuncis d ús exclusiu del personal i/o per assumptes en matèria de personal.

3. Així mateix es procurarà que cada centre de treball tingui un plafó per a la difusió de la informació, essent obligatori en tots aquells centres que tinguin més de tres treballadors.

Article 91. Crèdit horari

1. Es podrà acumular el crèdit horari de 15 hores mensuals de tots els delegats dels empleats públics (funcionaris, laborals, Junta de Personal i Comitè d Empresa) i dels delegats sindicals de la mateixa organització sindical.

2. No es consideraran computables com a hores sindicals les dedicades a reunions amb l administració.

Article 92. Representants sindicals amb mandat d àmbit comarcal o superior

Els delegats de personal de l Ajuntament que ocupin un càrrec electiu de nivell comarcal o superior en les centrals sindicals representatives, tindran dret al gaudir de les hores necessàries per al desenvolupament de les funcions sindicals pròpies del seu càrrec, mitjançant el permís corresponent.

Article 93. Dret de vaga

1. L Ajuntament reconeix el dret de vaga a tots els seus empleats públics, de conformitat amb allò que estableix la Constitució.

2. En aquest cas, la Corporació i les centrals sindicals signants d aquest Acord/Conveni negociaran els serveis mínims per atendre els serveis essencials de la comunitat.

Article 94. Seccions sindicals

1. Als efectes previstos a l article 8.2 de la vigent Llei orgànica de llibertat sindical, sense perjudici de la resta de competències i funcions establertes per les lleis, l Ajuntament reconeix a les centrals sindicals més representatives, legalment acreditades, les competències, garanties i facultats següents:

a. Recollir les reivindicacions professionals, econòmiques, socials i sindicals dels empleats públics de l Ajuntament, dels delegats de personal i de la Mesa Negociadora.

b. Representar i defensar els interessos de l organització sindical i dels seus afiliats i servir d instrument de comunicació entre la seva organització i la corporació.

c. Garantir la no discriminació en la seva promoció econòmica i professional per poder complir les tasques que li són pròpies. d. Utilitzar la xarxa d intranet municipal de l Ajuntament com a mitjà de comunicació amb els empleats públics de la corporació, d acord amb el reglament que s estableixi de forma consensuada.

2. Els delegats sindicals, quan n hi hagi, tindran les mateixes garanties que les establertes legalment per als delegats de personal, així com els drets següents:

a. Tenir accés a la mateixa informació i documentació que es posi a disposició dels delegats de personal, restant obligats els dele¬gats sindicals, a guardar reserva professional en totes aquelles matèries que la Corporació n assenyali expressament el caràcter reservat.

b. Assistir a les reunions dels delegats de personal i dels òrgans interns de la Corporació en matèria de seguretat i higiene, amb veu però sense vot.

c. Ser escoltats per la Corporació prèviament a l adopció de mesures de caràcter col·lectiu que afectin els treballadors en general i els afiliats al seu sindicat en particular.

d. Sol·licitar i rebre informació abans de l adopció de la resolució definitiva, de les possibles sancions per faltes lleus, greus, i molt greus, a imposar als afiliats al seu sindicat.

3. S haurà de notificar per escrit a la Corporació el nomenament, la dimissió o reelecció dels delegats sindicals.

4. La Corporació proporcionarà als delegats de les seccions sindicals la informació relativa a les matèries objecte d aquest article, que li sigui demanada formalment.

5. La Corporació concedirà a les persones degudament acreditades 2 hores mensuals de permís per assistir a les reunions de l òrgan executiu de les seccions sindicals de l Ajuntament que tinguin representació als òrgans unitaris, que siguin membres d aquestes i no exerceixin la condició de delegat sindical ni membres del òrgans de representació dels empleats públics.

6. Cada secció sindical d aquest Ajuntament que sigui reconeguda legalment disposarà de 10 hores anuals per realitzar assemblees o reunions en hores de feina que hauran d estar autoritzades prèviament amb els requisits establerts a l article següent.

Article 95. Assemblees

1. Podran convocar-se assemblees pels col·lectius legitimats a aquest efecte dins de l horari laboral i d acord amb la normativa legal vigent. En tot cas, els convocants es responsabilitzaran que es duguin a terme normalment.

2. Quan les reunions tinguin lloc dins la jornada de treball, en tot cas fora de l horari d atenció al públic, la convocatòria haurà de referir-se a la totalitat del col·lectiu del qual es tracti, llevat de les reunions de les centrals sindicals.

3. Es destinaran com a màxim 6 h. anuals per a la celebració d assemblees dins la jornada de treball. 4. Per convocar una assemblea, s han de complir els requisits següents:

a) Comunicar per escrit la realització de l assemblea, amb una antelació mínima de tres dies hàbils a l Àrea de Recursos Humans.

B) Un escrit en el qual s ha d indicar l hora i el lloc de l assemblea, l ordre del dia i les dades de qui convoca.

5. Si 24 hores abans de la realització de l assemblea, la corporació no formula cap objecció motivada, es podrà fer sense cap altre requisit.

Disposicions ADDICIONALS

 
D.A. 1ª

L Ajuntament de Ripoll realitzarà i aplicarà en el primer any a comptar a partir de la publicació d aquest Acord/Conveni en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya una valoració/relació de llocs de treball en que es tindrà en compte els diferents factors disposats en aquest conveni.

D.A. 2ª

En tot allò no previst en aquest Acord/Conveni, ha de regir la legislació vigent aplicable.

Disposicions TRANSITORIAS

 
D.T. 1ª

Qualsevol canvi normatiu i reglamentari donat per l aplicació de l Estatut bàsic de l empleat públic, Llei 7/2007, de 12 d abril de 2007 i altres canvis normatius que es puguin produir seran d aplicació immediata, independentment de la posterior inclusió en el text un cop consensuats i articulats per la Mesa General de Negociació i d aplicació per tots els empleats públics.

D.T. 2ª

1. Tots els nivells de complements de destinació i els complements específics regulats i altres sistemes retributius regulats en aquest Acord/Conveni de condicions de treball estan vinculats a la nova relació de llocs de treball, restaran pendents d aplicació fins que s aprovi la mateixa.

2. Aquells complements de productivitat que perceben determinats llocs de treball amb caràcter fix i periòdic i que responen a les pròpies característiques específiques del lloc es continuaran perceben per 12 mensualitats fins l aprovació de la relació de llocs de treball.

D.T. 3ª

1. Els empleats públics que realitzen una jornada ordinària de 1575 hores anuals de treball efectiu en el moment d entrada en vigor d aquest conveni, els serà d aplicació aquesta jornada ordinària malgrat allò disposat en l article 27 del conveni.

2. Els empleats públics contractats en posterioritat a la vigència d aquest conveni serà d aplicació l article 27 del conveni pel què afecta a la jornada ordinària.

CLÀUSULAS DEROGATÒRIAS

Queden derogats la totalitat dels acords i convenis anteriors, així com aquelles instruccions, acords parcials i altres disposicions de caràcter col·lectiu d igual o inferior rang que puguin oposar-se, ser incompatibles, limitar o contradir els acords aquí adoptats.

DISPOSICIONS FINALS

 
D.F. 2ª

Aquest Acord/Conveni regulador de les condicions de treball dels empleats públics municipals es registrarà, dipositarà i publicarà de conformitat amb el que disposa la legislació vigent d aplicació. Núm. 7313